ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάλυση: Ανασχηματισμός ανοιγμάτων, προετοιμασίας και εξελίξεων

Ανάλυση: Ανασχηματισμός ανοιγμάτων, προετοιμασίας και εξελίξεων
EUROKINISSI

Το σύνηθες, πλέον,  άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, πρόσωπα από τη νέα γενιά του ΣΥΡΙΖΑ, επιστροφές στο υπουργικό συμβούλιο και μία αναβάθμιση περιλαμβάνει ο ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Ορισμένα πρώτα σχόλια:

α) Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να χρησιμοποιήσει στο νέο σχήμα δύο πρόσωπα που έγιναν γνωστά στο ευρύ κοινό από τη συμμετοχή τους στη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Έτσι, το «άνοιγμα στην Κεντροαριστερά», που είχε προαναγγελθεί μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, γίνεται μέσω πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ από την «Παπανδρεϊκή» τάση και όχι μέσω προσώπων, μεγαλύτερης ηλικίας, που διαδραμάτισαν ρόλο σε κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη.

Θάνος Μωραϊτης και Άγγελος Τόλκας είναι πρόσωπα που δεν είχαν μέχρι σήμερα ακουστεί στα σενάρια για τον ανασχηματισμό. Ο πρώτος, στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου τον ακολούθησε στο ΚΙΔΗΣΣΟ ενώ διατηρούσε στενή συνεργασία και με τη Φ. Γεννηματά. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο κ. Μωραϊτης, με επιστολή του, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος του Κινήματος Αλλαγής, προειδοποιούσε ότι το κόμμα βρίσκεται σε οριακό σημείο και υποστήριζε ότι ο ίδιος «παραμένει υπέρμαχος ενός προοδευτικού πόλου». Ο Άγγελος Τόλκας ήταν μέχρι τον Οκτώβριο γραμματέας αυτοδιοίκησης του ΚΙΝΑΛ, θέση από την οποία παραιτήθηκε μετά την απόφαση του Κινήματος Αλλαγής να μην τον στηρίξει για τη θέση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Μένει να δούμε με ποιον τρόπο θα συνεχιστεί αυτό το άνοιγμα καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ ήδη αναζητούν πρόσωπο που να μπορεί να εκλεγεί στο ευρωψηφοδέλτιο αλλά και στελέχη που θα δώσουν τη μάχη του σταυρού στις εθνικές εκλογές.

β) Ελευθερία Χατζηγεωργίου και Κώστας Μπάρκας σηματοδοτούν την επιμονή του Αλέξη Τσίπρα να εμπιστεύεται πρόσωπα από τη νέα γενιά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτόν τον τρόπο ο Πρωθυπουργός ετοιμάζει ουσιαστικά μια νέα γενιά κομματικών στελεχών οι οποίοι θα μπορέσουν να αναλάβουν πολιτικές ευθύνες ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε, γνωρίζει ότι αν η επόμενη μέρα των εκλογών βρει τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα χρειαστεί ένα γερό λίφτινγκ στη Κουμουνδούρου προκειμένου το κόμμα να ανακάμψει γρήγορα.

γ) Τέλος, οι αλλαγές στο υπουργείο Εξωτερικών είναι πιθανό να σηματοδοτούν εξελίξεις σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Κατρούγκαλος «ανταμείφθηκε» για το γεγονός ότι ανταποκρίθηκε με επάρκεια όταν κλήθηκε να αντικαταστήσει ουσιαστικά τον κ. Κοτζιά, ενώ η Σία Αναγνωστοπούλου θεωρείται άριστη γνώστρια των πολιτικών συνθηκών στην Τουρκία και στην Κύπρο κάτι που πιθανώς να σχετίζεται με τις εξελίξεις των επόμενων μηνών σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ