ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νόμπελ Ειρήνης: Η πρώτη αντίδραση του Τσίπρα για την υποψηφιότητά του

Νόμπελ Ειρήνης: Η πρώτη αντίδραση του Τσίπρα για την υποψηφιότητά του
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Η Συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί μια μεγάλη τομή που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά συνολικότερα την ταλαιπωρημένη, βασανισμένη από τις αντιπαλότητες, το μίσος, τους πολέμου, περιοχή των Βαλκανίων», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην εκδήλωση «Προοδευτική συμμαχία για δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη».

«Ερχόμαστε σήμερα κι αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι όταν υπάρχουν προοδευτικές κυβερνήσεις και δυνάμεις που τολμούν και δεν δειλιάζουν μπροστά στο πολιτικό κόστος να υπερασπιστούν αξίες, τότε μπορεί να γραφτεί ιστορία που αφορά και το χθες και κυρίως όμως το σήμερα και το αύριο», είπε ο πρωθυπουργός τονιζοντας πως «όταν προοδευτικές κυβερνήσεις αναλαμβάνουν την ευθύνη, αποδεικνύεται ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε μαζί ένα διαφορετικό μέλλον για την περιοχή μας».

«Αναλάβαμε πριν από τέσσερα χρόνια τη διακυβέρνηση του τόπου με στόχο να σταματήσουμε την καταστροφή και να βγάλουμε τη χώρα από τη μνημονιακή περιπέτεια και να υπερασπιστούμε αξίες», δήλωσε χαρακτηρο Αλ. Τσίπρας.

«Πιστεύω ότι παρά τα λάθη που μπορεί να κάναμε όλα αυτά τα χρόνια δεν υπάρχει ούτε ένας που να μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν υπερασπιστήκαμε αξίες και αρχές και ότι δεν βάλαμε ένα λιθαράκι να προχωρήσει μπροστά ο τόπος για την οικονομία και την ενδυνάμωση της χώρας στη διεθνή σκηνή», ανέφερε.

Αναφορικά με την πρωτοβουλία για την πρόταση υποψηφιότητας του ίδιου και του Ζόραν Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης του 2019, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι όταν είχαν έρθει στο γραφείο του με την Τυνήσια κάτοχο του Νόμπελ που είχε πρώτη την πρωτοβουλία να τους προτείνει, «απάντησα και έγραψα στον Ζόραν Ζάεφ ένα μήνυμα ότι "για εμάς και για τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, το σημαντικότερο βραβείο είναι το γεγονός ότι μέσα από τη Συμφωνία αυτή βάζουμε ένα σημαντικό λιθαράκι για να θεμελιώσουμε την ειρηνική συνυπαρξη, την αλληλεγγύη, τη συνεργασία, τη φιλία, την ειρήνη, στην ευρύτερη περιοχή αλλά και μεταξύ των λαών μας και αυτό το βραβείο δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν άλλο βραβείο».

«Προοδευτική συμμαχία στις ευρωεκλογές ενάντια στον εθνικισμό»

«Τα πέντε τελευταία χρόνια δώσαμε εξαιρετικά δείγματα γραφής μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα αυτή τη προοδευτική συμμαχία που αναζητεί, διεκδικεί και παλεύει τα τελευταία χρόνια ο Δημήτρης (σ.σ. Παπαδημούλης) και οι άλλοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να επιχειρήσει να την εκφράσει ενόψει των ευρωεκλογών στην Ελλάδα, το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές», πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ούτως ή άλλως διαδραματίσει ρόλο καταλυτικό στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας» και προανήγγειλε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει και ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών τη δυνατότητα διαμόρφωσης μιας πλατιάς προοδευτικής συμμαχίας με δυνάμεις και πρόσωπα που αντιλαμβάνονται την ανάγκη μιας ευρύτερης συμπόρευσης».

«Με ξεκάθαρο μέτωπο στον εθνικισμό και την ακροδεξιά. Με ξεκάθαρο μέτωπο στον νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές που τρέφουν τον ακροδεξιό και αντιευρωπαϊκό λαϊκισμό, αλλά και με ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ευρώπης, αλλά της Ευρώπης της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής, των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Έχουμε την πολιτική δύναμη να ολοκληρώσουμε την τετραετία»

«Μπροστά μας έχουμε ακόμα σκληρές μάχες, έχουμε όμως και την ηθική και την πολιτική δύναμη να ολοκληρώσουμε τη συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία και να προχωρήσουμε σε σειρά σημαντικών κοινωνικών και θεσμικών τομών», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Βλέποντας συνολικά την εικόνα της Ευρώπης είναι η αίσθησή μου ότι ο ευρωπαϊκός Νότος, όχι όλος, αλλά η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα αποτελούν οάσεις σε μια πολιτική έρημο», τόνισε και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη οδηγείται δυστυχώς σε λάθος κατεύθυνση, σε επικίνδυνους δρόμους».

Γιατί, είπε, για πρώτη φορά αυτό που διακυβεύεται δεν είναι απλά οι πολιτικές ισορροπίες και η κοινωνική συνοχή εξαιτίας της ηγεμονίας των νεοφιλελεύθερων ιδεών, αλλά αυτό που διακυβεύεται είναι υπαρξιακό για την Ευρώπη.

«Υπάρχει ο κίνδυνος οι ευρωπαϊκές δυνάμεις της ακροδεξιάς να πάρουν σημαντικό προβάδισμα στις επικείμενες ευρωεκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Πρόκειται για μια νέα δεξιά που έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και δίνει στίγμα μέσα στο ΕΛΚ», είπε, αναφερόμενους στους Κουρτς, Λεπέν κ.α.

«Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του αντιπροέδρου Γεωργιάδη, του κ. Βορίδη και του κ. Σαμαρά που είναι ο ιδεολογικός ινστρούκτορας αυτής της μετατόπισης, είναι ένα διαφορετικό κόμμα από αυτά που είχαμε γνωρίσει τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε χαρατηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για το ευρωπαϊκό τοπίο είπε ότι αυτή η νέα δεξιά -που είχε περιγράψει νωρίτερα- με μια στροφή στην εθνική περιχαράκωση και στην εθνικιστική ρητορική, αναλαμβάνει κυβερνητικές ευθύνες και στοχεύει στην καθιέρωση της ως ρυθμιστή στο ευρωπαϊκό συμβούλιο.

Στη Λευκωσία ο Τσίπρας

Στη Λευκωσία θα βρίσκεται αύριο, Τρίτη, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όπου θα συμμετάσχει στην 5η Σύνοδο των Χωρών του Νότου της ΕΕ, Southern EU Countries Summit.

Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν επίσης:

• ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης
• ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν
• ο πρωθυπουργός της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζιουζέπε Κόντε
• ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ
• ο πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, Αντόνιο Κόστα και
• ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Γιόζεπ Μπορέλ Φοντέγιες

Ακολουθεί το πρόγραμμα του πρωθυπουργού αναλυτικά:

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

16:45: Καλωσόρισμα των ηγετών από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»
17:00: Ολομέλεια Συνόδου Κορυφής
19:20: Δηλώσεις των ηγετών προς τους εκπροσώπους του Τύπου
20:00: Δείπνο εργασίας των ηγετών των χωρών του Νότου

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

09:30: Διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ