ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Μπακογιάννη: Στόχος μας η αυτοδυναμία, μπορούμε να συνεργαστούμε προεκλογικά με το Ποτάμι

Ν. Μπακογιάννη: Στόχος μας η αυτοδυναμία, μπορούμε να συνεργαστούμε προεκλογικά με το Ποτάμι
EUROKINISSΙ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, τάχθηκε υπέρ της προεκλογικής συνεργασίας με το Ποτάμι αναφέροντας πως στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία, αλλά όχι με την παλιά της λογική.

Συγκεκριμένα μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 τόνισε πως: «Ο στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία, όχι όμως με την παλιά λογική, για να κυβερνήσει μόνη της, αλλά αντίθετα, θα αναζητήσει ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις. Αναφέρομαι κυρίως στο Κίνημα Αλλαγής».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας με το Ποτάμι η πρώην υπουργός τάχθηκε υπέρ: «Προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να συνεργαστούμε με το Ποτάμι, χρειαζόμαστε συνεργασία με όλες τις δυνάμεις που αντιμάχονται τις λογικές που μας οδήγησαν στην κρίση».

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να πολιτευθεί στις επόμενες εκλογές των Χανίων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει τις εκτιμήσεις της σχετικά με την πολιτική κατάσταση: «Ήταν ένα δραματικό καλοκαίρι για την κοινωνία και την κυβέρνηση. Η καταστροφή στο Μάτι άφησε πολύ βαρύ στίγμα που πολύ δύσκολα θα μπορέσει η κυβέρνηση να αποτινάξει. Ήταν η αποκορύφωση της ανικανότητας αλλά και η προσπάθεια εμπαιγμού της κοινής γνώμης. Οι πολίτες δεν θα συγχωρέσουν τον απόλυτο συνειδητό εμπαιγμό. Αυτό δεν το αντέχει η κοινωνία και η κυβέρνηση θα είναι δύσκολο να το διαχειριστεί».

Προσθέτει: «Ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να κάνει ανασχηματισμό, θα επιχειρήσει ένα νέο ξεκίνημα με νέα υλικά. Το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές αυτό το έργο. Δεν μπορεί να αναστραφεί η κατάσταση. Όταν σε πάρει η κάτω βόλτα ο ανασχηματισμός λειτουργεί εμπεδωτικά για την αντίληψη ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί άλλο. Η ΝΔ, χωρίς να παρασυρθεί από λογικές παροχολογίας και ψεύτικες υποσχέσεις, γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα, δεν έχουμε προϋποθέσεις σοβαρής ανάπτυξης, θα πρέπει να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Οι ιδέες της Αριστεράς οδήγησαν σε αύξηση των ανισοτήτων

Όταν ρωτήθηκε να σχολιάσει τις συνεντεύξεις του Μάκη Βορίδη και του Άδωνι Γεωργιάδη, επεσήμανε πως η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκάθαρη ταυτότητα, ενώ πρόσθεσε πως σε μια χώρα σαν τη Βενεζουέλα δεν δικαιολογείται να υπάρχει φτώχεια και πείνα.

«Όταν βλέπεις την κατάσταση στη Βενεζουέλα σίγουρα κάνεις σκέψεις για την αριστερή διακυβέρνηση. Σε μια χώρα με τέτοιες πλουτοπαραγωγικές πηγές δεν δικαιολογείται να υπάρχει φτώχεια και πείνα. Οι προσωπικές απόψεις είναι σεβαστές. Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα ή μάλλον σ ένα μεγάλο καράβι. Αποχρώσεις και διαφορετικές απόψεις υπάρχουν σε ένα πολυσυλλεκτικό δημοκρατικό κόμμα. Συζητιούνται όλα και αποφασίζει ο πρόεδρος της ΝΔ και η πλειοψηφία την τελική γραμμή. Δεν είμαστε στρατιώτες. Οι ιδέες της Αριστεράς, ενώ είχαν τη σύμφωνη γνώμη του κόσμου, ότι θα είμαστε όλοι ίσιοι και θα υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη, τελικά οδήγησαν σε αύξηση των ανισοτήτων. Οι φτωχοί και οι μεσαίοι έγιναν φτωχότεροι. Δεν θα χαρακτήριζα ιδέες της Αριστεράς ελαττωματικές ή προβληματικές. Δεν είναι λεξιλόγιο το οποίο θα χρησιμοποιούσα».

Ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί

Η Ντόρα Μπακογιάννη σχετικά με τον κατώτατο μισθό ανέφερε πως πρέπει να αυξηθεί: «Θα αυξηθεί νομοθετικά; Με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας; Θα μειωθούν οι εισφορές για να μειωθεί το κόστος για τον εργοδότη; Αυτό έχει σημασία».

Συμπλήρωσε ότι: «550 εκ θα πήγαιναν σε δημόσιες επενδύσεις. Αντ’ αυτού μένουν για το υπερπλεόνασμα για να μοιραστούν σε επιδόματα. Ψήφισαν δυο φορές τη μείωση συντάξεων και μετά λένε ψηφίσαμε και δεν θα εφαρμόσουμε».

Τέλος, δήλωσε πως «οι ακραίες πολιτικές λογικές βλάπτουν τη χώρα. Η κυβέρνηση καλλιέργησε τις λογικές της πόλωσης για να κρατήσει το στενό κομματικό ακροατήριο. Η κυβέρνηση ΝΔ πρέπει να επιδιώξει ευρύτερες συνεργασίες στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, παιδείας και σε άλλα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ