ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «τρόικα» της Κομισιόν στην Αθήνα

Η «τρόικα» της Κομισιόν στην Αθήνα
Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις ΑΠΕ-ΜΠΕ/Tashana Batista

«Επιχείρηση απεμπλοκής» χαρακτηρίζεται η επίσκεψη του Λετονού αντιπρόεδρου της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις σήμερα και αύριο στην Αθήνα, καθώς αυτός και οι συνεργάτες του θα επιχειρήσουν να κλείσουν μέτωπα σχετικά με τους πλειστηριασμούς ακινήτων, τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, τις περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, το ασφαλιστικό και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, συνοδεύεται τόσο από τον γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σερβάς Ντερούζ, ο οποίος υπενθυμίζεται πως πριν από τον Ντέκλα Κοστέλο και τον Ματίας Μόρς ήταν ο πρώην επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν για την Ελλάδα, όσο και από τον Ολλανδό επικεφαλής της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάαρτεν Φερβέι, ο οποίος από τον προηγούμενο Ιούλιο είναι ο νέος «Ράιχενμπαχ» για το ελληνικό πρόγραμμα.

Σήμερα Δευτέρα οι κ.κ. Ντομπρόβσκις, Ντερούζ και Φερβέι, θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη (ώρα 9.30) με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη (ώρα 10.30), με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα (ώρα 18.30) και με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο (ώρα 15.30). Αύριο Τρίτη, η «τρόικα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συναντηθεί με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους θεσμούς, Ντέκλαν Κοστέλο, έχει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ενημερώσει αναλυτικά τον προϊστάμενο γενικό διευθυντή του Σερβάς Ντερούζ, για την εμπλοκή των διαπραγματεύσεων στο μέτωπο της προστασίας της πρώτης κατοικίας και του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά και για τις περιπλοκές που γέννησε η απομάκρυνση της Κατερίνας Σαββαΐδου από τη θέση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων.

Ακόμη, ο κ. Ντερούζ είναι ενήμερος τόσο για την εργασία που απομένει να γίνει στο ασφαλιστικό, όσο και τις αλλαγές στην νομοθεσία που διέπει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στα δύο αυτά μέτωπα αναμένεται ο κ. Ντομπρόβσκις να «βοηθήσει», αποδεσμεύοντας το ασφαλιστικό από το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων, αλλά και αποσυνδέοντας την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM.

Με το δημοσιονομικό κενό για το 2016 να ανέρχεται στο 1% του ΑΕΠ ή στο 1,7 δισ. ευρώ, και με πολλά από τα προαπαιτούμενα να είναι στον αέρα ο Λετονός αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται σήμερα να επαναλάβει επί ελληνικού εδάφους πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ενώ θα ζητήσει από την κυβέρνηση πράξεις προκειμένου το Euro Working Group της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου και το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου να εγκρίνουν την χορήγηση των εκκρεμών δόσεων 2+1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι παρεμβάσεις του Σερβάς Ντερούζ στους έλληνες υπουργούς. Ο πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κλιμάκιο της τρόικα, ήταν αυτός που το 2010 δρομολόγησε τις περισσότερες παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό, οι οποίες αποτυπώθηκαν στο «νόμο Λοβέρδου», ενώ ήταν και ο θεμελιωτής της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, εισηγούμενος πρακτικές πιο «τολμηρές» και από αυτές που εισηγούταν το ΔΝΤ.

Ο Ντερούζ, ο οποίος έχει σπουδάσει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης και εργάζεται από το 1985 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Φεβρουάριο του 2011 είχε καταπλήξει το πανελλήνιο όταν ανακοίνωσε ότι η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου είχε συμφωνήσει με την τρόικα να ιδιωτικοποιήσει δημόσια περιουσία, εκτάσεις γης και δημόσιες επιχειρήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ ως το 2015! Αυτό το πρόγραμμα που εγκαταλείφθηκε τότε εν μέσω δημόσιας κατακραυγής θα υλοποιηθεί πλέον με το νέο υπέρ- Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων με ορίζοντα ολοκλήρωσης των ιδιωτικοποιήσεων έως το 2065!

Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στο νέο πρόγραμμα έχει και ο Μάαρτεν Φερβέι, ο νέος επικεφαλής της Task Force για την Ελλάδα και διάδοχος του Χορστ Ράιχενμπαχ. Ο Φερβέι, πρώην επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΕ στο πρόγραμμα της Κύπρου έχει αναλάβει να προωθεί τις μεταρρυθμίσεις και να επιβλέπει την ελληνική κυβέρνηση μέσω της τεχνικής βοήθειας που παρέχει.

Ο Ολλανδός οικονομολόγος, εκτός από επικεφαλής της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (έτσι λέγεται πλέον η Task Force) είναι αναπληρωτής διευθυντής Οικονομικών και Δημοσιονομικών της Κομισιόν, και οργανικά είναι υπό τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις. Θεωρείται έμπειρος σε ζητήματα ιδιωτικοποιήσεων και δημοσιονομικής πολιτικής και ήδη έχει οργανώσει με τους συνεργάτες του συσκέψεις με Έλληνες αξιωματούχους για θέματα σχετικά με τη φοροδιαφυγή, το ασφαλιστικό, τη δημόσια διοίκηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ