ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θετικά υποδέχθηκαν στο Μαξίμου την παρέμβαση Ντομπρόβσκις

Θετικά υποδέχθηκαν στο Μαξίμου την παρέμβαση Ντομπρόβσκις
Να προχωρήσει μονομερώς στην επιλογή της αύξησης των εισφορών για το ασφαλιστικό εξετάζει η κυβέρνηση εφόσον διαπιστώσει ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές θα καταλήξει σε αδιέξοδο EUROKINISSI/ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ακόμη και την πιθανότητα να προχωρήσει μονομερώς στην επιλογή της αύξησης των εισφορών για το ασφαλιστικό εξετάζει η κυβέρνηση εφόσον διαπιστώσει ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές θα καταλήξει σε αδιέξοδο.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι το 0,4% επί του ΑΕΠ που αναζητεί το Μαξίμου για να είναι συνεπές ως προς την εξοικονόμηση του 1% (το 0,6% καλύφθηκε από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης) θα καλυφθεί από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και όχι από περικοπές συντάξεων ακόμη κι αν οι θεσμοί εμφανιστούν ως το τέλος κατηγορηματικά αντίθετοι με τέτοια προοπτική.

Η κυβέρνηση αντιμετώπισε θετικά την παρέμβαση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Βάλτις Ντομπρόβσκις ο οποίος δήλωσε για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ότι μπορεί να υπάρχουν και εναλλακτικές για την αντιμετώπιση του θέματος χωρίς να υπάρξουν μειώσεις συντάξεων.

Κύκλοι του Μαξίμου σχολιάζουν ότι ο κ. Ντομπρόβσκις εμφανίζεται ανοιχτός στο ενδεχόμενο να εξευρεθούν ισοδύναμα στο ασφαλιστικό αντί νέου ψαλιδίσματος στις συντάξεις, κάτι που εκθέτει –όπως λένε- τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν αρνηθεί να στηρίξουν την διαπραγματευτική προσπάθεια ώστε να αποτραπούν οι περικοπές.

Βεβαίως, υπάρχει πάντα ένα κενό ως προς τον χρόνο ψήφισης του ασφαλιστικού. Πηγές από το Μαξίμου αναφέρουν ότι το ασφαλιστικό θα ψηφιστεί στις 15 Ιανουαρίου «για να τελειώνουμε με αυτό», ωστόσο άλλες πηγές που συμμετέχουν στην διαπραγμάτευση πιστεύουν ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα πάει στη Βουλή προς ψήφιση περί τα τέλη Φεβρουαρίου μαζί με τα κόκκινα δάνεια και το ασφαλιστικό.

Είναι λογικό λένε στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου η κυβέρνηση να επιθυμεί να κλείσει το συντομότερο δυνατόν το καυτό θέμα ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι θα προλάβει τις ημερομηνίες.
Άλλωστε ο αρχικός σχεδιασμός να ψηφιστεί το ασφαλιστικό μαζί με τα δεύτερα προαπαιτούμενα τον Δεκέμβριο έπεσε έξω.

Πάντως, η κυβέρνηση εμφανίζει μία έντονη κινητικότητα γύρω από το ασφαλιστικό και μάλιστα το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής που συνεδρίασε υπό τον αντιπρόεδρό της Γιάννη Δραγασάκη αποφάσισε την δημιουργία ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ως εκ τούτου συγκροτείται διυπουργική ομάδα εργασίας που εντός του ερχόμενου Ιανουαρίου θα καταθέσει την πρότασή της για τις προοπτικές της αποθεματοποίησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η δημιουργία ισχυρής αποθεματικής βάσης αποτελεί εγγύηση των δικαιωμάτων των πολιτών στη σύνταξη, ιδιαίτερα των νέων γενεών.

Παρά την κριτική που δέχεται για το «παράλληλο πρόγραμμα», κριτική που ξεκινά και από το εξωτερικό αλλά βρίσκει απήχηση για άλλους λόγους – πχ ότι γίνονται ρουσφέτια-και στα κόμματα της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση επιμένει ότι το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την Δευτέρα αποτελεί ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ