Η κυβέρνηση πολιτικοποιεί την προστασία της πρώτης κατοικίας ενόψει εκλογών
Στην προστασία της πρώτης κατοικίας και την πολιτική εκμετάλλευση της κόντρας που θα προκληθεί με τους θεσμούς ενόψει, μάλιστα, των εκλογών προσανατολίζεται ανοικτά πλέον το Μέγαρο Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του CNN Greece στις 12 Μαρτίου για «αντάρτικο» της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση δείχνει να είναι εγκλωβισμένη σε ένα μονόδρομο που η ίδια ωστόσο χάραξε στον οδικό χάρτη με τους θεσμούς, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να βρεθεί η χρυσή τομή με τους δανειστές έτσι ώστε μέσω της συμφωνίας με τις τράπεζες να προστατευτεί η πρώτη κατοικία των δανειοληπτών με «κόκκινα» δάνεια που κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο.
Όπως γίνεται αντιληπτό, κάτι τέτοιο θα ήταν πολιτικά οδυνηρό και έτσι η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, καθώς έχει μπροστά της τις κάλπες που δεν θα έδιναν ευχάριστο αποτέλεσμα εάν σπίτια αρχίσουν να βγαίνουν στο «σφυρί», χωρίς καμία προστασία.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής όλοι μιλούν για «χάσμα» ανάμεσα στην Ε.Ε. και την ΕΚΤ για το διάδοχο σχήμα Κατσέλη. Συνεπώς αφού δεν υφίσταται νόμος, δεν μπορεί το Eurogroup να δώσει το «πράσινο φως» για το 1 δισ. ευρώ που πρέπει να επιστραφεί από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, τα οποία μας ανήκουν έτσι και αλλιώς.
Η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι θα φέρει μονομερώς νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, χωρίς την έγκριση των δανειστών, κάτι που θα προκαλέσει σοκ στην αγορά και θα στείλει αρνητικά μηνύματα.
Για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση ενημέρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, με επιστολή της τους θεσμούς και για αυτό το λόγο εξετάστηκαν όλες οι λεπτομέρειες στην μαραθώνια συνεδρίαση του πρωινού καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Αλέκος Φλαμπουράρης, που ξέρει πολύ καλά τις συνέπειες για τον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που δεν νομοθετηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας και δεν προφυλαχθούν οι δανειολήπτες από τους πλειστηριασμούς, στήριξε επιμόνως την ανάγκη το νομοσχέδιο αυτό να κατατεθεί την Παρασκευή.
Στη μαραθώνια σύσκεψη, όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι ο σχετικός νόμος πρέπει να έχει κατατεθεί την Παρασκευή, πριν από τη σύσκεψη του Euroworking Group την προσεχή Δευτέρα, 25 Μαρτίου.
Παράλληλα, ωστόσο, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στο EWG, μεταξύ του Γιώργου Χουλιαράκη με την τεχνική ηγεσία των θεσμών.
Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι δεν έχει χαθεί το παιχνίδι και πως υπάρχει ακόμη χρόνος μέχρι την συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Απριλίου για να βρεθεί συμφωνία. Την ίδια ώρα, όμως, είναι προετοιμασμένοι και για την περίπτωση που δεν γίνει αυτό, κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο την επιστροφή των κερδών.
Τα «αγκάθια»
Όπως προκύπτει από τις έως τώρα συζητήσεις, τρία είναι τα βασικά σημεία στα οποία διαφωνούν κυβέρνηση και δανειστές σε ό,τι αφορά στο νόμο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας:
Α) Το δημοσιονομικό κόστος
Β) Η ένταξη των επιχειρηματικών δανείων στη νέα ρύθμιση
Γ) Ο αποκλεισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών
Το βασικότερο, ωστόσο, πρόβλημα που προκύπτει από την ουσία της διαφωνίας, είναι πως οι δανειστές φαίνεται να μην επιθυμούν έναν ισχυρό νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να έχει μακροχρόνια ισχύ.
Όλο αυτό το πλέγμα των συνομιλιών με την κυβέρνηση έχει δημιουργήσει νέο κύκλο αντιπαράθεσης, με το Μέγαρο Μαξίμου να προσανατολίζεται στην δημιουργία «αντάρτικου» προς τους δανειστές δίνοντας μήνυμα επιστροφής στο κλίμα των ημερών του 2015.
Αστερίσκοι και για τις 120 δόσεις
Το ίδιο ισχύει εκτός από τα «κόκκινα δάνεια» και για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η κυβέρνηση πιστεύει ότι με τη ρύθμιση αυτή θα δοθεί «ανάσα» στα νοικοκυριά και τους επιχειρηματίες για να διευκολυνθεί η αποπληρωμή των οφειλών τους και να μην αυξάνεται συνεχώς το ιδιωτικό χρέος, όπως συμβαίνει τώρα.
Αλλά και εδώ η συγκεκριμένη ρύθμιση προσκρούει στους δανειστές, που την αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη και για αυτό το λόγο και σε αυτό το θέμα η κυβέρνηση διαμηνύει ότι είναι αποφασισμένη να τραβήξει «κόκκινες γραμμές».
Όλο αυτό φυσικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης το αντιμετωπίζουν με σκωπτικότατο τρόπο, καθώς δεν πιστεύουν ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να πάει κόντρα στους δανειστές και πως όλο αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι συνηθισμένες μπλόφες του Μεγάρου Μαξίμου, που την τελευταία στιγμή κάνει πίσω χωρίς να έχει κερδίσει το παραμικρό.
«Πρόκειται για μια ακόμη κοροϊδία του κ. Τσίπρα», σημειώνουν στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης που δεν πιστεύουν στο «αντάρτικο» κατά των θεσμών, αλλά αντίθετα πιστεύουν ότι:
«Πρόκειται για ένα πολιτικό παιχνίδι που έχει στόχο να δείξει τη δήθεν ευαισθησία της κυβέρνησης στα θέματα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, για να κερδίσει χρόνο αλλά και να επωφεληθεί πολιτικά από τη δήθεν κόντρα της με τους δανειστές, επιχειρώντας να εμφανιστεί ως αντιμνημονιακή».