ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2019: Αυτοί είναι οι πέντε πρώτοι δήμοι που «σπάνε» - Ακολουθούν και άλλοι

Εκλογές 2019: Αυτοί είναι οι πέντε πρώτοι δήμοι που «σπάνε» - Ακολουθούν και άλλοι
EUROKINISS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Εκ του μηδενός θα εξεταστεί το θέμα των Καλλικρατικών δήμων όπως αποκάλυψε ο Αλέξης Χαρίτσης. Ο υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξή του σημείωσε πως δημιουργείται νομοπαρασκευαστική επιτροπή η οποία σε δύο χρόνια θα πρέπει να υποβάλει εισήγηση τον Υπουργό Εσωτερικών και για άλλους δήμους οι οποίοι θα πρέπει να αλλάξουν. 

«Ήδη έχουν κατατεθεί πολλά αιτήματα. Κάποια χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία. Κάποια είναι και δίκαια. Η προσπάθεια που έγινε με τον Καλλικράτη σε γενικές γραμμές ήταν σωστή. Όμως δεν λήφθηκαν υπόψιν πολλές παράμετροι, πχ το ένας δήμος-ένα νησί δεν λειτούργησε σε όλες τις περιπτώσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα πάντα με τον Αλέξη Χαρίτση συνολικά πέντε θα είναι οι δήμοι που θα «σπάσουν» πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αρχικώς ο χωροταξικός επανασχεδιασμός αφορούσε τους δήμους Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Μυτιλήνης και Βελβεντού-Σερβίων, ωστόσο ο Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε σε συνέντευξη του ότι το σχέδιο θα αφορά και τον δήμο Σάμου. Η σχετική τροπολογία, όπως είπε θα κατατεθεί την προσεχή Δευτέρα και θα ψηφιστεί την Τρίτη.

Η αρχική μορφή της τροπολογίας (χωρίς τον δήμο Σάμου), που είχε διαρρεύσει στον Τύπο, προβλέπει το «σπάσιμο» των δήμων: α) Κέρκυρας, σε Βόρειας Κέρκυρας με έδρα την Κασσιόπη, Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων με έδρα την Κέρκυρα και σε Νότιας Κέρκυρας με έδρα τη Λευκίμμη, β) Κεφαλλονιάς, σε Αργοστολίου με έδρα το Αργοστόλι, Ληξουρίου με έδρα το Ληξούρι και Σάμης, με έδρα τη Σάμη, γ) Μυτιλήνη, σε Μυτιλήνης με έδρα τη Μυτιλήνη και άλλον ένα με έδρα την Καλλονή και δ) Βελβεντού - Σερβίων, στους δήμους Βελβεντού και Σερβίων, με έδρες τις ομώνυμες πόλεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ