ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε πολιτικό αδιέξοδο παραμένει η Ισπανία

Σε πολιτικό αδιέξοδο παραμένει η Ισπανία
O ηγέτης των ισπανών Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεζ REUTERS/Sergio Perez

Οι Σοσιαλιστές της Ισπανίας φαίνεται πως κρατούν το κλειδί της επόμενης κυβέρνησης, μετά το πολιτικό αδιέξοδο που προέκυψε από τις εκλογές, ωστόσο σύμφωνα με τους αναλυτές είτε αποφασίσουν να συνεργαστούν με τον Ραχόι είτε με τους Podemos, υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουν την στήριξη του κόσμου.

Το κόμμα, του οποίου ηγείται από το 2014 ο φωτογενής πανεπιστημιακός Πέδρο Σάντσεζ, ήρθε δεύτερο στις εκλογές της Ισπανίας, κερδίζοντας 22% των ψήφων και 90 έδρες στην βουλή των 350 εδρών.

Οι Σοσιαλιστές έχασαν μέρος των υποστηρικτών τους εξαιτίας των αριστερών Podemos, οι οποίοι ιδρύθηκαν δύο μόλις χρόνια πριν και άγγιξαν το ποσοστό του 20,7% με 69 έδρες.

Παρά τα χαμηλότερα ποσοστά των Σοσιαλιστών, το κόμμα είναι σε θέση να αποτελέσει ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων και να καθορίσει την τύχη του Λαϊκού Κόμματος.

Το Λαϊκό Κόμμα έλαβε την πλειοψηφία των ψήφων όμως έχασε την πρωτοκαθεδρία στην Βουλή, με 123 έδρες.

Ο Σάντσεζ την περασμένη εβδομάδα κατέστησε σαφές ότι δεν θα παράσχει υποστήριξη στον Ραχόι.
"Θα καταψηφίσουμε την παραμονή του Λαϊκού Κόμματος στην κυβέρνηση, με τον Μαριάνο Ραχόι πρωθυπουργό,» δήλωσε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών μετά την συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος.

Σύμφωνα με τους αναλυτές αν ο Σάντσεζ συνεργαζόταν με το Λαϊκό Κόμμα, θα δυσαρεστούσε τους αριστερούς ψηφοφόρους που αντιτίθενται στις πολιτικές λιτότητας του Ραχόι.

"Θα ήταν πολιτική αυτοκτονία," λέει ο Άντον Λοσάδα, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο ντε Κομποστέλλα, ενώ υπενθυμίζει ότι προεκλογικό σύνθημα του Σάντσεζ ήταν "στείλτε τον Ραχόι σπίτι του".

Νέες εκλογές

Με τα αριστερά κόμματα να κρατούν τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες, ο Σάντσεζ εξέφρασε την επιθυμία για σχηματισμό κυβέρνησης σε συνεργασία με τους Podemos και άλλα μικρότερα κόμματα, όπως έγινε στην Πορτογαλία.
Ωστόσο οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι και αυτή η συνεργασία ενέχει ρίσκο για τους Σοσιαλιστές.

Οι Podemos είναι το μόνο κόμμα που υποστηρίζει ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, όπου τα αποσχιστικά κόμματα κατέχουν την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο. Ο Ιγκλέσιας έχει ήδη θέσει ως όρο την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Καταλονία για τη συνεργασία με οποιοδήποτε άλλο κόμμα.

Σε περίπτωση που ο Σάντσεζ αποδεχτεί αυτό τον όρο, θα έρθει αντιμέτωπος με την οργή των «βαρόνων» του Σοσιαλιστικού κόμματος, οποίοι αντιτίθενται σθεναρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο γρίφος των ισπανικών εκλογικών αποτελεσμάτων θα πρέπει να έχει επιλυθεί μέχρι τις 13 Ιανουαρίου, όταν συνεδριάσει η νέα Βουλή. Αν δεν προκύψει πρωθυπουργός μέσα σε δύο μήνες από την πρώτη ψήφο εμπιστοσύνης, τότε θα πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Οι Podemos, που δεν φαίνεται να βιάζονται για μια συνάντηση με τον Σάντσεζ με αντικείμενο μια πιθανή συνεργασία, θα μπορούσαν να υπερκεράσουν τους Σοσιαλιστές σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση και να γίνουν αξιωματική αντιπολίτευση, υποστηρίζουν πολιτικοί αναλυτές, ενώ προσθέτουν ότι αν οι Podemos διαπιστώσουν ότι έχουν το πάνω χέρι, θα αντισταθούν σε οποιαδήποτε σε συνεργασία με στόχο την διενέργεια νέα εκλογικής αναμέτρησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ