ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρατείνεται για ένα χρόνο ο νόμος Παρασκευόπουλου - ρυθμίσεις για τα πλαστά έγγραφα

Παρατείνεται για ένα χρόνο ο νόμος Παρασκευόπουλου - ρυθμίσεις για τα πλαστά έγγραφα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Να κλείσει κάθε παραθυράκι «παράτυπης απόλυσης» από τα σωφρονιστικά καταστήματα μέσω των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου -που παρατείνεται μέχρι τις 28/8/201- όπως συνέβη στην περίπτωση Φλώρου, επιχειρεί η κυβέρνηση. 

Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο Μιχάλης Καλογήρου, αυστηροποιεί τις διατάξεις για την αποφυλάκιση κρατουμένων υπό όρους, δίνοντας τη δυνατότητα στο δικαστικό συμβούλιο που την χορήγησε να την ανακαλέσει οποτεδήποτε αν αποδειχθεί ότι βασίστηκε σε ψευδή στοιχεία ή πλαστό έγγραφο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης που παρέτεινε κατά ένα έτος την ισχύ του νόμου ορίζονται νέα δεδομένα για τις περιπτώσεις που γίνεται χρήση πλαστών εγγράφων από τους κρατουμένους προκειμένου να αποφυλακιστούν.

Επί της ουσίας, ρυθμίζεται η περίπτωση που έχουν παρέλθει οι προθεσμίες άσκησης ένδικων μέσων όταν παρατηρηθεί φαινόμενο πλαστογραφίας από κρατούμενο, όπως συνέβη στην περίπτωση του Αριστείδη Φλώρου της Energa. Η ρύθμιση αφορά και στις περιπτώσεις στις οποίες έχει ήδη χορηγηθεί υπό όρους απόλυση κατά την δημοσίευση του υπό ψήφιση νομοσχεδίου.

Παράλληλα, παρατείνονται οι αποσυμφορητικές διατάξεις στα σωφρονιστικά ιδρύματα για λόγους υγείας και ειδικότερα αναπηρίας από 67% και άνω.

Οι τροπολογίες κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο που συζητείται στην αρμόδια επιτροπή για τις αλλαγές στο πόθεν έσχες με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να σημειώνει ότι οι αλλαγές που προωθούνται έρχονται να καλύψουν την απαίτηση για πλήρη διαφάνεια στο δημόσιο βίο και να επιφέρουν ισονομία για όλους και για όλα.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος επεσήμανε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην αντιπαράθεση που είχαν προκαλέσει οι προηγούμενες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και από δικαστές και εισαγγελείς.

Καλογήρου: Ελέγχονται όλες οι αποφυλακίσεις για λόγους υγείας απο το 2015 έως σήμερα

Από «κόσκινο» θα περάσουν όλες οι αποφυλακίσεις από το 2015 έως σήμερα μετά το "κάζο" αποφυλάκισης Φλώρου με πλαστά πιστοποιητικά. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου ανακοίνωσε στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο πόθεν έσχες, πως ελέγχονται από τα υπουργεία Υγείας, Δικαιοσύνης και Εργασίας όλες οι αποφυλακίσεις που έγιναν για λόγους υγείας από το 2015 μέχρι σήμερα. «Θα ελεγχθούν τα πάντα», επεσήμανε ο Μιχάλης Καλογήρου, διευκρινίζοντας πως αυστηροποιούνται οι διατάξεις για αποφυλάκιση για λόγους υγείας και θα δίνεται η δυνατότητα ανάκλησης των βουλευμάτων αποφυλάκισης που έχουν γίνει με πλαστά πιστοποιητικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ