ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Στηρίζουμε την Κύπρο στην αξιοποίηση της ΑΟΖ έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας

Τσίπρας: Στηρίζουμε την Κύπρο στην αξιοποίηση της ΑΟΖ έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας
EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

«Στηρίζουμε την Κύπρο στην αξιοποίηση της ΑΟΖ έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας. Εκφράσαμε σαφώς τη στήριξή μας στην Κύπρο, στην προσπάθειά της να αξιοποιήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ της, έναντι οποιασδήποτε απειλής τρίτης χώρας και τονίσαμε τη σημασία που έχει η εξόρυξη αυτή για όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 6ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Στον ισχυρό συμβολισμό της Κρήτης για την 6η τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας τη διαχρονική γεωστρατηγική, πολιτιστική και οικονομική σημασία του νησιού, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων των ηγετών των τριών χωρών.

Η Κρήτη αναμένεται να καταστεί κόμβος μεταφοράς αερίου αλλά και ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τονίζοντας τον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου ως περιφερειακό ευρωπαϊκό πυλώνα σταθερότητας και τον ρόλο της Αιγύπτου, για όλη την περιοχή.

Η σταθερότητα και η ανάπτυξη των χωρών της περιοχής και η συνεργασία μεταξύ των χωρών προέλευσης-διέλευσης και προορισμού έχουν κεντρική σημασία για να αντιμετωπισθεί επιτυχώς η πρόκληση του προσφυγικού-μεταναστευτικού» ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ επισήμανε τη συμβολή της Αιγύπτου στο ζήτημα, σημειώνοντας ότι είναι «εξαιρετικά σημαντική» και γι' αυτό η Ελλάδα στηρίζει απόλυτα τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου στην Αίγυπτο, τον Φεβρουάριο.

«Είναι σαφές ότι λύσεις στο Παλαιστινιακό και στη Λιβύη δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την Αίγυπτο», σημείωσε και πρόσθεσε πως η ισορροπία στη Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και στη Δυτική Αφρική δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την Αίγυπτο. «Αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και έλεγχος των προσφυγικών ροών από την Αφρική δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την Αίγυπτο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι τρεις ηγέτες υπέγραψαν «Κοινή Διακήρυξη» της 6ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου ενώ υπογράφηκαν συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας, μετά τις τριμερείς διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών των τριών χωρών. Οι συμφωνίες και τα μνημόνια συνεργασίας που υπογράφηκαν μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου, Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου είναι:

- Διμερής Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης Ελλάδας-Αιγύπτου.
- Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα της Εκπαίδευσης.
- Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας στον Τομέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας.
- Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας με αντικείμενο την Τεχνική Συνεργασία Τελωνείων.
- Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Φορέων Προώθησης Επενδύσεων (Enterprise Greece με αντίστοιχους φορείς Κύπρου-Αιγύπτου).
- Επιστολή Προθέσεων μεταξύ Egyptian Countryside Development Company ECDC και GKI Group of Companies (από Κύπρο) για συνεργασία στον Γεωργικό Τομέα.

«Η σημερινή συνάντηση δεν είναι παρά το αποτέλεσμα μίας γόνιμης συνεργασίας και βεβαίως απόρροια των προηγούμενων πέντε Συνόδων Κορυφής και σηματοδοτεί μία νέα προοπτική για περαιτέρω ενδυνάμωση των ήδη εξαίρετων σχέσεων και ισχυρών δεσμών φιλίας των τριών χωρών», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 6ης τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

«Η Κοινή Διακήρυξη αποτελεί ένα ακόμα καθοριστικό βήμα στην υλοποίηση του οράματος και των προτεραιοτήτων του τριμερούς μηχανισμού, που έχει παρουσιάσει ήδη απτά αποτελέσματα σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, πάντα προς όφελος των λαών των τριών χωρών», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Σίσι: Οχυρό έναντι των προκλήσεων η τριμερής συνεργασία

«Οι σχέσεις συνεργασίας των τριών χωρών μας θα είναι πάντα ένα οχυρό έναντι των αυξανόμενων προκλήσεων, επικεφαλής των οποίων είναι ο εξτρεμισμός και η τρομοκρατία που προσπαθούν να εξαπλωθούν εξ' ονόματος της θρησκείας, είτε για κατακρήμνιση του θεσμού του κράτους, είτε για την κατακρήμνιση των κοινωνιών», τόνισε ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Ο αλ Σίσι αναφέρθηκε επίσης στο Παλαιστινιακό, το Συριακό και τη Λιβύη, τονίζοντας πως υπάρχει ταύτιση απόψεων και πως στόχος είναι η αποτροπή της μισαλλοδοξίας και η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω αιματοχυσίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ