ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Η Ελλάδα έχει ξεφύγει από το καθοδικό σπιράλ της κρίσης

Αχτσιόγλου: Η Ελλάδα έχει ξεφύγει από το καθοδικό σπιράλ της κρίσης
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

«Η Ελλάδα έχει ξεφύγει από το καθοδικό σπιράλ της κρίσης» δηλώνει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Η υπουργός Εργασίας επισημαίνει ότι η βασική αιτία της ελληνικής κρίσης χρέους ήταν ο συνδυασμός της διεθνούς κρίσης με την παθογένεια του ελληνικού οικονομικού σχηματισμού και υποστηρίζει ότι τόσο κατά την αφετηρία του σχεδίου διάσωσης, όπου κύριος στόχος ήταν η διάσωση των ξένων τραπεζών, όσο και η υλοποίηση της γνωστής συνταγής του ΔΝΤ για εσωτερική υποτίμηση, η «θεραπεία» που ακολουθήθηκε ήταν σε μεγάλο βαθμό εσφαλμένη.

«Οι συνέπειες ήταν τραγικές, το χρέος εκτοξεύθηκε στα 300 δισ. και η ανεργία στο 28%» υπενθυμίζει η κ. Αχτσιόγλου και προσθέτει ότι, όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση της χώρας, τα δεδομένα άλλαξαν. «Πετύχαμε τους δημοσιονομικούς στόχους μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο, νομοθετώντας αλλαγές υπέρ της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας» διευκρινίζει η υπουργός Εργασίας.

«Έχουμε ξεφύγει από το καθοδικό σπιράλ και τα σημάδια ανάκαμψης είναι εμφανή» υπογραμμίζει, σημειώνοντας ότι η ανεργία έχει μειωθεί κατά επτά μονάδες, κάτω από το 20% και, μετά από μία δεκαετία, στην Ελλάδα σημειώνεται ξανά ανάπτυξη της οικονομίας.

Τέλος, αναφερόμενη στην επόμενη ημέρα, η κ. Αχτσιόγλου σημειώνει: «Eπιτυγχάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, αξιοποιώντας κάθε χώρο, για να ασκήσουμε κοινωνική πολιτική» και προσθέτει ότι:

Αν αποδεχτούμε ότι δεν υπάρχουν βεβαιότητες, μόνο τότε θα καταλάβουμε ότι δεν πρέπει να υπερασπιζόμαστε το παρελθόν, αλλά να σκεφτόμαστε με δημιουργικούς τρόπους το μέλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ