ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένα και κοινό το προσχέδιο του προϋπολογισμού, δεν υπάρχουν δύο σενάρια, διαβεβαιώνει ο Χουλιαράκης

Ένα και κοινό το προσχέδιο του προϋπολογισμού, δεν υπάρχουν δύο σενάρια, διαβεβαιώνει ο Χουλιαράκης
EUROKINISSI

Κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι το σενάριο του προϋπολογισμού είναι ένα και κοινό, έδωσε στη Βουλή, όπου ξεκίνησε η συζήτηση του προσχεδίου, ο Γιώργος Χουλιαράκης. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών που κλήθηκε από την αντιπολίτευση να δώσει εξηγήσεις για τις διαφορές ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα στο προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και στο κείμενο που κατατέθηκε στις 15 Οκτωβρίου στην Κομισιόν, υπογράμμισε πως «είναι δύο τα προσχέδια, ένα και κοινό το περιεχόμενο».

Διευκρίνισε φέτος και στο εξής η χώρα είναι υποχρεωμένη να καταθέτει την πρώτη Δευτέρα κάθε Οκτωβρίου ένα προσχέδιο στη Βουλή και ένα προσχέδιο στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου και ότι «η μορφή του προσχεδίου είναι κοινή και κλειδωμένη για όλα τα κράτη μέλη».

Σε ότι αφορά στο ερώτημα του Γιάννη Κουτσούκου από τη ΔΗΣΥ πώς εξηγείται το γεγονός ότι στο προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή το πρωτογενές πλεόνασμα ανέρχεται στο 3,56% του ΑΕΠ, ενώ στο προσχέδιο που κατατέθηκε Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρωτογενές πλεόνασμα έφθασε στο 3,9% του ΑΕΠ, ο κ. Χουλιαράκης απάντησε πως στο δεύτερο κείμενο τα δημοσιονομικά μεγέθη μετατρέπονται σε όρους μεταμνημονιακής εποπτείας κι ως εκ τούτου προκύπτει μια διαφορά της τάξης του 0,1 με 0,2%.

Όπως είπε, η μορφή του προσχεδίου έχει δύο πυλώνες: ο πρώτος πίνακας αποτελεί το σενάριο βάσης που περιλαμβάνει τα κύρια δημοσιονομικά μεγέθη όπως θα διαμορφώνονταν αν δεν υπήρχε καμία νομοθετική παρέμβαση, ενώ στον δεύτερο πίνακα είναι η περιγραφή των παρεμβάσεων που σκοπεύει να ενσωματώσει η κυβέρνηση στο τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου.
«Το Γραφείο Προϋπολογισμού ήταν εκείνο που μίλησε για δύο σενάρια», σχολίασε ο Χρήστος Σταϊκούρας από τη ΝΔ.

«Κάνει λάθος», φέρεται να είπε εκτός μικροφώνου ο Γιώργος Χουλιαράκης, γεγονός που ερμηνεύεται ως άδειασμα στον επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκου Κουτεντάκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ