ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς: Το «διαζύγιο» Τσίπρα - Καμμένου άργησε, μπορούσε να είχε γίνει από το καλοκαίρι

Κοτζιάς: Το «διαζύγιο» Τσίπρα - Καμμένου άργησε, μπορούσε να είχε γίνει από το καλοκαίρι
EUROKINISSI / ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΡΗ

Κατά της διενέργειας δημοψηφίσματος για την Συμφωνία των Πρεσπών τάσσεται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» πριν την παραίτηση του Πάνου Καμμένου και την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Κατηγορηματικά αντίθετος με το σενάριο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών εμφανίστηκε ο Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ εκτίμησε ότι συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έπρεπε να έχει λήξει από το καλοκαίρι καθώς «υπήρχαν από τότε οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες τόσο για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και για μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία».

«Να ρωτήσουμε τον λαό μας αν συμφωνεί να αλλάξει ένα τρίτο κράτος το όνομά του με διπλωματικά μέσα και χωρίς να έχει χάσει πόλεμο; Να αποφασίσει μια τρίτη κοινωνία, εκτός διπλωματίας, αν δέχεται τη μετονομασία μιας χώρας; Εγώ θα έλεγα: «Παν μέτρον άριστον». Δεν νομίζω ότι απαιτούνται πρόωρες εκλογές λόγω "Πρεσπών", ούτε δημοψήφισμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

«Αλλά γιατί τόσο φόβος για μια συμφωνία που κόβει τις προσβάσεις τρίτων στην αξιοποίηση της "Βόρειας Μακεδονίας" εις βάρος μας και τη δημιουργία ισχυρών θυλάκων ισλαμικού φονταμενταλισμού; Που μας δίνει τη μέγιστη πρόσβαση σε μια γείτονα χώρα. Γιατί τόσο φοβική αντίληψη για μια χώρα που έχει το 1,8% της αμυντικής ισχύος μας, το 6% του ΑΕΠ μας;», διερωτήθηκε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

«Τη συμφωνία συγκυβέρνησης έπρεπε ο κύριος πρωθυπουργός να τη λύσει έτσι και αλλιώς μόλις άλλαξαν οι συνθήκες –έξοδος από τα μνημόνια– και κατά συνέπεια άλλαξε και η ατζέντα της κυβέρνησης. Σε αυτό συνηγορούσε και το γεγονός ότι και ο εταίρος είχε αλλάξει στο ίδιο διάστημα πολύ», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Κοτζιάς.

«Αυτό μπορούσε να είχε γίνει από το καλοκαίρι πέρυσι και υπήρχαν από τότε οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες τόσο για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και για μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία», εκτίμησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ