ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Χαρτοπόλεμος» Μαξίμου - αντιπολίτευσης για την υβριδική πλειοψηφία

«Χαρτοπόλεμος» Μαξίμου - αντιπολίτευσης για την υβριδική πλειοψηφία
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Οξύτατη είναι η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας στην κίνηση των έξι ανεξάρτητων βουλευτών να δηλώσουν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση, χωρίς όμως να ενταχθούν στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Στην αντεπίθεση πέρασε το Μέγαρο Μαξίμου

«Η κοινοβουλευτική ντροπή που παρακολουθούμε δεν έχει προηγούμενο. Τα έξι δεκανίκια του κ. Τσίπρα εκχώρησαν εν λευκώ τη συνείδησή τους, δηλώνοντας εκ προοιμίου ότι θα ψηφίζουν ό,τι και να φέρει στη βουλή», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία και ξεκαθαρίζει ότι «δεν θα επιτρέψει αυτόν τον κοινοβουλευτικό ευτελισμό». «Το σημερινό πληρεξούσιο είναι συνταγματικά ανυπόστατο. Η κυβέρνηση κουρελού παραμένει κυβέρνηση μειοψηφίας και να ξέρουν άπαντες ότι θα τίθενται διαρκώς και επώνυμα προ των ευθυνών τους» καταλήγει η ανακοίνωση.

Λίγο αργότερα και σχολιάζοντας τη διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου, πηγές της Πειραιώς σημείωναν: «Με την παράδοση της συνείδησης των προθύμων, η κυβέρνηση γίνεται κουρελού και με τη βούλα. Αν κάτι ωστόσο πραγματικά δεν έχει προηγούμενο στα παγκόσμια κοινοβουλευτικά χρονικά είναι ότι ανάμεσα στα έξι δεκανίκια του κ. Τσίπρα μπορεί κανείς να βρει και δύο βουλευτές υβρίδια, καθώς οι κ.κ Ζουράρις και Παπαχριστόπουλος ισχυρίζονται ότι θα ανήκουν ταυτοχρόνως και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση».

Ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο twitter αναφέρει: «Η θεσμική κατρακύλα και ο παραλογισμός της κυβέρνησης-κουρελού δεν έχουν τέλος. Οι πρόθυμοι 6 βουλευτές δηλώνουν προκαταβολικά ότι υπερψηφίζουν όλα τα νομοσχέδια που θα φέρει η κυβέρνηση, πριν τα δουν, σε οποιοδήποτε θέμα κι αν αφορούν. Ούτε στα Σοβιέτ!».

«Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης παρά την ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση και τις διαδοχικές κοινοβουλευτικές ήττες στις ονομαστικές ψηφοφορίες, επέμεναν να αμφισβητούν την κυβερνητική πλειοψηφία», ανταπαντούν εκ νέου πηγές της κυβέρνησης, συμπληρώνοντας πως «σήμερα που οι ισχυρισμοί του κ. Μητσοτάκη κουρελιάστηκαν άπαξ διά παντός, είναι λογικό να έχει νεύρα».

Για «χυδαία επίθεση» προς τους έξι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση, κατηγορεί τη ΝΔ η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου. Ειδικότερα, σε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, η κ. Σβίγκου αναφέρει: «Η χυδαία επίθεση της ΝΔ στους 6 βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση, είναι αποκαλυπτική, τόσο της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται ο Κ. Μητσοτάκης, όσο και της αδυναμίας του να αντιπαρατεθεί με πολιτικά επιχειρήματα και θέσεις».

Έντονη είναι και η αντίδραση της Σεβαστουπόλεως με το Ποτάμι να καρφώνει τον πρώην βουλευτή του: «Όταν ο κ. Δανέλλης είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είχαμε πει ότι πέρασε στη συμπολίτευση. Τώρα το ομολογεί και ο ίδιος ζητώντας από τον Πρόεδρο της Βουλής, η ψήφος του πάντα και παντού να προσμετράται μαζί με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει σχετική ανακοίνωση η οποία καταλήγει: «Γιατί δεν τολμάει να το πει ευθέως ότι προσχωρεί άνευ όρων στον ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως γιατί έχει δεσμευτεί ότι όταν προσχωρήσει σε άλλο κόμμα θα δώσει πίσω την έδρα του, γιατί… αυτός δεν είναι σαν όλους τους άλλους;».

Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ στην ακροδεξιά καλά κρατεί. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και τα δεκανίκια τους θα τελειώσουν μαζί, σχολίασε ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, στα κοινωνικά δίκτυα, τη δήλωση των έξι βουλευτών ότι θα ψηφίζουν εφεξής τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, όπου δεν ζητάται ονομαστική ψηφοφορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ