ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «ταμείο» του Μαξίμου για τη ΔΕΘ

Το «ταμείο» του Μαξίμου για τη ΔΕΘ
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Με την αυλαία στην 83η ΔΕΘ του 2018 το κυβερνητικό επιτελείο «κάνει ταμείο» αξιολογώντας κέρδη και ζημιές αυτού του δεκαήμερου.

Στα κέρδη, η ίδια η διοργάνωση με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, με τους Έλληνες κυβερνητικούς παράγοντες να θεωρούν πολύ επιτυχημένες τις συνομιλίες με τους Αμερικανούς. Την ίδια ώρα ελπίζουν πως η έκβασή τους θα αποδειχτεί στο άμεσο μέλλον καρποφόρα. Ήδη αμερικανικές και ελληνικές αντιπροσωπείες έχουν πάρει «δουλειά για το σπίτι».

Στο πολιτικό κομμάτι θεωρούν πως η πρώτη μεταμνημονιακή ομιλία Τσίπρα πήγε πολύ καλά ενώ η μικρή συμμετοχή στα συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών καταγράφεται στα θετικά. Η συνέντευξη Τύπου, παρά το «εχθρικό» περιβάλλον επίσης θεωρούν πως είχε καλά αποτελέσματα και ήταν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να διευκρινίσει στοιχεία των εξαγγελιών του, όσο και για να πάρει θέση για άλλα ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας.

Στα αρνητικά κατατάσσονται οι αντιδράσεις για την έντονη αστυνομοκρατία και η χρήση χημικών και δακρυγόνων επί ένα εξάωρο περίπου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, θεωρούν πως τα αυστηρά αστυνομικά μέτρα επιβλήθηκαν από την ανάγκη περιφρούρησης του χώρου της ΔΕΘ ειδικά με καλεσμένους ανώτερα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης.

Περιμένοντας και τα σχετικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι οι εξαγγελίες που παρουσίασε ο πρωθυπουργός έτυχαν θετικής αποδοχής από τον κόσμο και το μεγάλο στοίχημα είναι να γίνουν πράξη.

Σε σχέση με την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρούν πως κανείς δεν έγινε σοφότερος από τις «νεοφιλελεύθερες εμμονές του» πέραν των σαφών αποστάσεων που πήρε από την ακροδεξιά. Το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κεντροαριστερά προκαλεί προβληματισμό στο Μαξίμου ενώ ο κατηγορηματικός τρόπος με τον οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ απέκλεισε την πιθανότητα ενός «μεγάλου συνασπισμού» με συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, θεωρείται αναμενόμενος και αμοιβαίος, όπως τονίζουν πηγές του Μαξίμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εδώ και καιρό κάνει τα ανοίγματά του στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά και η «σφήνα» Μητσοτάκη φαίνεται να περιορίζει την εκλογική πίτα. Βέβαια, μεγάλη σημασία έχουν τα πρόσωπα που ενδεχομένως να επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης να εντάξει στο δυναμικό του αλλά και το γεγονός πως προς το παρόν οι ηγεσίες του ΚΙΝΑΛ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ αποκλείουν τη συνεργασία μαζί του.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως δεδομένης της ισορροπίας που επικρατεί στη ΝΔ δεν μπορεί το κόμμα να είναι θελκτικό στον κεντροαριστερό ψηφοφόρο ούτε ως «Τζέκιλ» ούτε ως «Χάιντ». Δηλαδή, η προσπάθεια να γεφυρωθεί η σκληρή δεξιά στάση του στο Σκοπιανό, στην ασφάλεια και στο μεταναστευτικό με μετριοπαθείς πολιτικές που έχουν απήχηση στο κεντρώο ακροατήριο, δεν μπορεί να λειτουργήσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ