ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βίτσας: Kλείνει το κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Σάμο το 2019

Βίτσας: Kλείνει το κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Σάμο το 2019
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Την πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να κλείσει το κέντρο μεταναστών στη Σάμο καθώς και τη δημιουργία ενός νέου κέντρου υποδοχής προσφύγων, προανήγγειλε ο Δημήτρης Βίτσας.

«Ο στόχος μας είναι στη Σάμο να κάνουμε δύο πράγματα. Κατ' αρχάς να μεταφέρουμε όλους τους ευάλωτους, ξεκινώντας από τους ασυνόδευτους ανήλικους, και το δεύτερο, μέσα στους πρώτους μήνες του 2019 να δημιουργήσουμε ένα νέο σύγχρονο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) σε διαφορετικό μέρος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν οι προτάσεις, στην ουσία θα νοικιάσουμε, ώστε να κλείσουμε το υπάρχον ΚΥΤ στο Βαθύ και να μπορέσουν οι υπηρεσίες μας να διαχειριστούν καλύτερα την κατάσταση», συμπλήρωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή».

«Από τον Αύγουστο προειδοποιούσα ότι το μεγάλο πρόβλημα θα το έχει η Σάμος. Στη Μόρια αυτή τη στιγμή είναι 4.700 άνθρωποι, θα έλεγε κανείς αν έβλεπε διαχρονικά -πλην του 2015- ότι είναι στον μέσο όρο και με βάση το πρόγραμμά μας θα μειωθεί ακόμα περισσότερο μέχρι το τέλος του χρόνου», σημείωσε.

«Το κεντρικό μας πρόβλημα είναι αυτή τη στιγμή η Σάμος και είναι και εξαιτίας του γεγονότος ότι στη Σάμο συνεχίζονται οι ροές παρ' όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει και από την τούρκικη πλευρά», τόνισε, αναφερόμενος στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, η οικονομική ανισότητα αποτελεί «το πραγματικό πρόβλημα» που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη.

«Το πραγματικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι η ανισότητα. Αυτό γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί πίσω από το μεταναστευτικό και είναι χαρακτηριστικό ότι χώρες οι οποίες δεν δέχονται μετανάστες, στην ουσία υλοποιούν μαζί με τον εθνικισμό τους ένα από τα πιο βαριά νεοφιλελεύθερα προγράμματα που ανοίγουν την ψαλίδα μεταξύ των τάξεων», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, η αλληλεγγύη στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και η αλληλεγγύη μεταξύ κοινωνιών και κρατών» είναι η λύση.

Μάλιστα, μιλώντας για το Παγκόσμιο Σύμφωνο Μετανάστευσης, τόνισε ότι μπορεί να μην είναι νομικά δεσμευτικό, είναι όμως «πολιτικά και ηθικά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ