Τσίπρας και Μητσοτάκης στοχεύουν στη μεσαία τάξη
«Με το βλέμμα στην τσέπη» φαίνεται ότι θα διεξαχθεί η μάχη των ευρωεκλογών καθώς η οικονομία αποτελεί νούμερο ένα θέμα στην προεκλογική ατζέντα των κομμάτων.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να «ανοίξει την κάνουλα» θυμίζοντας το «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου και επιχειρώντας να δείξει ότι ξεπεράστηκε η φορομπηχτική πολιτική που ακολούθησε πιστά τα προηγούμενα χρόνια.
Μέσω του υπουργού Επικρατείας, κ. Αλ. Φλαμπουράρη υπόσχεται 13ο μισθό, ο υπουργός Οικονομικών υπόσχεται μείωση στη φορολογία, η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης προσλήψεις, το ίδιο προσλήψεις προαναγγέλλονται και σε άλλους τομείς, όπως στην υγεία, στην παιδεία με δάσκαλους και καθηγητές κ.οκ.
Ταυτόχρονα, τόνος παροχολογίας δίνεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό που δηλώνει ότι επεξεργάζεται μια διαφορετική κοινωνική πολιτική η οποία θα ξεπερνά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και θα προωθεί την ανάπτυξη μέσω της αύξησης εργασίας και των επενδύσεων που θα έρθουν εξαιτίας της αλλαγής στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής που δηλώνει ότι θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα αφού προετοιμάζεται και η τρίτη έξοδος στις αγορές.
Επιστροφή στην εποχή του «δώστα όλα»
Όλο αυτό το πακέτο παροχών δείχνει ότι έχουμε μπει για τα καλά στην εποχή του «δώστα όλα». Δεν θα πρέπει να παραμελήσει κανείς και το γεγονός ότι με όλα αυτά μαζί η κυβέρνηση προετοιμάζει και δεύτερο πακέτο παροχών στραμμένο αυτή τη φορά στη μεσαία τάξη. Από εκείνη, δηλαδή, που πήρε τα περισσότερα που την εξάντλησε φορολογικά και την αφαίμαξε οικονομικά. Στέρησε, μέσω αυτής, την ανάπτυξη στην οικονομία και τώρα που πλησιάζουν εκλογές, το οικονομικό επιτελείο θέλει να φανεί γενναιόδωρο φέρνοντας μέτρα που θα την ικανοποιούν. Κάτι σαν «συγνώμη που σας τα πήραμε τα προηγούμενα χρόνια για να πετύχουμε τα υψηλά πλεονάσματα».
Την ίδια ώρα θα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει τις δικές του υποσχέσεις στη μεσαία τάξη με τις μειώσεις στη φορολογία και τον ΦΠΑ που υπόσχεται, και για αυτό το λόγο προκρίνει μέτρα που θα εξαγγελθούν με κύριο την αναπροσαρμογή του ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ότι θα καταθέσει τροπολογία για τη μείωση του αφορολογήτου από την 1η Ιανουαρίου 2020. Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε τα εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε ξαφνικά την πολιτική μείωσης των φόρων, ενώ εκείνος είναι που με την υπεροφολόγηση και γονατίζοντας την μεσαία τάξη πέτυχε τα υπερπλεονάσματα. Εγώ μιλάω για την μείωση των φόρων εδώ και τρία χρόνια. Η μείωση του αφορολόγητου ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και σημαίνει ότι άνθρωποι με εισοδήματα περίπου 600 ευρώ τον μήνα, θα χάσουν έναν μισθό τον χρόνο».
Στην ουσία αυτό που γίνεται ανάμεσα στους δύο κεντρικούς πρωταγωνιστές των εκλογών είναι η πλειοδοσία των μέτρων που υπόσχεται ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης προς τους πολίτες ενόψει των καλπών που θα ανοίξουν στις 26 Μαϊου. Στόχος της κυβέρνησης να μετριαστεί το αποτέλεσμα ενώ της ΝΔ να αυξήσει τη διαφορά που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις
Με βάση την τσέπη η ψήφος
Τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και η Πειραιώς πιστεύουν και οι δύο ότι η οικονομία είναι αυτή που καθορίζει την ψήφο των πολιτών και θα έχει κυρίαρχο λόγο στην επιλογή την ημέρα των ευρωεκλογών. Αυτό άλλωστε δείχνουν σχεδόν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις. Ότι πιο σημαντικό είναι για τον μέσο έλληνα πολίτη η πορεία της οικονομίας και ιδίως σε ότι έχει να κάνει με τις προσωπικές οικονομικές του δυνατότητες αλλά και προσδοκίες. Μετά στις απαντήσεις του κόσμου έρχεται το πολιτικό μέρος και για το αν οι ψηφοφόροι θέλουν να τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ βγάζοντας τον από την κυβερνητική εξουσία ή όχι. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τις εθνικές εκλογές καθώς τη μερίδα του λέοντος κερδίζει και πάλι η οικονομία και στη συνέχεια όλα τα άλλα όπως παράδειγμα η ασφάλεια των πολιτών.