ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα κέρδη και οι απώλειες Τσίπρα - Καμμένου μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση

Τα κέρδη και οι απώλειες Τσίπρα - Καμμένου μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση
EUROKINISSI

Μετά από πολλές μέρες, παλινωδίες και αναβολές του ραντεβού ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Πάνο Καμμένο, σήμερα Κυριακή ξεκαθάρισε το τοπίο σχετικά με το μέλλον της κυβερνητικής συνεργασίας.

ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες, μετά από τέσσερα χρόνια, ολοκλήρωσαν την κυβερνητική τους συνεργασία καθώς ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε ότι το κόμμα του αποσύρεται από την συγκυβέρνηση. Λίγο αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε με δήλωσή του ότι την Τρίτη θα ζητήσει εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης με την ψηφοφορία.

Ποιοι είναι οι 151 που αναμένεται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, όλα δείχνουν ότι είναι βέβαιος για την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας. Στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προστεθούν η Κατερίνα Παπακώστα, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η Έλενα Κουντουρά, ο Βασίλης Κόκκκαλης, ο Κώστας Ζουράρις και ο Ηλίας Δανέλλης. Σύνολο 151. Αν και στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι έχουν την πλειοψηφία, η αριθμητική είναι εύθραυστη και πιθανές πιέσεις σε βουλευτές ίσως αποδειχθούν καθοριστικές.



Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται, παράλληλα, και για τον απαιτούμενο ανασχηματισμό, καθώς μετά την αντικατάσταση του κ. Καμμένου από τον κ. Αποστολάκη θα πρέπει να αντικατασταθούν η κ. Τσαρουχά και ο κ. Μαυραγάνης, να οριστεί νέος υπουργός Εξωτερικών και να πληρωθούν οι θέσεις των Ν. Ηλιόπουλου και Κ. Νοτοπούλου που κατεβαίνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να σηματοδοτήσει εκ νέου άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην Κεντροαριστερά, όσο και σε δυνάμεις της Κεντροδεξιάς που διαχωρίζουν τη θέση τους από τη Νέα Δημοκρατία. Ένα πρώτο επεισόδιο της νέας αυτής κατάστασης θα "παιχτεί" το βράδυ της Κυριακής στην εκδήλωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, στο Μέγαρο Μουσικής.

Τι σημαίνει η αποχώρηση των ΑΝΕΛ και τα ανοιχτά ζητήματα

Πάνος Καμμένος, Μαρία Κόλια Τσαρουχά και Νίκος Μαυραγάνης παραδίδουν τα χαρτοφυλάκιά τους, όπως δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στη συνέντευξη Τύπου. Από την άλλη, η κ. Χρυσοβελώνη, η οποία δεν είναι μέλος της ΚΟ του κόμματος έχει ήδη δηλώσει ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, θέση που έχει υιοθετήσει και ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος είναι εδώ και καιρό εκτός ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, Έλενα Κουντουρά και Βασίλης Κόκκαλης δεν προτίθενται να ακολουθήσουν τον Πάνο Καμμένο και θα παραμείνουν στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ θα στηρίξουν και την κυβέρνηση στη ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτό, όπως ξεκαθάρισε ο μέχρι πρότινος υπουργός Άμυνας, τους θέτει αυτομάτως εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ.

Ως εκ τούτου, το κόμμα του κ. Καμμένου μένει με πέντε βουλευτές, τον ελάχιστο δηλαδή απαιτούμενο αριθμό για την ύπαρξη Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αν ο κ. Παπαχριστόπουλος παραδώσει την έδρα του μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως έχει πει, αυτή πάει στον Τέρενς Κουίκ. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο συνεπάγεται για τους ΑΝΕΛ απώλεια της κοινοβουλευτικής τους υπόστασης. Για αυτό το λόγο, ο Πάνος Καμμένος, όπως παραδέχθηκε μετά από ερώτηση του CNN Greece, βρίσκεται ήδη σε επαφές με ανεξάρτητους βουλευτές, προκειμένου να προσχωρήσουν στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Πιθανότερος ο βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης Γιώργος Λαζαρίδης που ήταν και στο παρελθόν μέλος των ΑΝΕΛ και είχε ανεξαρτητοποιηθεί λόγω της διαφωνίας του με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Πάνος Καμμένος, πάντως, ξεκαθάρισε ότι θέμα διαγραφής Ζουράρι δεν υπάρχει, καθώς ο συνεργαζόμενος με το κόμμα του αντιπρόεδρος της Βουλής δεν επιδιώκει να διατηρήσει τα αξιώματά του, όπως είπε, έχοντας καθαρή στάση τόσο κατά των Πρεσπών, όσο και στο ότι δεν πρόκειται να “ρίξει κυβέρνησης της Αριστεράς”.

Ως εκ τούτου, ο Πάνος Καμμένος κερδίζει, έτσι, από τη μία τη διατήρηση της κοινοβουλευτικής του ομάδας και από την άλλη μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν έκανε πίσω στην κόκκινη γραμμή του ονοματολογικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ