ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019: Το υπουργείο Εσωτερικών προχωρά στην κατάτμηση τεσσάρων δήμων

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019: Το υπουργείο Εσωτερικών προχωρά στην κατάτμηση τεσσάρων δήμων
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, συνολικά τέσσερις δήμοι καταργούνται και διασπώνται σε 10 νέους δήμους, τρεις μήνες πριν τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών

Στην τροπολογία περιλαμβάνονται πέντε άρθρα και περιγράφονται όλες οι παράμετροι πρακτικής υλοποίησης των διασπάσεων. Oι σημερινοί δήμοι Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Σερβίων-Βελβεντού και Λέσβου καταργούνται, διασπώμενοι ως εξής:

  1. Δήμος Βόρειας Κέρκυρας.
  2. Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων
  3. Δήμος Νότιας Κέρκυρας
  4. Δήμος Αργοστολίου
  5. Δήμος Ληξουρίου
  6. Δήμος Σάμης
  7. Δήμος Σερβίων
  8. Δήμος Βελβεντού
  9. Δήμος Μυτιλήνης
  10. Δήμος Δυτικής Λέσβου

Το ίδιο άρθρο περιλαμβάνει τις εκλογικές ρυθμίσεις για το πως θα διαμορφωθούν οι εκλογικοί κατάλογοι και πως θα εφαρμοστούν τα κωλύματα των υποψηφίων.

H τροπολογία περιγράφει αναλυτικά όσα αφορούν το προσωπικό των νέων Δήμων, τις ρυθμίσεις σχετικά με τα νομικά πρόσωπα, όπως ΝΠΔΔ, ΔΕΥΑ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, Σχολικές Επιτροπές, αλλά και ειδικά μνημονευόμενα νομικά πρόσωπα.

Επίσης, αποτυπώνονται οι περιουσιακές σχέσεις των νέων δήμων, καθώς και τα οικονομικά ζητήματα, ενώ εξουσιοδοτική διάταξη προβλέπει τη συγκρότηση με υπουργική απόφαση σε κάθε δήμο μιας «Επιτροπής κατανομής περιουσίας καταργούμενου Δήμου».

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δημιουργία μιας «Επιτροπής Επανεξέτασης των Διοικητικών Ορίων των Ο.Τ.Α. A’ βαθμού», με αντικείμενο «την υποβολή εισήγησης στον υπουργό Εσωτερικών για τον ανακαθορισμό των διοικητικών ορίων των Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού».

Σύμφωνα με το airetos.gr, τα επόμενα «σπασίματα» παραπέμπονται μετά από δύο χρόνια το λιγότερο, δηλαδή στην επόμενη κυβέρνηση, επιχειρώντας να κλείσει οριστικά κάθε περαιτέρω σχετική διεκδίκηση κατά τη διάρκεια της δικής της θητείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ