ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Πιστεύουμε ότι θα επικρατήσει η λογική και δεν θα περικοπούν οι συντάξεις

Τσακαλώτος: Πιστεύουμε ότι θα επικρατήσει η λογική και δεν θα περικοπούν οι συντάξεις
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Για τις «βλέψεις» του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, το φλέγον ζήτημα της περικοπής των συντάξεων, αλλά και τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μίλησε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας στο newpost.gr και ερωτώμενος για το εάν θα εφαρμοστεί τελικώς η περικοπή των συντάξεων, ο ΥΠΟΙΚ παρέπεμψε στα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός από την 83η ΔΕΘ.

«Η απάντηση είναι αυτή που έδωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη δική μας άποψη, η μείωση των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο, δηλαδή μακροπρόθεσμα δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Δεύτερον, έχουμε πλέον τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για να κάνουμε μέρος των αντίμετρων που είναι στοχευμένα προς την κοινωνία και φιλικά προς την ανάπτυξη, χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις. Ακόμα και το ΔΝΤ αρχίζει να παραδέχεται ότι θα υπερβούμε το 3,5% όχι μόνο το 2018 αλλά και τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2022. Τα επιχειρήματά μας είναι λογικά. Τα έχουμε θέσει στους θεσμούς και θα τα θέσουμε στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Πιστεύουμε ότι η λογική θα επικρατήσει», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις δύσκολες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς το 2015, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε τις ευθύνες που φέρει αναφορικά με την πορεία που ακολούθησαν τα πράγματα σημειώνοντας πως – όπως φάνηκε – το διαπραγματευτικό όπλο της χώρας σχετικά με το πόσο μεγάλο ρίσκο θα ήταν για την ευρωζώνη η έξοδος της Ελλάδας, «αποτελούσε επιθυμία» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσακαλώτος είπε: «Η γερμανική οικονομική σχολή, σε αντίθεση με την αμερικάνικη και άλλες ευρωπαϊκές σχολές, υποεκτιμά το ρίσκο της φυγής μιας χώρας από την ευρωζώνη. Εκτός αν η στρατηγική του κ. Σόιμπλε ήταν να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη και να πάμε σε μια μικρή ευρωζώνη. Μια από τις αδυναμίες μας το πρώτο εξάμηνο, για την οποία έχω κι εγώ ευθύνη, ήταν ότι αυτό που θεωρούσαμε εμείς ρίσκο για την ευρωζώνη κι επομένως διαπραγματευτικό όπλο για μας, αποτελούσε επιθυμία του κ. Σόιμπλε. Είναι σωστό αυτό που λένε ότι ο κ. Σόιμπλε είναι πιο ευρωπαϊστής από την κ. Μέρκελ. Αλλά υποστηρίζει μια πιο μικρή ευρωζώνη».

Σχετικά με τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε πως διέπεται από ειλικρίνεια. «Με τον Αλέξη είχαμε από το παρελθόν καλή συνεργασία στο πλαίσιο του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ και έχουμε μια καλή συνεργασία και στο κυβερνητικό πεδίο. Θα έλεγα ότι έχουμε μια ειλικρινή σχέση, με καλή επικοινωνία κατά την επίλυση των τυχόν θεμάτων, με επίγνωση και κατανόηση των διακριτών μας ρόλων και των αναγκαίων ισορροπιών. Και όλα αυτά, με σημαντικές δόσεις χιούμορ… σε αυτό παίζει ρόλο ο χαρακτήρας και των δύο μας. Όσον αφορά στις πολιτικές μας απόψεις, είναι αυτονόητο ότι έχουμε και διαφωνίες και ταυτίσεις, δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ