ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόλεμος κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στη Βουλή για τα κανάλια

Πόλεμος κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στη Βουλή για τα κανάλια
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μαίνεται ο πόλεμος κυβέρνησης αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, με τη ΝΔ να έχει υποβάλλει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας στα 35 από τα 58 συνολικά άρθρα.

Η κριτική που δέχεται η κυβέρνηση εστιάζεται στο άρθρο 2 που προβλέπει αυξημένες αρμοδιότητες στον εκάστοτε υπουργό, για το οποίο τα κόμματα της αντιπολίτευση αποκάλεσαν το Νίκο Παππά ουκ ολίγες φορές «υπουργό καναλάρχη».

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι ομιλίες των περισσοτέρων πολιτικών αρχηγών. Η Φώφη Γεννηματά κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην δώσει λευκή εξουσιοδότηση στον υπουργό Επικρατείας να καθορίζει τον αριθμό των αδειών.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κάνοντας ένα λογοπαίγνιο με το όνομα του υπουργού Επικρατείας, υποστήριξε ότι «η διάταξη αυτή αποτελεί θερμοκοιτίδα διαπλοκής, που η κυβέρνηση λέει ότι θέλει να καταπολεμήσει, αλλά κολάζει, ακόμη και παπά».

«Παντού θέλετε να είστε εσείς ο βασικός μέτοχος και, όπως αντιλαμβάνεστε, σε αυτό τον κατήφορο θα είστε μόνοι σας», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, που πρόσθεσε ότι ο Νίκος Παππάς διεκδικεί το ρόλο του τροχονόμου στη διαπλοκή. Εμφανίστηκε ωστόσο, θετικός στην έκκληση του Νίκου Παππά να στηρίξουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τις διατάξεις για τη δημοπρασία των αδειών και τη σύνθεση του ΕΣΡ.

Ο υπουργός Επικρατείας, πάντως, επέφερε αλλαγές επί του νομοσχεδίου. Ειδικότερα:

  • Ξεκινούν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ενώ δεν θα ανανεωθούν οι παρατάσεις της θητείας μελών του.
  • Εξαιρούνται από το νέο διαγωνισμό για την αδειοδότηση οι υφιστάμενες επιχειρήσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης δύναται να απευθυνθεί σε διεθνείς ορκωτούς λογιστές για τον έλεγχο των πόθεν έσχες των διαγωνιζομένων και την ονομαστικοποίηση των μετοχών (σχετικό αίτημα είχε καταθέσει ο Βαγγέλης Βενιζέλος).
  • Θα υπάρξει πρόνοια για την μετάδοση υποτιτλισμένων τηλεοπτικών προγραμμάτων για άτομα με προβλήματα ακοής.
  • Για τους περιφερειακούς σταθμούς θα λαμβάνεται υπ΄ οψιν ο πληθυσμός, το ΑΕΠ, και η μορφολογία του εδάφους.
  • Σε περιφερειακούς σταθμούς δίνεται η δυνατότητα να συνδέονται με δύο πάροχους περιεχομένου (DIGEA και ΕΡΤ).
  • Επίσης δίνεται η δυνατότητα δεύτερης απασχόλησης στους εργαζόμενους στην ΕΡΤ.

Στην ανάγκη να ισχύσει ο πλουραλισμός αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν επιτυγχάνεται με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Η συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, που επεκτάθηκαν και σε άλλα ζητήματα της επικαιρότητας. Οι διεκδικητές της ηγεσίας της ΝΔ και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκαν στην αποπομπή της Κατερίνας Σαββαίδου.

«Η εκτελεστική εξουσία να καρατομεί δημόσιους λειτουργούς», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «εάν η κ. Σαββαίδου λεγόταν Φλαμπουράρης, δεν θα την άγγιζε κανείς».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής απάντησε στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για δημιουργία νέων τζακιών, λέγοντας ότι αυτό που ενδιαφέρει την αντιπολίτευση είναι τα παλιά τζάκια και αυτά θέλει να εξυπηρετήσει.

Φωτιές άναψε παρέμβαση της Σοφίας Βούλτεψη από τη ΝΔ. «Φέρνετε πάλι τον Γεωργαλά (σ.σ προπαγανδιστής επί Χούντας)», είπε η βουλευτής της ΝΔ. «Μην εκμεταλλεύεστε το γεγονός ότι είσαστε γυναίκα και σας σεβόμαστε περισσότερο», αντέδρασε ο Σταύρος Κοντονής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ