ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκρίθηκε η τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου στην προεδρία Επιτροπής Ανταγωνισμού

Εγκρίθηκε η τοποθέτηση της Βασιλικής Θάνου στην προεδρία Επιτροπής Ανταγωνισμού
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων εγκρίθηκε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η τοποθέτηση του Βασιλικής Θάνου στη θέση της προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Ανταγωνισμού. 

Τόσο η ΝΔ όσο και η ΔΗΣΥ επέμειναν στις αντιρρήσεις τους περί ασυμβίβαστου καθώς διατέλεσε επικεφαλής στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού με την ίδια να απαντά πως δεν είναι ούτε κομματικό, ούτε πολιτικό στέλεχος και πως βάσει του νόμου διαθέτει όλα τα απαραίτητα προσόντα για την θέση.

Η ΝΔ δια στόματος Μάκη Βορίδη θύμισε πάντως, επιστολή της -στο παρελθόν- προς το Προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με την οποία προέτρεπε τα μέλη του να μην αναζητήσουν μετά το τέλος της θητείας τους και τη συνταξιοδότησή τους, άλλες θέσεις -καλά αμειβόμενες- όπως εκείνες των προέδρων Ανεξάρτητων Αρχών.

Αναφέρθηκε ακόμη, στην επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Ευρωπαία Επίτροπο Ανταγωνισμού και επεσήμανε πως για τη ΝΔ η συγκεκριμένη πρόταση είναι προκλητική και απαράδεκτη και υπονομεύει το κύρος της Ανεξάρτητης Αρχής. Σημείωσε δε, πως στο βιογραφικό της κ. Θάνου δεν υπάρχει η οποιαδήποτε αναφορά στη σημερινή της θέση στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού.

Ανάλογη θέση εξέφρασε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αναρωτήθηκε γιατί επέλεξε να αφήσει το γραφείο του Πρωθυπουργού.

«Το βρίσκω ανεξήγητο. Ο κάθε κακόπιστος θα μπορούσε να πει ότι κάποιοι εγκαταλείπουν το σκάφος πριν την βύθιση του και αναζητούν θέσεις μακράς διάρκειας», είπε και κάλεσε την κ. Θάνου να απαντήσει εάν θα υποβάλει την παραίτηση της στη επόμενη κυβέρνηση. Αρνητικός εμφανίστηκε και ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, καταλογίζοντας έλλειψη ψυχραιμίας στην κυβέρνηση.

«Επειδή διάβασα διάφορα σχόλια αν θεωρείται κώλυμα το γεγονός ότι κάποιος είναι σύμβουλος σε υπουργούς ή πρωθυπουργούς πρέπει να δούμε τι κάναμε με πρώην υπουργούς ή γενικούς γραμματείς κομμάτων που ήταν σε ανεξάρτητες αρχές», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, χαρακτηρίζοντας ολίσθημα την επιστολή Μητσοτάκη προς την αρμόδια Επίτροπο Ανταγωνισμού. Ο κ. Δραγασάκης προέτρεψε κ. Θάνου όταν αναλάβει τα καθήκοντα της να ερευνήσει υποθέσεις που δεν έχουν διαλευκανθεί.

«Τα έργα και οι ημέρες δεν παραγράφονται. Εδώ είμαστε» προειδοποίησε με νόημα.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης η κ.Θάνου ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν ανησυχεί για την τοποθέτηση της ΝΔ ότι θα την βγάλει από τη θέση της εφόσον κερδίσει τις εκλογές. «Δεν μπορεί να με βγάλει κανείς από τη θέση μου παρά μόνο αν εγώ παραιτηθώ γι’ αυτό και έδωσα με αυτό τον τρόπο την συγκεκριμένη απάντηση στον κ. Βενιζέλο», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ