ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Παρά την «κοινή» ρητορική περί συναίνεσης, η αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας για τη συνταγματική αναθεώρηση οξύνεται, μετά το non paper της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις προτάσεις που θα παρουσιάσει την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Απάντηση στο non paper της ΝΔ αναφορικά με τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αναθεώρηση του Συντάγματος έδωσαν πηγές της Κουμουνδούρου, κάνοντας λόγο για «εμμονή» από πλευράς του Κυριάκου Μητσοτάκη στο να κριθούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που εισηγούνται τα κόμματα, «κάτι όμως που συγκρούεται με τη λογική του Συντάγματος».

Εντύπωση προκαλεί στην Κουμουνδούρου, η παράλειψη κάθε αναφοράς στο άρθρο 86 και στον νόμο περί ευθύνης υπουργών στο non paper της Πειραιώς «όταν τις τελευταίες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης αυτοπαρουσιάζεται ως ο σύγχρονος Δον Κιχώτης που έδινε μόνος του «μάχες» κατά του συγκεκριμένου άρθρου, τις οποίες μόνο ο ίδιος θυμάται».

«Η λογική Μητσοτάκη δεν εστιάζει στη σύνθεση και στη συναίνεση, αλλά ταιριάζει περισσότερο σε τζογαδόρο, ενώ εκφράζει τη θεσμική ανευθυνότητα του ίδιου, ακόμα και στο κορυφαίο ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «τολμηρή αναθεώρηση» στην οποία αναφέρεται η ΝΔ, δεν είναι τίποτα άλλο παρά «η συνταγματοποίηση του ακραίου νεοφιλελευθερισμού» συνεχίζουν οι ίδιες πηγές. Για αυτό και ο κ. Μητσοτάκης «εχθρεύεται οτιδήποτε ενδυναμώνει τη λαϊκή παρέμβαση, όπως το αναλογικό εκλογικό σύστημα και τα δημοψηφίσματα, ή προστατεύει τους εργαζόμενους και τα δημόσια αγαθά. Για αυτό και έχει ως πρωταρχικό του στόχο την αναθεώρηση του άρθρου 16 και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων».

Πηγές της Πειραιώς άσκησαν νωρίτερα σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, αναφέροντας ότι ενώ η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι από τη φύση της μια συναινετική διαδικασία, εργαλειοποιείται «για να αποκρύψει την πολιτική της αποσύνθεση και την παρακμή στην οποία έχει οδηγήσει τη χώρα».

Η ΝΔ κατηγόρησε χαρακτήρισε εμμέσως ως υποκριτική τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ για συναίνεση, εκτιμώντας ότι «αν πραγματικά ενδιαφερόταν για μια ευρεία, τολμηρή και συναινετική αναθεώρηση δεν θα την έφερνε στη Βουλή σε προεκλογικό χρόνο, όπου εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει ούτε ο χρόνος, ούτε οι πολιτικές προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο»

Απαντώντας στα περί «προεκλογικού χρόνου» της αναθεώρησης, η Κουμουνδούρου υποστηρίζει ότι τέτοιες αναφορές «μόνο θυμηδία προκαλούν, όταν εκστομίζονται από τον άνθρωπο που από το 2016 έχει ζητήσει εκατοντάδες φορές εκλογές, ενώ άλλες τόσες τις έχει κερδίσει κιόλας στο μυαλό του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ