ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για οικουμενική, ασφαλιστικό και αξιολόγηση στον κυριακάτικο Τύπο

Τσίπρας για οικουμενική, ασφαλιστικό και αξιολόγηση στον κυριακάτικο Τύπο
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σενάρια θερινής νυκτός χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός τα σενάρια για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης ή για συνεργασία με την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.

Σε συνέντευξή του στη Real News επισημαίνει ότι οι ιδέες περί οικουμενικής κυβέρνησης ή για νέες εκλογές αποτελούν "σενάρια αριστερής παρένθεσης" τα οποία προωθούνται από εγχώρια συμφέροντα και "θα διαψευστούν".

Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει διατεθειμένος να συναντηθεί με οποιονδήποτε πολιτικό ζητήσει σχετική επαφή αποσαφηνίζοντας όμως ότι δεν υπάρχει προοπτική σταθερής σύμπραξης με την Ένωση Κεντρώων.

"Παρακολουθώ κι εγώ το τελευταίο διάστημα μία αστεία συζήτηση. Με διασκεδάζει, δεν μπορώ να πω, αλλά θα προτιμούσα να μη συμμετέχω στη συντήρηση μίας άνευ αντικειμένου συζήτησης", αναφέρει.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ "απολύτως συμπαγή" και τη σχέση του με τον Πάνο Καμμένο "εξαιρετική".

Από εκεί και πέρα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ενισχυθεί η συμπολίτευση μέσα στο έτος με στελέχη από το κέντρο, εκτιμώντας ότι παρά την "αδιέξοδη" στάση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, υπάρχουν δυνατότητες "διεργασιών και εξελίξεων" σε αυτό τον πολιτικό χώρο.

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται αισιόδοξος για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μέσα στον Φεβρουάριο, χωρίς μάλιστα να χρειαστούν νέα μέτρα για να πιαστούν οι στόχοι του προγράμματος για το 2016.

Ωστόσο, σχετικά με τις συντάξεις ο κ. Τσίπρας μετράει τα λόγια του, αποφεύγοντας να δεσμευτεί για μη μείωση των κύριων συντάξεων.

Υπενθυμίζει πως το ποσό που απομένει για το στόχο εξοικονόμησης από το ασφαλιστικό για το 2016 είναι 600 εκατομμύρια ευρώ τονίζοντας ωστόσο πως "δεν υπάρχει υποχρέωση να βρεθούν αυτά τα χρήματα από περικοπές συντάξεων".

Ξεκαθαρίζει πάντως ότι η Αθήνα –αν και θα τηρήσει 'κατά γράμμα' το πρόγραμμα στήριξης– δεν είναι διατεθειμένη να υποκύψει "σε παράλογες και άδικες απαιτήσεις".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ