ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το κοινό μυστικό που έχουν Τσίπρας και Μητσοτάκης

Το κοινό μυστικό που έχουν Τσίπρας και Μητσοτάκης
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Επτά δισεκατομμύρια είναι ο λογαριασμός, ποιος θα τον πληρώσει; Είναι κοινό μυστικό του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τους το λένε στο αυτί οι δανειστές. Οι αποφάσεις του ΣτΕ για τα αναδρομικά, πάσης φύσεως, σε όλους τους συνταξιούχους και εργαζομένους ξεπερνούν τα 7 δισ, χρήματα που δεν υπάρχουν. Αν δεν καταβληθούν στους δικαιούχους, ωστόσο, θα αρχίσουν οι τόκοι να βαραίνουν και τότε ενδεχομένως θα έχουμε άλλη μια χρεοκοπία.

Όσο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υπόσχεται – και ενώ διαρκώς δικαιώνονται περισσότεροι δικαιούχοι αναδρομικών από το ΣτΕ – όλο και περισσότερες παροχές, τόσο γνωρίζει ότι ο λογαριασμός ανεβαίνει. Και ποιος ξέρει ποιος θα τον πληρώσει.

Ο κ. Τσίπρας θα δίνει και η επόμενη κυβέρνηση θα είναι αναγκασμένη να κόβει, γιατί πολύ απλά δεν βγαίνει ο λογαριασμός.

Ας πούμε ότι επόμενος πρωθυπουργός εκλέγεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα έχει να αντιμετωπίσει τους νόμους που ψηφίστηκαν (κατώτατο μισθό, αναδρομικά, συντάξεις κλπ) και θα πρέπει να τους υλοποιήσει, δίνοντας τα χρήματα στους δικαιούχους. Θα μπορεί; Θα έχει χρήματα; Χλωμό! Θα έρχεται τότε ο κ. Τσίπρας και θα εμφανίζεται ως αντιπολίτευση, σαν να μην κυβέρνησε ποτέ, και θα τον κατακεραυνώνει γιατί δεν υλοποιεί τους νόμους που έφερε εκείνος και ψήφισαν μαζί. Μιλάμε για τόση υποκρισία του πολιτικού συστήματος.

Δηλαδή, ο κ. Τσίπρας θα λέει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τις απαιτούμενες ενέργειες, ότι κόβει ψηφισμένες παροχές στους πολίτες και ο Μητσοτάκης θα του απαντά πως δεν υπάρχουν χρήματα για τη επιστροφή των αναδρομικών. Θα έχει πλάκα, γιατί στη μέση θα βρίσκονται οι δικαιούχοι, οι οποίοι - ζαλισμένοι και απορημένοι από τις κυβιστήσεις και των δύο - θα αναρωτιούνται: Εμείς ποιον να πιστέψουμε;

Οι θεσμοί που βρίσκονται στην Αθήνα αυτές τις ημέρες, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου γιατί καταλαβαίνουν ότι η κυβέρνηση, μέσω παροχών, οδηγείται στις κάλπες και έχουν αρχίσει τις προειδοποιήσεις. Ξεκίνησαν με την Έφη Αχτσιόγλου και συνεχίζουν και στους άλλους υπουργούς, λέγοντάς τους στο αυτί να μην σφυρίζουν αδιάφορα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ