ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Στο μικροσκόπιο» όλες οι συναλλαγές από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

«Στο μικροσκόπιο» όλες οι συναλλαγές από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Ένα δημοσίευμα του Bloomberg σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους συνετέλεσε στη δημιουργία κλίματος για το μαζικό ξεπούλημα μετοχών των τραπεζών στο ελληνικό χρηματιστήριο χθες, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Το οικονομικό επιτελείο έκανε λόγο για υπερβολική αντίδραση των αγορών ενώ το Μέγαρο Μαξίμου είδε κερδοσκοπικές πιέσεις.

Όλες οι πλευρές διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με τις ελληνικές τράπεζες ενώ η κυβέρνηση ζήτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών και να ελέγχει όλες τις συναλλαγές σε τραπεζικές μετοχές, στο φόντο των κερδοσκοπικών πιέσεων που ασκήθηκαν στο Χρηματιστήριο.

Η κυβέρνηση τονίζει πως οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα stress tests μόλις τον περασμένο Μάιο, έχουν υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και έχουν υπερβεί το στόχο για τη μείωση των κόκκινων δανείων για το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το ΤΧΣ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και προωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους έχει ορίζοντα το 2019, όπως ισχύει για όλες τις τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου. Από εκεί και πέρα η ευρωπαϊκή επιτροπή, εάν χρειαστεί, θα μπορούσε εξετάσει και άλλα σενάρια όπως για παράδειγμα να προχωρήσει στη δημιουργία εξειδικευμένων φορέων διαχείρισης για την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, ωστόσο αυτό το ζήτημα δεν είναι του παρόντος.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε σχετική έκθεσή της η Morgan Stanley αναφέρει ότι δημοσίευμα της Παρασκευής στο Bloomberg δημιούργησε υπερβολική ανησυχία. Η χρονική στιγμή, αναφέρει η Morgan Stanley, προκάλεσε προβληματισμό, δεδομένου ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις των τραπεζών με την εποπτική αρχή για τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ