ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Μαξίμου διώχνει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα

Το Μαξίμου διώχνει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα
Η εξωτερική όψη του κτιρίου της ΕΕ EyesWideOpen / Getty Images/Ideal Image

Η βούληση του Μεγάρου Μαξίμου για απεμπλοκή του ΔΝΤ από το τρίτο πρόγραμμα βρίσκεται πίσω από τον φραστικό πόλεμο μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε πολύ υψηλούς τόνους.

Όπως έχει γίνει σαφές η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την συνέχιση της παρουσίας του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα διαπιστώνοντας ότι το ΔΝΤ απαιτεί πολύ σκληρές μεταρρυθμίσεις, ενώ συγχρόνως επιχειρεί να επιβάλει την άποψή του για το τι πρέπει να συμβεί στην Ελλάδα και στους άλλους θεσμούς.

Το Βερολίνο επιμένει στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Το Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνοντας ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα είναι περισσότερο συμβολική, καθώς δεν χρειάζεται πλέον από χρηματοδοτικής άποψης , θεωρεί ότι είναι προτιμότερο να «απαλλαγεί» από την παρουσία ενός αυστηρού θεσμού που ενδεχομένως να βάλει εμπόδια και στο ασφαλιστικό από το να τριγυρίζει συνεχώς το Ταμείο στα πόδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό διότι ακόμη και στην διαπραγμάτευση του καλοκαιριού την ώρα που οι άλλοι θεσμοί συμφωνούσαν με κάποιες από τις προτάσεις της κυβέρνησης εμφανιζόταν το ΔΝΤ να δυναμιτίζει την προσέγγιση των δύο πλευρών τινάζοντας τις διαβουλεύσεις του Brussels Group στον αέρα. Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ήδη από τότε ότι οι καβγάδες που γίνονται μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ εμποδίζουν σε μεγάλο βαθμό το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης υποστηρίζοντας δε ότι ενώ κλείδωνε η συμφωνία σ’ ένα θέμα στην επόμενη συνάντηση όλα ανατρέπονταν.

Ανησυχία διεθνούς Τύπου για την αναφορά Τσίπρα σε ΔΝΤ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαπιστώνοντας τις προθέσεις του Μαξίμου όπως αποτυπώθηκαν και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που είπε στην ΕΡΤ ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίζει μόνη της τα προβήματά της επαναλαμβάνοντας ότι «εμείς δεν ζητήσαμε την συμμετοχή του ΔΝΤ» μίλησε για ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία στην χώρα μας και επικαλέστηκε γερμανικές παροιμίες με στάμνες που κινδυνεύουν να σπάσουν.

Το Μαξίμου σήκωσε το γάντι και το επέστρεψε στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών αν και γνωρίζει ότι Γερμανοί και Φιλανδοί επιθυμούν διακαώς την παρουσία του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα. Φάνηκε δε ότι στην κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένοι για μία τέτοια εξέλιξη καθώς στο αμέσως προηγούμενο Eurogroup ο κ. Σόιμπλε έβαλε και πάλι εμπόδια στις συνομιλίες ερχόμενος σε σύγκρουση και με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών που υποστήριξε την θέση της χώρας μας.

Αυτό που προκαλεί αίσθηση από την δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη δεν είναι τόσο η επίθεση στο πρόσωπο του κ. Σόιμπλε, αλλά η σχεδόν ξεκάθαρη πρόθεση του Μαξίμου να φύγει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα λόγω της «απαράδεκτης σκληρής στάσης του».

Η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι την ώρα που και ο πρωθυπουργός στέλνει το μήνυμα πως εάν το Ταμείο θέλει να παραμείνει θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει τον συμβιβασμό ή όχι και να μην καλύπτεται πίσω από την Γερμανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ