ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2019: Όλα έτοιμα για κάλπες τον Μάιο

Εκλογές 2019: Όλα έτοιμα για κάλπες τον Μάιο
Ο υπ. Εσωτερικών έχει αναλάβει όλες τις προετοιμασίες για τις τριπλές εκλογές του 2019 EUROKINISSI

Το ψηφιδωτό των κινήσεων του Αλέξη Τσίπρα έχει αρχίσει να διαμορφώνει το παζλ των εκλογών.

Ο περιορισμένης έκτασης ανασχηματισμός με την τοποθέτηση πρώην στελεχών και υπουργών του ΠΑΣΟΚ της περιόδου του Γιώργου Παπανδρέου δείχνει πως η 26η Μαΐου είναι η ημερομηνία που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να διεξαχθούν όλες μαζί οι εκλογές.

Ωστόσο, η διεξαγωγή όλων μαζί των εκλογών, εξελίσσονται σε ακριβό σπορ. Γενναίες παραγγελίες πολλών εκατομμυρίων ευρώ για κάλπες, παραβάν, χαρτί ψηφοδελτίων, εφορευτικές επιτροπές για να μπορέσουν να βγούνε οι εκλογές χωρίς προβλήματα και το σπουδαιότερο χωρίς την ταλαιπωρία του κόσμου. Όσοι ήδη κάνουν τις προετοιμασίες, σημειώνουν ότι σε κάθε εκλογικό τμήμα θα υπάρχουν πέντε κάλπες που θα ψηφίζουν οι ψηφοφόροι με σταυρό προτίμησης. Αυτό συνεπάγεται με τεράστιο όγκο διαχείρισης καθώς θα πρέπει μέσα σε δώδεκα ώρες (07:00-19:00) να έχουν ολοκληρωθεί. χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα, όλες οι διαδικασίες.

Για το λόγο αυτό από τώρα το Υπουργείο Εσωτερικών προετοιμάζεται βγάζοντας στη «Διαύγεια» με κάθε λεπτομέρεια τις αποφάσεις για την οργάνωση των εκλογών. Άλλωστε ποιος ο λόγος αν δεν γίνουν όλες μαζί οι εκλογές το υπουργείο να σπάσει στη μέση τα εκλογικά τμήματα και από 20 χιλιάδες να τα αυξήσει σε 40 χιλιάδες ή να κάνει διαγωνισμό για πάνω από 75 χιλιάδες κάλπες με δεδομένο πως ήδη υπάρχουν από προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες. Από εκεί και πέρα το κράτος θα προμηθευτεί νέα παραβάν , φακέλους και χαρτί για τα ψηφοδέλτια των εκλογικών συνδυασμών των κομμάτων και των δημοτικών και περιφερειακών συνδυασμών.

«Το υπουργείο Εσωτερικών οφείλει και θα είναι έτοιμο για οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Θα είμαστε, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα και αυτό περιλαμβάνει αφενός την τεχνική προετοιμασία γι’αυτό άλλωστε έχουμε ξεκινήσει εδώ και μήνες τη διαδικασία για την προμήθεια όλου του αναγκαίου εκλογικού υλικού και μάλιστα κάποιοι βγήκαν και μας κατηγόρησαν για αυτό (…) Πέρα από το τεχνικό κομμάτι, υπάρχουν και θεσμικές βελτιώσεις που είναι απαραίτητες και γι’αυτό καταθέσαμε στη Βουλή νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και μια σειρά από βελτιώσεις του εκλογικού νόμου για να μπορέσει να τρέξει η εκλογική διαδικασία πιο ομαλά και χωρίς κανένα πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά πριν μερικές ημέρες στο ραδιόφωνο του «Real FM» ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης.

Όλα έτοιμα

Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο σε κάθε τμήμα αντί των 600 ψηφοφόρων να ψηφίζουν οι μισοί σε διπλάσια εκλογικά τμήματα προκειμένου να μην παρατηρηθούν ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα ούτε να καθυστερήσει η ροή των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Τα παραβάν με βάση την παραγγελία που έχει κάνει το υπουργείο Εσωτερικών φτάνουν τις 87 χιλιάδες και το κόστος αυτών 6,7 εκ ευρώ. Μαζί με τα παραβάν που είναι φυλαγμένα από τις προηγούμενες εκλογές όλα μαζί φτάνουν τις 120 χιλιάδες.

77 εκατομμύρια είναι η προμήθεια των εκλογικών φακέλων για να τοποθετηθούν τα σταυρωμένα ψηφοδέλτια και στοιχίζουν 1,3 εκ. ευρώ. Επίσης άλλα 5,7 εκατομμύρια ευρώ θα στοιχίσουν στο ελληνικό δημόσιο το χαρτί που θα μοιραστεί για τα ψηφοδέλτια των κομμάτων.

Οι σχετικές εγγυητικές που έχουν κατατεθεί στις τράπεζες για την προμήθεια του χαρτιού από τις εταιρείες ισχύουν για τις εθνικές εκλογές για όλο το χρόνο ενώ για τις εγγυητικές που αφορούν το χαρτί για τα ψηφοδέλτια στις ευρωεκλογές και τις εκλογές της Τ.Α μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση το κράτος είναι καλυμμένο και δεν χρειάζεται να “αποκαλυφθεί” μέσα από τις διαδικασίες που ορίζει ο νόμος, ο χρόνος διεξαγωγής των εθνικών εκλογών αν δεν τον αποκαλύψει όταν πιστεύει πότε είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή ο ίδιος ο πρωθυπουργός που διατηρεί το δικαίωμα του αιφνιδιασμού στους πολιτικούς του αντιπάλους.

Η προετοιμασία λοιπόν του κράτους, προδίδει τις προθέσεις της κυβέρνησης που όλα δείχνουν ότι ο προγραμματισμός της είναι για τις 26 Μαΐου και όχι τον Οκτώβριο όπως λέει ο πρωθυπουργός για δικούς του πολιτικούς λόγους οι οποίοι είναι προφανείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ