ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξανθός: Ουδέτερο το ισοζύγιο αυξήσεων – μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων

Ξανθός: Ουδέτερο το ισοζύγιο αυξήσεων – μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο νέος τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων έγινε αντικείμενο σφοδρής αντιπαράθεσης στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, παρόλο που η πολιτική ηγεσία του ΥΠΥΓ είχε ενημερώσει για την πρόθεσή της, τόσο τη Διακομματική Επιτροπή για τη φαρμακευτική πολιτική, όσο και τους θεσμικούς φορείς του φαρμάκου.

Απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε η επίμαχη τροπολογία, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός έδωσε διευκρινίσεις στη συνεδρίαση της Πέμπτης (07/03/2019) της Διακομματικής Επιτροπής για τη χάραξη μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον, η τιμή των πρωτότυπων φαρμάκων θα υπολογίζεται με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές της Ευρωζώνης και δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από το Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας το οποίο ορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας. Για τα φάρμακα που έχουν τιμή πιο κάτω από τη χαμηλότερη της Ευρωζώνης, θα υπάρξουν αυξήσεις μέχρι 10% ανά δελτίο τιμών. Οι αυξήσεις σταματούν μόλις η τιμή φτάσει τη χαμηλότερη της Ευρωζώνης. Αντίστοιχα, μειώνονται οι τιμές κατά 10% σε κάθε ανατιμολόγηση για τα φάρμακα που έχουν υψηλότερη τιμή από το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης. Τα γενόσημα θα παίρνουν το 65% της τιμής αναφοράς. Σε περίπτωση που η τιμή ενός γενοσήμου μειώνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 10% επί της τιμής του προηγούμενου δελτίου τιμών, όλα τα γενόσημα λαμβάνουν τιμή ίση με το 75% της τιμής του αντίστοιχου προϊόντος αναφοράς.

Το ισοζύγιο αυξήσεων - μειώσεων που θα προκύψει από την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης θα είναι ουδέτερο, άρα μεσοσταθμικά δεν θα επηρεαστεί η συνολική συμμετοχή των ασθενών στο κόστος, τόνισε ο υπουργός Υγείας. Οι αλλαγές θα φανούν σε περίπου ένα μήνα, όταν θα εκδοθεί το νέο Δελτίο Τιμών και τότε θα «διαψευστεί με τραγικό τρόπο» το σενάριο καταστροφολογίας της Νέας Δημοκρατίας, πρόσθεσε.

Στην ίδια λογική, η Ελλάδα ως χώρα αναφοράς, επηρεάζει την τιμολογιακή πολιτική των άλλων χωρών, τόσο στην αύξηση τιμών όσο και στη μείωση. Επομένως, δεν υπάρχει κανένα «δωράκι» στη φαρμακοβιομηχανία, ανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός και διευκρίνισε ότι οι περισσότερες αυξήσεις αφορούν σε φθηνά φάρμακα των οποίων η τιμή είναι πιο κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης. Δηλαδή, φάρμακα της τάξης των 5 ευρώ που ακόμα και αν τιμολογηθούν στο ανώτατο όριο (10%), η τιμή τους θα αυξηθεί κατά 0,50€.

Ο πολίτης θα πληρώσει τη συμμετοχή του, ένα μέρος δηλαδή από τα 50 λεπτά του ευρώ (10%-25%), επομένως είναι αντιληπτό για τι επιβάρυνση μιλάμε…" είπε ο υπουργός Υγείας.

«Η χώρα, ιδιαίτερα μετά την έξοδο από τα μνημόνια, οφείλει να αναδιοργανώσει το πλαίσιο της φαρμακευτικής πολιτικής. Αυτό είναι συνομολογημένο από όλα τα κόμματα. Εκτός αν τελικά κάποιοι υποστηρίζουν το σκληρό μνημονιακό πλαίσιο των προηγούμενων ετών που οδήγησε σε ένα στρεβλό και μη βιώσιμο σύστημα το οποίο από τη μια πλευρά είχε ως αποτέλεσμα φθηνά και αξιόπιστα φάρμακα να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά και να αντικατασταθούν από άλλα ακριβά, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του πολίτη και από την άλλη να σταματήσουν να έρχονται στη χώρα καινοτόμα φάρμακα με συνέπεια τον αποκλεισμό των ασθενών με σοβαρά νοσήματα από τις νέες θεραπείες» υποστήριξε ο κ. Ξανθός και υπενθύμισε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, είχαν ενημερωθεί όλα τα κόμματα για το νέο τρόπο τιμολόγησης, το θέμα είχε αναπαραχθεί από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, επομένως, δεν τίθεται θέμα «αιφνιδιαστικής τροπολογίας».

Ο υπουργός Υγείας, τέλος, αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες παρεμβάσεις για τη διόρθωση του στρεβλού συστήματος που δημιουργήθηκε τα μνημονιακά χρόνια. Το σημαντικότερο, κατά τον Ανδρέα Ξανθό, είναι ότι για πρώτη φορά λειτουργεί στο υπουργείο Υγείας α) Επιτροπή Διαπραγμάτευσης των φαρμάκων- ειδικά των ακριβών- με στόχο την επίτευξη προσιτών τιμών και β) Επιτροπή Αξιολόγησης (HTA) των νέων θεραπειών, φέρνοντας ως παράδειγμα τη διαπραγμάτευση για τα φάρμακα για την Ηπατίτιδα C που είχε ως αποτέλεσμα των 5πλασιασμό των ασθενών με πρόσβαση στις νέες θεραπείες ενώ ταυτόχρονα επιτεύχθηκε και σημαντικό δημοσιονομικό όφελος.