ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταβατικό μηχανισμό μετεγκατάστασης προσφύγων θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες ο Βίτσας

Μεταβατικό μηχανισμό μετεγκατάστασης προσφύγων θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες ο Βίτσας
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Με αίτημα την δημιουργία ένος μεταβατικού μηχανισμού μετεγκατάστασης προσφύγων συμμετέχει την Πέμπτη (7/3) στο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ ο Δημήτρης Βίτσας.

Η συνεδρίαση αφορά εκτός των άλλων το μεταναστευτικό και το άσυλο και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής θα θέσει –και πάλι- το θέμα της μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες.

«Αυτό που βάζουμε ως προτεραιότητα και νομίζω κερδίζουμε κάποιους πόντους είναι να υπάρξει ένας μεταβατικός μηχανισμός που μέσα του να έχει την μετεγκατάσταση είτε από τα ελληνικά νησιά, είτε από την ηπειρωτική χώρα προς άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς και η δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού επιστροφών, ώστε να παίρνουμε όλοι συνευθύνη και να δείχνουμε διπλή αλληλεγγύη» είπε ο Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του Alpha.

Ο υπουργός περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σημείωσε πως «στα νησιά μας κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2019 σημειώθηκε μια αύξηση εισερχομένων της τάξης του 15% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Την ίδια στιγμή, στα σύνορα με την Τουρκία στον Έβρο, υπάρχει μια μείωση πάνω από 50%. Όμως, το μεγάλο ζήτημα είναι ότι όποιος αυτή τη στιγμή έρχεται, προστίθεται στους ήδη υπάρχοντες. Ας μην ξεχνάμε ότι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχει να κάνει μόνο με τους 73.000 που έχουν έρθει μετά το 2015, αλλά και με τους 550.000 που βρίσκονται στη χώρα από προηγούμενες δεκαετίες».

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Βίτσα, το σύστημα που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα δεν υπάρχει σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης ενώ κατηγόρησε άλλες χώρες για απόκρυψη στοιχείων. «Θα ήταν καλό να έχουμε ένα κοινό μέτωπο οι πέντε χώρες πρώτης υποδοχής, δηλαδή η Ιταλία, η Ισπανία, η Μάλτα, η Κύπρος και η Ελλάδα. Θα πω κάτι που είπα και στον Ούγγρο Υπουργό: δεν είναι δυνατόν η Ουγγαρία να αρνείται να φιλοξενήσει έστω και 20 παιδιά».

Ερωτώμενος για το κέντρο της Σάμου είπε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 4.000 άνθρωποι στο νησί εστιάζοντας το πρόβλημα στη διαδικασία εξέτασης της ευαλωτότητας. «Μετά τη συνάντηση που είχαμε με το Υπουργείο Υγείας και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πρόσληψη γιατρών, θα προχωρήσει ταχύτερα αυτό το πρόγραμμα. Από την άλλη πλευρά, έχουν προχωρήσει τα πράγματα πολύ, ώστε να κλείσει αυτό το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και να ανοίξει ένα άλλο με πολύ καλύτερες συνθήκες. Η μείωση του υπερπληθυσμού είναι το πιο σημαντικό για εμάς. Να πω ότι αντιμετωπίζουμε και κάποιες ξενοφοβικές αντιλήψεις, όπως είναι η γνωστή υπόθεση με τα παιδάκια που πρέπει να πάνε στο σχολείο. Εγώ αυτό που μπορώ να πω είναι κάτι που διάβασα: στο σχολείο δεν πηγαίνουν ξένοι ή έλληνες, αλλά πηγαίνουν παιδιά. Αυτό πρέπει να το σεβαστούμε όλοι» είπε ο Δημήτρης Βίτσας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ