ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Βερολίνο επιμένει στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Το Βερολίνο επιμένει στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε REUTERS/Hannibal Hanschke

Η Γερμανία έχει ξεκαθαρίσει ήδη από το καλοκαίρι, κατά την συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση με τους πιστωτές, ότι επιθυμεί την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αυτή η επιμονή έχει να κάνει περισσότερο με το αυστηρό πλαίσιο του Ταμείου και την προσήλωση του στις μεταρρυθμίσεις παρά με την οικονομική συμμετοχή του.

Στο παρελθόν, το ΔΝΤ έπαιζε τον ρόλο του αυστηρού επιτηρητή ο οποίος απαιτούσε μεταρρυθμίσεις και δράσεις από την Ελλάδα για τις οποίες αρκετές φορές οι ευρωπαίοι εταίροι δεν επιθυμούσαν να πιέσουν για την εφαρμογή τους.

Ο ρόλος του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο διάσωσης είναι συμβουλευτικός με το Ταμείο να προσφέρεται να παρέχει τεχνογνωσία αλλά όχι κάτι περισσότερο πριν η Ευρώπη αποφασίσει να προβεί στην ελάφρυνση χρέους που έχει θέσει ως προϋπόθεση για την συμμετοχή του.

Ο Σόιμπλε από τον Αύγουστο πιέζει για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντας την «απαραίτητη», επειδή το Ταμείο θα μπορούσε να αναλάβει μέρος της χρηματοδότησης, την επίβλεψη των μεταρρυθμίσεων αλλά και να δώσει το αντίστοιχο κύρος που απαιτείται για να υπερψηφίζουν οι σκεπτικιστές γερμανοί βουλευτές ό,τι χρειάζεται σε σχέση με το πρόγραμμα διάσωσης.

Χωρίς το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει πια την επίβλεψη της Αθήνας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, η Ευρώπη δεν φαίνεται πια πρόθυμη να παίξει αυτό τον ρόλο. Το στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα να θέσει το τρίτο πακέτο διάσωσης σε συνεχή πολιτική διαπραγμάτευση, όπου το παζάρι με τους ευρωπαίους ετέρους θα συνεχίζεται καθημερινά, φαίνεται να του βγαίνει. Το Μαξίμου ποντάρει στη συμμαχία με τον Ολάντ αλλά και στην στροφή Ρέντζι που κάνει λόγο για «αλλαγή στην Ευρώπη». Επίσης φαίνεται να ποντάρει και στην κόντρα μεταξύ Μέρκελ – Σόιμπλε σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα.

Η γερμανίδα καγκελάριος εμφανίζεται να λαμβάνει περισσότερο υπόψη της τους ευρωπαίους ετέρους, ειδικά την Γαλλία, ενώ ο Σόιμπλε θεωρεί ότι η συμμετοχή των τεχνοκρατών στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ