ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντάρτικο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία για το «σπάσιμο» των Δήμων

Αντάρτικο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία για το «σπάσιμο» των Δήμων
EUROKINISSI

Στα κεραμίδια ανέβηκαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με την υπουργική τροπολογία που κατατέθηκε στο παρά πέντε των αυτοδιοικητικών εκλογών για τη διάσπαση πέντε δήμων (Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Βελβεντού, Σάμου και Μυτιλήνης). 

Μέχρι στιγμής έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη που εκλέγεται στην Κέρκυρα, καθώς και οι κ.κ. Παπαηλιού και Μιχελογιαννάκης, ο οποίος μάλιστα, δήλωσε πως θα την καταψηφίσει, ενώ ενστάσεις διατυπώνουν και άλλοι βουλευτές όπως ο Μάκης Μπαλής και ο Τάσος Πρατσόλης.

Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, το «σπάσιμο» της Κέρκυρας σε τρεις δήμους θα οξύνει το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων και θα ενισχύσει τις ακροδεξιές φωνές που εκμεταλλεύονται την κατάσταση.

«Η συγκυρία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κέρκυρα δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς από το σπάσιμο των δήμων. Τα σκουπίδια συνιστούν ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι. Γέννησαν και κάποια άλλα ακροδεξιά σκουπίδια στο νησί. Στον νότο μαίνεται ακήρυχτος πόλεμος. Δημοτικά συμβούλια συνεδριάζουν με προστασία αστυνομικών δυνάμεων. Δεν θα επιθυμούσα το σπάσιμο των δήμων να δώσει δυνατότητα να ενισχυθεί η ακροδεξιά έκφραση στο νότιο κομμάτι του νησιού», είπε στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια της Βουλής, απευθύνοντας έκκληση στην κυβέρνηση για βελτιώσεις στη ρύθμιση.

Σε άλλη κατεύθυνση κινείται ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης που ζητάει να αυτονομηθούν δήμοι στο νομό Ηρακλείου. Όπως είπε, από τον Νοέμβριο του 2018 έχει στείλει επιστολές αλλά και έχει επισκεφθεί με επιτροπές κατοίκων τον κ. Χαρίτση για το ζήτημα αυτό. Έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Νέας Αλικαρνασσού που έχει – όπως είπε – οικονομική αυτοτέλεια και ιστορικότητα.

«Ζήτησαν την δημοτική αυτονομία από τον κ. Χαρίτση αλλά αγρόν ηγόρασαν. Το ίδιο και οι κάτοικοι του Ζαρού, του Τυμπακίου και άλλου. Ο υπουργός πρέπει να ευαισθητοποιηθεί. Εγώ δεν στηρίζω και δεν ψηφίζω την τροπολογία», ανέφερε.

Στο «αντάρτικο» έχει βγει κι ο Γιώργος Παπαηλιού από την Αρκαδία, ο οποίος χθες βράδυ ζήτησε από την κυβέρνηση να περιληφθούν κι άλλοι δήμοι στο σχέδιο διάσπασης. Αναφέρθηκε στον δήμο Γορτυνίας, έναν δήμο, όπως είπε, τεράστιας έκτασης με μεγάλες δυσχέρειες πρόσβασης από το ένα σημείο στο άλλο, με γερασμένο πληθυσμό και ανισομερή ανάπτυξη. «Θα έπρεπε να διαχωριστεί, προκειμένου να είναι αποτελεσματική η λειτουργία του. Το θέμα έχει τεθεί στο αρμόδιο υπουργείο», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ