ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς και πότε θα αποφασίσει ο Τσίπρας για τις εκλογές

Πώς και πότε θα αποφασίσει ο Τσίπρας για τις εκλογές
(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Με κυβερνητικό και κομματικό μηχανισμό να βρίσκονται σε συναγερμό ήδη εδώ και 10 περίπου μέρες, ο Αλέξης Τσίπρας μένει να αποφασίσει για την ακριβή ημερομηνία των εκλογών.

Σύμβουλος του σε αυτή την απόφαση ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος παρακολουθεί, καταγράφει και αποκωδικοποιεί τους αριθμούς των δημοσκοπήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας είναι και εκείνος που διατυπώνει ευθέως στον πρωθυπουργό τη θέση του πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει την έκπληξη και να εξασφαλίσει νέα θητεία.

Οι υπόλοιποι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα απλά επιχειρηματολογούν για την ιδανικότερη περίοδο να στηθούν οι εθνικές κάλπες γνωρίζοντας καλά πως δεν μπορούν να τον επηρεάσουν επί της ουσίας.

Την ίδια ώρα, πολιτικοί παράγοντες εκτιμούν πως ο ανασχηματισμός της Παρασκευής δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η προαναγγελία των εκλογών και μένει στον πρωθυπουργό να δώσει εντολή να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες. Αυτό, όμως, δεν θα συμβεί ακόμα, καθώς υπάρχουν κυβερνητικές εκκρεμότητες που ίσως μπορούν να κλείσουν την ψαλίδα με τη Νέα Δημοκρατία: από τον διάδοχο του νόμου Κατσέλη μέχρι τις 120 δόσεις και όλα τα θετικά μέτρα που έχει υποσχεθεί ο Αλέξης Τσίπρας και τρέχουν να υλοποιήσουν οι υπουργοί του.

Η 26η Μαΐου, πάντως, φαντάζει μέχρι στιγμής η ιδανικότερη ημερομηνία. Με την αξιωματική αντιπολίτευση να μετατρέπει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης, το ρίσκο για τον Αλέξη Τσίπρα να υποχρεωθεί σε εκλογές λίγο καιρό αργότερα και κουβαλώντας ένα κάκιστο αποτέλεσμα, είναι τεράστιο. Αντίθετα, οι πολλαπλές κάλπες, εκτιμάται από ορισμένους πως ενδέχεται να βοηθήσουν στον περιορισμό των απωλειών.

Αν δε, έρθουν και κάποιες προβλέψεις που θα επιβεβαιώσει και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, τότε η απόφαση για τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι ευκολότερη. Πάντα, όμως, υπό τον όρο πως θα έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση των θετικών μέτρων.

Οι πολλαπλές κάλπες έχουν άλλο ένα θετικό: μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει γκρίνια για τις μεταγραφές καθώς η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα λειτουργήσει υπέρ τους και κατά των στελεχών της Κουμουνδούρου που δεν έχουν την ίδια αναγνωρισιμότητα.

Μία από τις σκέψεις που υπάρχουν είναι κάποιοι από τις μεταγραφές να τοποθετηθούν στο ευρωψηφοδέλτιο. «Έτσι θα τρέξουν πραγματικά για τον ‘’σταυρό’’ προς όφελος του κόμματος και δεν θα κινηθούν εκ του ασφαλούς» όπως χαρακτηριστικά σχολιάζεται. Αν κάποιοι λοιπόν από αυτούς δεν καταφέρουν να εκλεγούν, δεν αποκλείεται να ασκήσουν πιέσεις για τα εθνικά ψηφοδέλτια -εφόσον οι εθνικές εκλογές γίνουν αργότερα. Πρόκειται για ένα σενάριο που ο Μαξίμου θα ήθελε να αποφύγει.

Διαβάστε επίσης:

Φίλης: Προχωράμε με σχεδιασμό για εκλογές το φθινόπωρο
Μητσοτάκης: Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος πλήττει την οικονομία
Ανάλυση: Ανασχηματισμός ανοιγμάτων, προετοιμασίας και εξελίξεων

Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις μέσα στον Απρίλιο και δεν αποκλείεται οι εκλογές να ανακοινωθούν ακόμα και την Μεγάλη Εβδομάδα.

Οι δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές είναι αυτές που θα γείρουν την πλάστιγγα προς την μία ή την άλλη πλευρά. Όπως φέρεται να έχει πει ο πρωθυπουργός σε συνεργάτες του, αν η διαφορά είναι μικρή τότε θα αφήσει αυτό να καταγραφεί ώστε να μηδενιστεί το κοντέρ και η αντιπαράθεση να γίνει από άλλη βάση από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ