ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι θα συζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας στη Νέα Υόρκη

Τι θα συζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας στη Νέα Υόρκη
Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται από σήμερα και για τις επόμενες πέντε ημέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για συναντήσεις μείζονος σημασίας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, ο οποίος είναι αρμόδιος μεταξύ άλλων και για τις επενδύσεις.

Κατά την πενθήμερη παρουσία του στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει δύο ομιλίες στον ΟΗΕ: την πρώτη, στη Σύνοδο για την Ειρήνη «Νέλσον Μαντέλα» σήμερα (22:00 - 1:00 ώρα Ελλάδος) και τη δεύτερη στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την Παρασκευή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας πρόκειται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να αναφερθεί στις μεγάλες προκλήσεις για τη διεθνή κοινότητα το επόμενο διάστημα, με ιδιαίτερη βαρύτητα στη σημασία που έχει η προάσπιση των δημοκρατικών αξιών και του διεθνούς δικαίου, αλλά και τη σημασία της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Παράλληλα, θα τονίσει ότι η Ελλάδα πετυχαίνει τον στόχο που είχε αναδείξει κατά την ομιλία του, το 2015 στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: να γίνει από μέρος του προβλήματος στην αντιμετώπιση των επάλληλων διεθνών, ευρωπαϊκών και περιφερειακών προκλήσεων στην οικονομία, τη μετανάστευση και την περιφερειακή σταθερότητα, σε μια δύναμη που πρωταγωνιστεί στην εξεύρεση λύσεων σε αυτές τις προκλήσεις.

Ο πρωθυπουργός θα αναδείξει:

-την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την προστασία των πιο ευάλωτων,
-τις νομοθετικές παρεμβάσεις για διεύρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα σε μια περίοδο που περιστέλλονται διεθνώς,
- την προσπάθεια της Ελλάδας να διαχειριστεί αποτελεσματικά και με όρους ανθρωπισμού, ένα πολύ μεγαλύτερο βάρος από αυτό που της αναλογεί όσον αφορά στις προσφυγικές ροές,
- τις ελληνικές πρωτοβουλίες για την εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας και συνανάπτυξης με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορική συμφωνία των Πρεσπών και τις σχέσεις με την Τουρκία,
- τις προτάσεις της χώρας μας για αντιμετώπιση των σύγχρονων διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον ΓΓ ΟΗΕ κ. Γκουτέρες με τον οποίο θα συνομιλήσει για τις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, το προσφυγικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Κρίσιμη συνάντηση με Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας την Τρίτη με τον οποίο θα συνομιλήσει, κυρίως, για τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό, τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση με τον Ερντογάν σε διάστημα τριών μηνών μετά το τετ α τετ τους στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Κατά το ραντεβού τους ο πρωθυπουργός αναμένεται να του θέσει τα ζητήματα του σεβασμού στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου ενώ συγκεκριμένα για το Κυπριακό ο κ. Τσίπρας θα τονίσει την αναγκαιότητα επανέναρξης των συνομιλιών στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες.

Οικονομία και επενδύσεις στο επίκεντρο των επαφών


Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, έχει και έντονο ενδιαφέρον αναφορικά με τα ζητήματα της οικονομίας. Σε μια περίοδο που η Ελλάδα σταθεροποιεί την οικονομία της, βρίσκει το βηματισμό της εκτός των μνημονίων, έχοντας μάλιστα και μία ουσιαστική ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και βιώσιμα δημόσια οικονομικά και συνεχίζει την ατζέντα των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων σε πολλούς σημαντικούς τομείς της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών με τα κορυφαία τραπεζικά ιδρύματα των ΗΠΑ, κατά τις οποίες θα παρουσιαστούν τα δεδομένα και η ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, καθώς και οι δυνατότητες που υπάρχουν πλέον για σταθερή και απρόσκοπτη πρόσβαση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές χρήματος.

Είναι επίσης δεδομένο, ότι στις επαφές του πρωθυπουργού, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και στον τομέα των επενδύσεων. Λίγες μόνο μέρες μετά τη ΔΕΘ στην οποία η τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ και συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία της 83ης έκθεσης, με πολυπληθή παρουσία αμερικανικών εταιριών αλλά και κρατικών αξιωματούχων. Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έμπρακτα όσον αφορά τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, κάτι που αναδείχθηκε και από την παρουσία του Υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ στη ΔΕΘ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ