ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκουαϊδό καλεί Τσίπρα: Έλα να μείνεις μια εβδομάδα στη Βενεζουέλα με τον κατώτατο μισθό του Μαδούρο

Γκουαϊδό καλεί Τσίπρα: Έλα να μείνεις μια εβδομάδα στη Βενεζουέλα με τον κατώτατο μισθό του Μαδούρο
Reuters/ CARLOS GARCIA RAWLINS

Τον Αλέξη Τσίπρα, να μείνει μια εβδομάδα στη Βενεζουέλα με τον κατώτατο μισθό του Νικολάς Μαδούρο, προκάλεσε ο Χουάν Γκουαϊδό. «Να δούμε τι γνώμη θα έχει μετά για το καθεστώς», τόνισε χαρακτηριστικά ο αυτοανακηρυχθέντας πρόεδρος της χώρας, απευθύνοντας κάλεσμα στην Ελλάδα να συνταχθεί με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Γκουαϊδό κάλεσε επίσης οποιοδήποτε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, να επισκεφθεί τη Βενεζουέλα για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την τραγική κατάσταση της χώρας του.

Παράλληλα, αναφορικά με την απόφαση της Αθήνας να στηρίξει τον Νικολάς Μαδούρο, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της, ο Γκουαϊδό καλεί την ελληνική κυβέρνηση να συνταχθεί με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ανησυχητική τη μέχρι τώρα στάση της.

«Δεν θα ήθελα να αναμειχθώ με περισσότερες λεπτομέρειες στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας ή στα εθνικά της συμφέροντα. Αλλά καλώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και οποιοδήποτε μέλος του κόμματος του, να έρθει στη Βενεζουέλα όσο πιο σύντομα γίνεται… Αύριο, μεθαύριο αν θέλει. Και να πάμε μαζί σε νοσοκομεία, σε φαρμακεία, ή σε σχολεία της Βενεζουέλας. Ή να μείνει μια εβδομάδα για να ζήσει με τον κατώτατο μισθό της Βενεζουέλας, και να δούμε τι γνώμη θα έχει για το καθεστώς του Μαδούρο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Είναι ανησυχητική η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Χωρίς αμφιβολία, περιμένω η ελληνική κυβέρνηση να συνταχθεί με τις φωνές όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να στηρίξει την διαδικασία αποκατάστασης της Δημοκρατίας για να δοθεί τέλος στην πείνα και να καταφέρουμε να προχωρήσουμε μπροστά».

Αντίθετα, ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας, εκθειάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη βοήθεια στη Βενεζουέλα. «Με τη δήλωση που έκανε και τις κυρώσεις που έχει επιβάλει σε εκείνους που εμπλέκονται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφθορά, ασκείται πίεση ώστε να αποκατασταθεί η Δημοκρατία στη Βενεζουέλα. Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση.

«Ο Νικολάς Μαδούρο έχει σφετεριστεί την προεδρία. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η Εθνοσυνέλευση της οποίας έχω την τιμή και την ευθύνη να προεδρεύω, που θέλει την πρόοδο, που θέλει να επανακτήσει τα δικαιώματα της, να αποκαταστήσει την τάξη στη Βενεζουέλα και να προχωρήσει. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση και στη συνέχεια να αποκαταστήσουμε τη Δημοκρατία και την ελευθερία στη Βενεζουέλα» διευκρινίζει ο κ. Γκουαϊδό.

Εξηγώντας, δε, την κατάσταση που επικρατεί στη Βενεζουέλα υπογραμμίζει ότι «υπάρχει πάνω από 83% φτώχεια. Ο κατώτατος μισθός στη Βενεζουέλα είναι περίπου τρία δολάρια το μήνα».

«Νομίζω ότι αυτό δεν λέγεται απλά φτώχεια, αλλά μιζέρια», τονίζει.

Ο Χουάν Γκουαϊδό ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι απορρίπτει οποιαδήποτε ψεύτικη πρόταση που δεν οδηγεί σε λύση. «Ο Μαδούρο δεν θέλει έναν διάλογο. Ο Μαδούρο θέλει να κερδίσει χρόνο. Εμείς πιστεύουμε σε οποιαδήποτε πραγματική πολιτική λύση για αυτή τη σύγκρουση. Όχι όμως κανέναν μηχανισμό που σκοπό έχει να κερδίσει χρόνο μια δικτατορία» αποσαφηνίζει.

Αφού παραδέχεται επίσης ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να συλληφθεί, ή να δεχθεί επίθεση, αλλά «αυτό δεν μας εμποδίζει να εκπληρώσουμε το έργο μας», απαντώντας στις κατηγορίες ότι το κίνημα του οποίου ηγείται κατευθύνεται και χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ ο Χουάν Γκουαϊδό σχολιάζει: «αυτή είναι μια θλιβερή ρητορική ενός καθεστώτος που έχει μείνει χωρίς επιχειρήματα».

«Εμείς εδώ και χρόνια αγωνιζόμαστε στη Βενεζουέλα. Από την εποχή που ήμασταν νέοι, φοιτητές στο πανεπιστήμιο. Πάντα έγινε με τις δικές μας προσπάθειες, με πολλές θυσίες, όπως συνεχίζουμε να κάνουμε μέχρι σήμερα» καταλήγει.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ