ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Al Jazeera: Διορατικοί και γενναίοι Τσίπρας - Ζάεφ, αξίζουν το Νόμπελ Ειρήνης

Al Jazeera: Διορατικοί και γενναίοι Τσίπρας - Ζάεφ, αξίζουν το Νόμπελ Ειρήνης
AP Photo

Στον ΟΗΕ, μεταξύ άλλων, επιρρίπτει ευθύνες για το Μακεδονικό ζήτημα το αραβικό δίκτυο Al Jazeera σημειώνοντας πως δεν έδειξε τριάντα χρόνια την προθυμία να επιλυθεί, εκθειάζοντας παράλληλα τόσο τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και τον Ζόραν Ζάεφ για τη γενναιότητά τους.

«Το γεγονός ότι τα δύο βαλκανικά κράτη αντιμετώπισαν τελικά τη ‘’δυσάρεστη’’ αλήθεια συνιστά τεκμήριο διορατικότητας και γενναιότητας. Και πρόκειται για λύση που δεν υπαγορεύτηκε από την ΕΕ, τις ΗΠΑ ή τον ΟΗΕ. Αλλά για λύση που προτίμησαν οι δυο βαλκανικές χώρες και που σέβεται τους πολιτικούς τους πολιτισμούς, την κοινή τους ιστορία και τους εθνικούς τους προβληματισμούς. Θα αποτελέσει ‘’προηγούμενο’’ που θα μας οδηγήσει προς μια νέα μη αταβιστική κουλτούρα, μακριά από εθνικισμούς και εμμονές σε μεγάλα ιστορικά αφηγήματα. Οι Τσίπρας και Ζάεφ αξίζουν το Νόμπελ Ειρήνης. Έπραξαν με όραμα και υπευθυνότητα» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα πάντα με το Al Jazeera, η απροθυμία της Δύσης να δει κατά πρόσωπο την αλήθεια για το θέμα του ονόματος της «Μακεδονίας» ανέβαλε για σχεδόν τρεις δεκαετίες τη λύση.

«Το ζήτημα θεωρούνταν αποτέλεσμα της αδιαλλαξίας δύο τυπικά εθνικιστικών βαλκανικών κρατών. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι παρέμεινε ανεπίλυτο γιατί οι απεσταλμένοι της δύσης που υποτίθεται θα μεσολαβούσαν απλά δεν ήθελαν να παραδεχτούν ποιο ακριβώς ήταν το πρόβλημα –για τον ΟΗΕ και τον ειδικό του απεσταλμένο, Μάθιου Νίμιτς. Διαφωνίες για θέματα ‘’ταυτότητας’’ ήταν δυσάρεστες στην Ευρώπη του 21ου αιώνα» τονίζεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ