ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι λέει η Αθήνα για το ευρωπαϊκό «χαστούκι» για τη σαρία

Τι λέει η Αθήνα για το ευρωπαϊκό «χαστούκι» για τη σαρία
EUROKINISSI / Βασίλης Ρούγγο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε την Ελλάδα, με ομόφωνη απόφαση, για διακρίσεις σε βάρος των μουσουλμάνων της Θράκης, καθώς έκρινε ότι η χώρα μας παραβίασε τον νόμο σε υπόθεση κληρονομικής διαμάχης μεταξύ μελών της μουσουλμανικής μειονότητας. 

«Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδικάζει την Ελλάδα για το νομοθετικό πλαίσιο περί δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων του Μουφτή στη Θράκη (σαρία), όπως ίσχυε μέχρι το 2018 και τη συγχαίρει για το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει μετά την ψήφιση του ν.4511/2018 και την μετατροπή της σαρία σε προαιρετική» σχολιάζει το υπουργείο Παιδείας.

«Το υπουργείο Παιδείας μαζί με το υπουργείο Δικαιοσύνης έκαναν πράξη τη δέσμευση του πρωθυπουργού "σπάμε τα δεσμά, μετατρέπουμε την υποχρέωση σε επιλογή"», τονίζεται.

«Σήμερα κρίθηκε ότι η επιλογή της ελληνικής Βουλής να ψηφίσει ομόφωνα –πλην Χρυσής Αυγής- την πρόταση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

» Κάναμε το κρίσιμο βήμα, προχωρήσαμε σε μια τομή πετυχαίνοντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και κλείνοντας ένα θέμα που ταλαιπωρούσε τη χώρα και τη μουσουλμανική μειονότητα για δεκαετίες. Συνεχίζουμε», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τι απαντά το υπουργείο Δικαιοσύνης

Η έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην υπόθεση Molla Sali κατά Ελλάδας «αποτέλεσε δυστυχώς για άλλη μια φορά αφορμή για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων από μερίδα του Τύπου και την αντιπολίτευση», επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, η υπόθεση αφορά γεγονότα που έλαβαν χώρα τα έτη 2008-2013 και προφανώς διέπονταν από το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε πριν από την ψήφιση του ν. 4511/2018 για την προαιρετική εφαρμογή της Σαρία.

Μάλιστα, αναφέρει η ανακοίνωση, το Δικαστήριο «συγχαίρει την ελληνική κυβέρνηση για την ψήφιση του ν. 4511/2018 που δίνει τη δυνατότητα στα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας να επιλέξουν μεταξύ της εφαρμογής του Αστικού Κώδικα και της Σαρία και σημειώνει ρητά ότι ο νέος νόμος δεν καταλαμβάνει τη συγκεκριμένη υπόθεση, αφού αυτή κρίθηκε από τα εθνικά δικαστήρια σύμφωνα με το προϊσχύον νομοθετικό πλαίσιο (παρ. 160 της απόφασης)».

Επομένως, καταλήγει η ανακοίνωση, «όσοι προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την κρίση του ΕΔΔΑ στην παραπάνω υπόθεση, είναι οι ίδιοι που επί χρόνια δεν έλαβαν κανένα μέτρο για την προστασία των δικαιωμάτων των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης και είναι αυτοί που προκάλεσαν για μια ακόμη φορά την καταδίκη της Ελλάδας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ