ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφος εμπιστοσύνης: Με δύο θέσεις το Ποτάμι υπό τον κίνδυνο διάλυσης

Ψήφος εμπιστοσύνης: Με δύο θέσεις το Ποτάμι υπό τον κίνδυνο διάλυσης
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Είναι ίσως η χειρότερη κοινοβουλευτική περίοδος στα χρονικά των τελευταίων ετών, όπως αρκετοί παραδέχονται με όλα όσα συμβαίνουν εντός και εκτός της Βουλής.

Πηγαδάκια, πιέσεις, υπονοούμενα, υποσχέσεις, ακόμη και μεταγραφές είναι τα χαρακτηριστικά των τελευταίων 24ωρων μέσα σε ένα άκρως τοξικό κλίμα που επιστρέφει την Ελλάδα στα χειρότερά της.

Οι βουλευτές βρίσκονται σε ένα διαρκές πάρε-δώσε.

Ανταλλάγματα και απειλές τα δύο άκρα για όσους τάσσονται υπέρ ή κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Υπουργοί όχι προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ πηγαινοέρχονται στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς δεν έχουν αποφασίσει ακόμη σε ότι αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών το τι θα πράξουν και για αυτό το λόγο βρίσκονται σε ένα πρέσινγκ με ότι αυτό συνεπάγεται , από τους ενοίκους του πρωθυπουργικού γραφείου.

Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην σημερινή ψηφοφορία στη βουλή για την πρόταση εμπιστοσύνης και μέχρι τότε η κινητικότητα που υπάρχει σε όλα τα κόμματα είναι πρωτοφανής. Όλοι συνομιλούν με όλους και σε κάθε γωνία του περιστυλίου της βουλής , οι βουλευτές σχολιάζουν και αντιπαρατίθενται για την παραμικρή εξέλιξη. Στο επίκεντρο οι πρόθυμοι βουλευτές που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και θα επιταχύνουν τη διαδικασία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Το παρασκήνιο σε τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες

Τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες βρίσκονται σε αναβρασμό. ΣΥΡΙΖΑ , ΑΝΕΛ, και Ποτάμι προσπαθούν να κερδίσουν ή να χάσουν λιγότερα από τους αντιπάλους τους.

Τις τελευταίες ώρες το παρασκήνιο οργιάζει και κυριολεκτικά τα όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες δεν τιμούν την Δημοκρατία μας και τον κοινοβουλευτισμό.

Ειδικά σε ότι έχει να κάνει με βουλευτές που αποφασίζουν να φύγουν από τα κόμματά τους επειδή πιθανώς κάποιο άλλο τους υπόσχεται περισσότερα. Στο επίκεντρο βρέθηκε ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος ξεκίνησε από τον Συνασπισμό, πέρασε για λίγο από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, «στάθμευσε» στο Ποτάμι και, όπως όλα δείχνουν, παρά το ότι ο ίδιος δεν το παραδέχεται επιστρέφει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Με δύο θέσεις το Ποτάμι για να μην διαλυθεί

Στο Ποτάμι οι εξελίξεις τρέχουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς και οι προτάσεις των βουλευτών του την ύστατη στιγμή για να μην διαλυθούν είναι πολλές. Μία από αυτές, την οποία βλέπουν με θετικό μάτι και στη Ν.Δ, είναι, σύμφωνα με τον Γιώργο Αμυρά, να προσπαθήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης να δεσμεύσει τον Αλέξη Τσίπρα για συγκεκριμένο χρόνο εκλογών λέγοντας το πότε θα διεξαχθούν, ώστε να ψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο, δεν τίθεται θέμα να δώσουν οι βουλευτές ψήφο εμπιστοσύνης.

Φυσικά ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να δεσμευτεί για κάτι τέτοιο. Άλλη πρόταση που έπεσε στο τραπέζι -αυτή τη φορά από τον βουλευτή Γιώργο Μαυρωτά- είναι ή να υπερψηφίσουν την συμφωνία ή να απέχουν από την διαδικασία έτσι ώστε μέσω της ανοχής τους αλλά όχι με την ψήφο τους να κυρωθεί η συμφωνία. Έτσι δεν θα κινδυνεύσουν από περαιτέρω εσωτερικούς κλυδωνισμούς.

Ο ίδιος, από το βήμα της βουλής, ανέφερε:

«Η συμφωνία των Πρεσπών είναι το αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης με περισσότερα θετικά από τα αρνητικά για τη χώρα μας και γι’ αυτό την στηρίζουμε. Πρέπει να δούμε το μέλλον με εθνική αυτοπεποίθηση ώστε να παίξουμε το ρόλο μας ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Η συμφωνία είναι και αποτέλεσμα της διεθνούς συγκυρίας που είναι δύσκολο να βρεθεί στο μέλλον» ανέφερε και πρόσθεσε: «Πρέπει σίγουρα να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον, λαμβάνοντας υπόψιν βέβαια και το γενικότερο πολιτικό κλίμα και θα βρούμε το πλαίσιο αυτό για να εκφραστούμε με τον κατάλληλο τρόπο».

Στελέχη της Σεβαστουπόλεως εξηγούσαν λίγο μετά για τα όσα ανέφερε ο βουλευτής πως πρόκειται στην ουσία για δύο προτάσεις: η μία που λέει «ναι» στην υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και η άλλη ανοχή, δεδομένου κιόλας ότι οι κ.κ. Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός έχουν αποφασίσει να καταψηφίσουν συμφωνία.

Οι συμπαγείς Κοινοβουλευτικές ομάδες

Μέχρι στιγμής πιο συμπαγείς κοινοβουλευτικές ομάδες της αντιπολίτευσης παραμένουν η Ν.Δ, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ.

Η Φώφη Γεννηματά μπορεί να πιέζεται από τον Αλέξη Τσίπρα ως προς το θέμα της κεντροαριστεράς και το ποιος τελικά την εκφράζει στην Ελλάδα, όμως ο πρωθυπουργός δεν έχει καταφέρει ακόμη να την πλήξει στο εσωτερικό του κόμματός της σε επίπεδο βουλευτών. Ακούγεται, μάλιστα, ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παρέμβει ο κ. Γ. Παπανδρέου για το θέμα των Σκοπίων κάτι που αναδεικνύεται τεχνηέντως από τον ΣΥΡΙΖΑ για να προκαλέσει εσωκομματικό ζήτημα στη πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.

Την ερχόμενη Παρασκευή έχει συγκληθεί η αρμόδια επιτροπή εξωτερικών που είναι ως μέλος του Π.Σ. επικεφαλής ο Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να εισηγηθεί την θέση του κόμματος για τα εθνικά θέματα.

Σίγουρα σε αυτή την συνεδρίαση αναμένεται να τοποθετηθεί γύρω από τη συμφωνία των Πρεσπών και όλοι περιμένουν να ακούσουν τι θα πει για να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ