ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προετοιμάζουν το έδαφος για την τροπολογία άρσης του ασυμβίβαστου βουλευτή - υποψήφιου ευρωβουλευτή

Προετοιμάζουν το έδαφος για την τροπολογία άρσης του ασυμβίβαστου βουλευτή - υποψήφιου ευρωβουλευτή
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Έτοιμη είναι η τροπολογία που θα δώσει στην κυβέρνηση την δυνατότητα να μην χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά να ορίσει  υποψηφίους ευρωβουλευτές νυν βουλευτές.

Ήδη μάλιστα προετοιμάζουν και το έδαφος για την κατάθεσή της στην Βουλή. Στην τροπολογία προβλέπεται η άρση του ασυμβίβαστου μεταξύ της υποψηφιότητας για την ευρωβουλή και της ιδιότητας του βουλευτή. Οι εν ενεργεία βουλευτές θα πρέπει να παραιτούνται μετά την εκλογή τους στην Ευρωβουλή.

Το ασυμβίβαστο είχε δημιουργηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά με στόχο να πιεστούν και οι υποψηφίοι στο κυνήγι του σταυρού αλλά και για να μην ασκούνται πιέσεις από βουλευτές να δοκιμάσουν την τύχη τους στις ευρωεκλογές χωρίς κόστος.

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση σήμερα εστιάζεται σε συνεργαζόμενους βουλευτές (και υπουργούς) οι οποίοι αν παραιτηθούν χάνεται η πλειοψηφία.

Στις φήμες των προηγούμενων ημερών απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναδάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7. Ερωτώμενος για τις ενδεχόμενες υποψηφιότητες Κουντουρά-Δανέλλη στις ευρωεκλογές είπε:

«Εξετάζεται η κατοχύρωση της δυνατότητας για όσους βουλευτές πάρουν μέρος στις ευρωεκλογές να μπορούν να παραιτηθούν από τη βουλευτική τους ιδιότητα εφόσον εκλογών. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε θεσμικές ιδιοτροπίες».

Μάλιστα ο Χριστόφορος Βερναρδάκης αναφέρθηκε και στις υποψηφιότητες βουλευτών άλλων κομμάτων όπως για παράδειγμα ο Βαγγέλης Μεïμαράκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ