ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ιερή» κόντρα με πολιτικές προεκτάσεις

«Ιερή» κόντρα με πολιτικές προεκτάσεις
ΑΠΕ -ΜΠΕ / Παντελής Σαίτας

Φουντώνει η κόντρα για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας, μια αντιπαράθεση που έχει προκαλέσει και πολιτικές αντιδράσεις τις τελευταίες ώρες.

Η συζήτηση στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου διεξήχθη σε υψηλούς τόνους και σημαδεύτηκε από λεκτικά επεισόδια και διαξιφισμούς. Στο «στόχαστρο» των κληρικών βρέθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που κατά πληροφορίες έγινε αποδέκτης της έντονης ανησυχίας των κληρικών για το ζήτημα της μισθοδοσίας.

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, που ήρθε μετά από μια ταραχώδη ημέρα για την ιεραρχία, άναψε νέες «φωτιές».

«Το καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών αποτελεί ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας» υπογραμμίζει η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, που ήρθε μερικές μόλις ώρες μετά το ομόφωνο «όχι» των ιεραρχών στο σημείο της συμφωνίας που αφορά στη μισθοδοσία τους.

Ωστόσο, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού υπογραμμίζει ότι η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας κατέληξε ομοφώνως και στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας και Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

«Ως εκ τούτου, η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση σχεδίου νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους».

Το δικό του μήνυμα έστειλε λίγη ώρα αργότερα και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δήλωση του πρωθυπουργού.

«Με ικανοποίηση χαιρετίζω την δήλωση του κ. Πρωθυπουργού σχετικά με την σημερινή ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και την συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος, και συμπλήρωσε: «Η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας».

Το σχόλιο αυτό -μαζί με το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος προσπάθησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης να διαχωρίσει το θέμα της μισθοδοσίας από την υπόλοιπη συζήτηση- αναδεικνύει μια διχογνωμία στους κόλπους της Εκκλησίας και πιθανώς να σηματοδοτεί τη δημιουργία ενός ενιαίου «μετώπου» μεταξύ των κ.κ. Τσίπρα και Ιερώνυμου.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων και η ερώτημα της στάσης των ΑΝ.ΕΛ.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου και η απόφαση της Ιεραρχίας να τεθεί εκτός διαλόγου το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών προκάλεσε και πολιτικές αντιδράσεις.

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έκαναν λόγο για «προσωπικό φιάσκο» του Αλέξη Τσίπρα ενώ υπογράμμιζαν ότι δεν υπάρχει χωρισμός Κράτους και Εκκλησίας «ούτε και 10.000 προσλήψεις».

Με τη σειρά της η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιλέγει να επενδύει στις θεσμικές κρίσεις και ισχυρίστηκε ότι η σημερινή ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας δείχνει πως η «δήθεν ιστορική συμφωνία είναι στον αέρα».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής σχολίασε, επίσης, ότι γίνονται εμφανή προβλήματα στο εσωτερικό της εκκλησίας.

Ερώτημα παραμένει η στάση που θα κρατήσουν το επόμενο διάστημα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο Πάνος Καμμένος, δεδομένης της σχέσης του κόμματος με την Εκκλησία.

Άλλωστε οι σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων δοκιμάζονται αυτή την περίοδο λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς ο Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν πρόκειται να την υπερψηφίσουν όταν αυτή θα έρθει στην ελληνική βουλή.

«Βολές» από τους κληρικούς

Η έκτακτη συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου σημαδεύτηκε από διαλόγους-φωτιά και αποχωρήσεις Μητροπολιτών.

Το παρασκήνιο της συζήτησης άρχισε να βγαίνει στο φως της δημοσιότητας αργά το απόγευμα της Παρασκευής ενώ δυσαρεστημένες «φωνές» ακούστηκαν και αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, που αποχώρησε από την Ιερά Σύνοδο, έκανε λόγο για «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» της κυβέρνησης και δημοσιοποίησε την εισήγησή του που δεν του επετράπη να εκφωνήσει για να ενημερωθούν οι πιστοί.

Στην εισήγηση αυτή εκφράζει τη λύπη του για την «έλλειψη σοβαρότητας απέναντι στην Εκκλησία» αλλά και τον ίδιο των Αρχιεπίσκοπο από κυβερνητικά στελέχη ενώ ισχυρίζεται ότι κυβερνητικά στελέχη εξέθεσαν τον κ. Ιερώνυμο και «μάλλον υπονόμευσαν τη συμφωνία».

«Βολές» εναντίον του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης εξαπέλυσε μέσω του προσωπικού του ιστολογίου ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, που έκανε λόγο για «εμπαιγμό».

Η «ακτινογραφία» της εκκλησιαστικής περιουσίας

Χαμηλότερους τόνους κράτησε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ερωτηθείς για την ανακοίνωση του Μαξίμου, ο κ. Ιερόθεος είπε:

«Πράγματι η κυβέρνηση κάθε κυβέρνηση έχει την δυνατότητα και την ευθύνη να βάζει τους νόμους. Εμείς σήμερα στην Ιεραρχία αποφασίσαμε πάνω σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα το οποίο μας εισηγήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος, όπου ετέθησαν πάρα πολλές απόψεις και με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο».

«Σήμερα έγινε ευρύτατη συζήτηση. Είμαστε σε ένα σημείο κρίσιμο για την ενότητα και τον λαό, και πρέπει όλοι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία, την νηφαλιότητα και να γίνει διάλογος» υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου.

Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι με ψυχραιμία θα βρεθεί λύση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ