ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο της Συμφωνίας των Πρεσπών: Οι διάλογοι Τσίπρα-Ζάεφ

Το παρασκήνιο της Συμφωνίας των Πρεσπών: Οι διάλογοι Τσίπρα-Ζάεφ
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

«Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη, αλλά και μία μεγάλη ιστορική ευκαιρία». Αυτό είναι το μήνυμα που κυριαρχεί στο βίντεο που δημοσιεύει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφορικά με τη συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Στο εν λόγω βίντεο αποτυπώνονται οι συνομιλίες του κ. Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, και η τελική υπογραφή της συμφωνία στις Πρέσπες.

«Zoran, γνωρίζεις την περιοχή των Πρεσπών», ακούγεται να λέει ο πρωθυπουργός σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ζάεφ, ενώ στη συνέχεια οι δύο ηγέτες χαιρετίζουν την ιστορική συμφωνία.

«Με τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία προβλέπει την μετονομασία της πΓΔΜ σε Δημοκρατία της Severna Makedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία», αναφέρεται σε ανακοίνωση που συνοδεύει το βίντεο.

«Αυτό είναι ιστορία φίλε μου», λέει ο Ζάεφ με τον κ. Τσίπρα να του απαντά πως θα είναι «ευτυχής αν είμαι ο πρώτος πρωθυπουργός που θα επισκεφτεί την Βόρεια Μακεδονία».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του πρωθυπουργού:

Με τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία προβλέπει την μετονομασία της πΓΔΜ σε Δημοκρατία της Severna Makedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία

Οι 140 χώρες που σήμερα αναγνωρίζουν τους γείτονες μας ως Μακεδονία, θα τους αναγνωρίζουν εφεξής με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» καθώς το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes – έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό»,

«Για πρώτη φορά προβλέπεται ότι οι Βόρειοι γείτονές μας δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν στο μέλλον καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας.

Η Συμφωνία, επίσης, προβλέπει ότι η υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα των γειτόνων μας δεν θα είναι: Μακεδόνας σκέτο, όπως μέχρι σήμερα, αλλά: Μακεδόνας / Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την υπηκοότητα των γειτόνων πολιτών ως «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη, αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία. Η Ελληνική Κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια.

Κατοχυρώνουμε, πάγιες ελληνικές διεκδικήσεις, που αφορούν όχι μόνο για το εθνικό μας παρελθόν, αλλά και το παρόν και το μέλλον μας. Μιας ισχυρής Ελλάδας, φάρου πολιτισμού, ιστορίας αλλά και αξιών, μιας Ελλάδας Πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ