ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δύο μήνες μόνο κρίνουν το μέλλον του Αλέξη Τσίπρα

Δύο μήνες μόνο κρίνουν το μέλλον του Αλέξη Τσίπρα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με το βλέμμα στον Οκτώβρη αλλά τη σκέψη στο... Μάιο κινείται πλέον το Μέγαρο Μαξίμου. Μπορεί ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας να έχει κάνει σαφές ότι δεν επιθυμεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όμως τόσο εκείνος όσο και οι συνεργάτες δεν μπορούν να αποκλείσουν το σενάριο αυτό υπό την πίεση των εξελίξεων.

Και οι εξελίξεις θα προέλθουν στον οικονομικό τομέα. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού (κατά 8% σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες), αλλά την ίδια ώρα οι δανειστές απαιτούν μεταρρυθμίσεις εδώ και τώρα ώστε να αποκτήσει η ελληνική οικονομία την δυναμική που απαιτείται για να το υποστηρίξει.

Επιπλέον οι δανειστές ζητούν πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας, σενάριο που αν και δεν απορρίπτεται, δεν είναι το ιδανικό για το Μέγαρο Μαξίμου.

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν οι δικαστικές εξελίξεις που δημιουργούν μια τεράστια οικονομική υποχρέωση τόσο σε αναδρομικά όσο και στην τακτική μισθοδοσία του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Υποχρέωση που προς ώρας τουλάχιστον το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει πως δεν μπορεί να καλύψει.

Ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν αυτός που σε συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ απέρριψε αίτημα για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού εξηγώντας πως το δημοσιονομικό κόστος δεν μπορεί να καλυφθεί. Αντί αυτού ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να βρει τρόπο, όχι μόνο να καλύψει αυτό το κόστος αλλά και να καταβάλει αναδρομικά πολύ μεγαλύτερα ποσά εφόσον δικαιωθούν όσοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να είναι εκείνος ο πρωθυπουργός που θα αναγκαστεί να επιβάλει νέα μέτρα για να καλύψει δημοσιονομικό κενό, ενώ μόνο οι μεταρρυθμίσεις δεν αρκούν.

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός εκτιμά πως αν αντέξει μέχρι τον Οκτώβριο τότε η οργή και η αγανάκτηση του κόσμου θα εκτονωθεί στις κάλπες του Μαΐου (αυτοδιοίκηση και ευρωεκλογές) οπότε αυξάνονται για εκείνον οι πιθανότητες της ολικής επαναφοράς.

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενοι δύο περίπου μήνες είναι ιδιαιτέρως κρίσιμοι και στο διάστημα αυτό ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να αποφασίσει για τα επόμενα βήματά του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ