ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Προοδευτικός πόλος για τα συμφέροντα των πολλών, όχι για τους λίγους και τις ελίτ

Τσίπρας: Προοδευτικός πόλος για τα συμφέροντα των πολλών, όχι για τους λίγους και τις ελίτ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Προσκλητήριο» με στόχο τη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου για τα συμφέροντα των πολλών και όχι για «τους λίγους και τις ελίτ» απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύοντας πως το ζήτημα της συγκρότησης ενός «προοδευτικού μετώπου» συνεχίζει να είναι ψηλά στην ατζέντα του.

Παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί το τελευταίο διάστημα, ο πρωθυπουργός κάλεσε όλα τα στελέχη του κόμματός του να συμμετάσχουν στην προσπάθεια δημιουργίας αυτού του μετώπου.

«Το πλαίσιο της μάχης των ευρωεκλογών είναι ξεκάθαρο και εδώ στην Ελλάδα υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε η χώρα μας να γίνει το θετικό προοδευτικό αντιπαράδειγμα της Ευρώπης, μαζί ίσως με τη Πορτογαλία και την Ισπανία», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Σε αυτή τη μάχη, ο ΣΥΡΙΖΑ περήφανα και πρόθυμα θα σταθεί απέναντι στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς. Και δεν πρέπει να σταθεί μόνος στην προμετωπίδα ενός συλλογικού αγώνα τον οποίο θα δώσουμε μαζί με συλλογικότητες, πολίτες, πρωτοβουλίες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου που αντιλαμβάνονται ότι η χώρα σήμερα έχει μια ιστορική ευκαιρία».


«Σας ζητώ λοιπόν να απευθύνουμε τολμηρό κάλεσμα συμπαράταξης ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, σε όλες τις δυνάμεις, τα κόμματα, τις συλλογικότητες, τις προσωπικότητες και τους πολίτες που αναπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί και συμμερίζονται τις δικές μας ανησυχίες για την Ευρώπη αλλά και για τον τόπο μας. Χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς αποκλεισμούς, για να βάλουμε φρένο στις δυνάμεις της ακροδεξιάς και της εθνικιστικής περιχαράκωσης, να παλέψουμε από κοινού για μια Ευρώπη περισσότερης δημοκρατίας και κοινωνικής προστασίας, να αποτρέψουμε τη παλινόρθωση στη χώρα μας μιας δεξιάς ακραίας, βαθιά διεφθαρμένης και εκδικητικής και για να δουλέψουμε μαζί, χέρι-χέρι για την Ελλάδα της επόμενης μέρας».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι το 2019 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα «ξεμπερδέψει με το κακό της παρελθόν, που η Ελλάδα των λίγων θα πάρει τη θέση της στο περιθώριο, και η Ελλάδα των πολλών θα γράψει στην πρώτη σελίδα του βιβλίου της νέας εποχής τις λέξεις: Προοπτική, δικαιοσύνη, δημιουργία».

«Αφετηρία νέας εποχής η έξοδος από τα μνημόνια»

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 συνιστά την αφετηρία μιας νέας εποχής, στην οποία τον τόνο δεν δίνει η διατήρηση των προνομίων των λίγων αλλά οι ανάγκες των πολλών.

Υπογράμμισε δε, πως πέρασε σχεδόν ένα εξάμηνο από τη μέρα που η χώρα άφησε πίσω της οκτώ σκληρά και επίπονα χρόνια.

«Καταφέραμε να βγούμε από αυτά, με σχέδιο, όραμα και ιεραρχήσεις. Και πάνω απ' όλα, με την κοινωνία όρθια» είπε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε: «Εργαστήκαμε αποφασιστικά, αποτελεσματικά και - κυρίως - έντιμα».

«Υλοποιήσαμε τα συμφωνηθέντα του τρίτου προγράμματος, αλλά ταυτόχρονα εργαστήκαμε σκληρά και καταφέραμε υπό πολύ στενά δημοσιονομικά πλαίσια να ενισχύσουμε και να προστατέψουμε την κοινωνική πλειοψηφία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Εξασφαλίσαμε την καθολική πρόσβαση του πληθυσμού - δηλαδή και των 2,5 εκατ. ανασφάλιστων - στο ΕΣΥ. Θεσπίσαμε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Η υπεραπόδοση της οικονομίας μεταφράστηκε στην παροχή της 13ης σύνταξης και του κοινωνικού μερίσματος, την τελευταία τριετία».

«Συγκρουστήκαμε», όπως σημείωσε, «με την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας και το σάπιο καθεστώς της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, περιορίζοντας μέσα σε 3 χρόνια κατά 8% και σήμερα το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 10%, στους τομείς υψηλής παραβατικότητας. Προστατέψαμε τη λαϊκή κατοικία. Μειώσαμε την ανεργία, σχεδόν 9 μονάδες και μάλιστα προς όφελος των σχέσεων πλήρους εργασίας. Δημιουργήσαμε πάνω από 350 χιλ. θέσεις εργασίας».

Σημείωσε δε, ότι το κόμμα του πορεύτηκε με εντιμότητα και πως κανείς δεν θα βρει στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε μαύρα ταμεία, ούτε παράνομο πλουτισμό στελεχών του, ούτε ταυτίσεις με τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου.

«Και φυσικά, καμία ασυλία. Κανένας δεν είναι πια στο απυρόβλητο, πάνω από τους νόμους και τους κανόνες ενός συντεταγμένου ευρωπαϊκού κράτους δικαίου», σημείωσε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «επί των ημερών μας, η δικαιοσύνη λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας και ανεξαρτησίας από την εκτελεστική εξουσία. Όλα είναι πλέον στο φως. Από τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, το όργιο διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος στην Υγεία, τους χρυσοκάνθαρους των offshore και άλλα πολλά. Με λίγα λόγια, κάθε σκελετού που έκρυβε στο ντουλάπι ο πάλαι ποτέ κραταιός δικομματισμός για τέσσερις δεκαετίες» ανέφερε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «Είμαστε υπερήφανοι και δικαιωμένοι».

«Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση στη ΔΕΘ υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται»

«Ήδη, από την επόμενη μέρα της εξόδου από τα μνημόνια, προχωρήσαμε με ταχύτατα βήματα στις παρεμβάσεις που αποτελούν τον πυρήνα του δικού μας προγράμματος», είπε επίσης ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι μέσα στους πρώτους έξι μήνες όλα τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση στη ΔΕΘ υλοποίηθηκαν και υλοποιούνται.

Ειδικότερα ανέφερε:

- Ακυρώσαμε τις περικοπές στις συντάξεις
- Επαναφέραμε σε ισχύ τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων
- Προχωρήσαμε στην αύξηση κατώτατου μισθού κατά 11% φθάνοντας τον κατώτατο στα 650 ευρώ.
- Καταργήσαμε την επαίσχυντη διάταξη για τον υποκατώτατο μισθό, με άμεση συνέπεια την αύξηση του κατώτατου μισθού για τους νέους ως 25 ετών, κατά 27%
- Νομοθετήσαμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τη μεσαία και χαμηλή ιδιοκτησία, ως και 50% για την καινούργια χρονιά.
- Υλοποιούμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για μια σειρά ελεύθερων επαγγελματιών
- Νομοθετήσαμε την επιδότηση ενοικίου που αφορά 667.000 συμπολίτες μας
- Επιταχύνουμε τη διαδικασία για τις προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού στην Ειδική Αγωγή.
- Υλοποιούμε την αναβάθμιση του «Βοήθεια στο Σπίτι», με τις προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού.

«Αυτά είναι τα παράσημα μας, από τις μάχες που δώσαμε», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Θα προχωρήσουμε στη νομοθετηση του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα δώσει τη δυνατότητα σε 350.000 οφειλέτες να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία και σε όσα έχουμε εξαγγείλει για να μπορέσουν οι οφειλέτες να αποπληρώσουν τα χρέη τους με σχήματα δόσεων προς τα ταμεία και την εφορία χωρίς όπως λένε κάποιοι να διαταράσσει την κουλτούρα των πληρωμών αλλά αντιθέτως να δημιουργεί κουλτούρα πληρωμών».

«Αποδείξαμε ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος»

«Αποδείξαμε ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «μπορείς να έχεις πολιτική κοινωνικής προστασίας και ταυτόχρονα να πιάνεις καλύτερα τους δύσκολους δημοσιονομικούς στόχους από τους άλλους που θεωρούσαν αυτά τα δύο ασύμβατα. Μπορείς να έχεις συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς να ανακόπτεται η ανάπτυξη. Μπορείς να έχεις αύξηση στον κατώτατο μισθό χωρίς να σταματά η αποκλιμάκωση της ανεργίας. Και κυρίως να το ανακοινώνεις στο υπουργικό και να βγαίνεις την ίδια μέρα στις αγορές».

«Μπορείς», συνέχισε, «να προστατεύεις τη πρώτη κατοικία χωρίς αυτό να επηρεάζει αρνητικά την εκτίμηση των οίκων αξιολόγησης όπως η Moodys που χθες μας αναβάθμισε. Μπορείς να βγαίνεις με δυο λόγια από τα μνημόνια, υλοποιώντας πολιτικές που έχουν σαν σαφή στόχο για την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής.
Δηλαδή πολιτικές εκτός του φιλελεύθερου πυρήνα του μνημονίου».

«Είναι τελικά, αυτή η διαρκής σύγκρουση ανάμεσα στο μονόδρομο της αποδοχής του νεοφιλελεύθερου κοινωνικού κανιβαλισμού και της εναλλακτικής προοπτικής υπέρ των δικαιωμάτων της κοινωνικής πλειοψηφίας, που αποτυπώνεται στα δύο πολιτικά σχέδια τα οποία σήμερα κατατίθενται ενώπιον του ελληνικού λαού», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ