ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα ύψη η πολιτική σύγκρουση για τον Πετσίτη

Στα ύψη η πολιτική σύγκρουση για τον Πετσίτη

Πολιτικές συγκρούσεις, δημοσιεύματα για τραπεζικούς λογαριασμούς με μεγάλα χρηματικά ποσά αλλά και η παραίτηση του προϊσταμένου της Αρχής Καταπολέμησης για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος συνθέτουν το εκρηκτικό σκηνικό που έχει στηθεί τις τελευταίες ώρες γύρω από την υπόθεση Πετσίτη.

Τα δημοσιεύματα Kυριακάτικών εφημερίδων έδωσαν την αφορμή για να ξεσπάσει νέος κύκλος αποκαλύψεων, αλλά και να διασταυρώσουν τα πυρά τους κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Τα ρεπορτάζ του «Βήματος» και του «Ελεύθερου Τύπου» αναφέρθηκαν σε παραίτηση - βόμβα ανώτατου στελέχους της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος με αιχμές για ολιγωρία και καθυστερήσεις στην προώθηση των υπηρεσιακών του πορισμάτων του, μεταξύ των οποίων και της υπόθεσης ELFΕ -ΔΕΠΑ – Λαυρεντιάδη.

Η παραίτηση προσώπου κλειδί


«Κυρία Πρόεδρε», γράφει προς την επικεφαλής της Αρχής κυρία Αννα Ζαΐρη και στον αναπληρωτή πρόεδρο της Αρχής Ιωάννη Αγγελή στην αναφορά του ο Α.Χ με τίτλο «Εξώθηση σε παραίτηση» και προσθέτει: «Με κατάπληξη πληροφορήθηκα χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση την αιφνίδια απόφασή σας να με απομακρύνετε από προϊστάμενο του Τμήματος Ερευνών της Α’ Μονάδας της Αρχής, στο οποίο επί πολλά έτη υπηρετώ, και να με τοποθετήσετε στη Β΄ Μονάδα της Αρχής (Χρηματοοικονομικών Κυρώσεων), και μάλιστα σε θέση απλού υπαλλήλου».

Μάλιστα ο μέχρι πρότινος προϊστάμενος δεν αφήνει περιθώρια ερμηνειών για τις προθέσεις της Προέδρου της Αρχής. «Προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι όχι μόνο με απομακρύνατε αιφνιδιαστικά από το Τμήμα Ερευνών τοποθετώντας με σε τελείως αναντίστοιχη θέση, αλλά τούτο λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή που χειρίζομαι εξαιρετικά ευαίσθητες υποθέσεις (υπόθεση ELFE – Λαυρεντιάδη, υπόθεση Πορίσματος Τραπέζης της Ελλάδος για χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, αγοραπωλησίες ακινήτων και εισροή χρημάτων από την αλλοδαπή, κ.ά.) επί των οποίων τα πορίσματα της έρευνάς μου σας εισηγήθηκα. Οι υποθέσεις αυτές έχουν απασχολήσει την Ολομέλεια της Α’ Μονάδας της Αρχής στις πρόσφατες συνεδριάσεις της και τυγχάνει, όπως γνωρίζετε, να απασχολούν και την ποινική δικαιοσύνη, τις ανακριτικές αρχές της χώρας και την ίδια την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία κάλεσε για τις ενέργειες της Αρχής. Εσείς, ωστόσο, κρίνατε ότι εν μέσω αυτής της συγκυρίας έπρεπε να με απομακρύνεται».

Τζανακόπουλος: Ο Πετσίτης πήρε το δικό του δρόμο


Μιλώντας στο News 24/7 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Ο κ. Πετσίτης έκανε τις δικές του επιλογές και τράβηξε το δικό του δρόμο. Από ένα σημείο και μετά υπάρχει ατομική ευθύνη και όλα θα ελεγχθούν από την ελληνική δικαιοσύνη. Σχετίστηκε με επιχειρήσεις με τις οποίες η κυβέρνηση συγκρούστηκε ανοιχτά υπερασπιζόμενη το δημόσιο συμφέρον».

ΝΔ: Σύγκληση Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας


Την άμεση κλήση της κ. Άννας Ζαΐρη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ζήτησε η Νέα Δημοκρατία θεωρώντας αναγκαία την παροχή εξηγήσεων από την Πρόεδρο της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Συγκεκριμένα η Νέα δημοκρατία αξιώνει από την κ. Ζαΐρη να καταθέσει όλα όσα γνωρίζει για τα σκάνδαλα που αφορούν το τρίγωνο Πετσίτη- Λαυρεντιάδη- Αρτεμίου καθώς και να απαντήσει για ποιο λόγο αποπέμφθηκε το διευθυντικό στέλεχος της Αρχής της που τα διερευνούσε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κ. Ζαΐρη θα πρέπει να κληθεί επίσης προκειμένου να εξηγήσει γιατί καθυστερούν αναιτιολόγητα και παράνομα να κατατεθούν στη Βουλή οι σχετικές εκθέσεις πεπραγμένων της Αρχής της οποίας προΐσταται.

Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία θέτει προς τους κ. Τσίπρα και Παππά μέσω της Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος κ. Σοφίας Ζαχαράκη, τρία ερωτήματα:

• Με ποια ιδιότητα μπαινόβγαινε ο κ. Πετσίτης στο Μαξίμου και πώς βρέθηκε να έχει στους λογαριασμούς του παράνομα ποσά; • Ποιες σκοτεινές διαδρομές συνδέουν τους κ. Πετσίτη, Παππά και Αρτεμίου που έστελνε τα χρήματα από την Κύπρο; • Για ποιο λόγο ξηλώθηκε ο δημόσιος λειτουργός που διερευνούσε το σκάνδαλο Λαυρεντιάδη-ΔΕΠΑ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ