ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουντουρά: Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 20,6% του ΑΕΠ

Κουντουρά: Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 20,6% του ΑΕΠ
Πηγή:Eurokinissi

Με την παράδοση - παραλαβή στο χώρο του υπουργείου ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του Τουρισμού, όπου η Ελενα Κουντουρά, μετά απο 4 χρόνια και 3 μήνες στο τιμόνι του τουρισμού, παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο στον Θανάση Θεοχαρόπουλο τον νέο υπουργό Τουρισμού.

Στην ομιλία της, η κυρία Κουντουρά στάθηκε στα πεπραγμένα της θητείας της, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως αυτά τα τέσσερα χρόνια η Ελλάδα προσέλκυσε επιπλέον 9 εκατομμύρια τουρίστες φτάνοντας το 2018 τα 33 εκατομμύρια μαζί με τους επισκέπτες της κρουαζιέρας.

Την ίδια στιγμή η συνεισφορά των τουριστικών μεγεθών στην οικονομία, όπως είπε, υπολογίζεται σε 37,5 δισ. ευρώ, ήτοι ποσοστό 20,6% στο ΑΕΠ της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του τουρισμού είναι 3,5 φορές υψηλότερος του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας ανάφερε η υπουργός.

Η Έλενα Κουντουρά επεσήμανε ότι ο τουρισμός ήταν βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι ο «τουρισμός είχε καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση και στην εθνική προσπάθεια για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που ανέδειξε τον τουρισμό σε βασική προτεραιότητα και αναγνώρισε τη συμβολή του ως κινητήρια δύναμη για την οικονομία και την κοινωνία».

Εστιάζοντας στις δράσεις του υπουργείου Τουρισμού, τα προηγούμενα 4 χρόνια, η κυρία Κουντουρά εξέφρασε την ικανοποίηση της για την επιτυχία της στρατηγικής του υπουργείου για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο, αναφέροντας ότι η τουριστική χρονιά επιμηκύνθηκε, αναπτύχθηκαν νέοι τουριστικοί προορισμοί της Ελλάδας αλλά και νέα τουριστικά προϊόντα και την ίδια στιγμή η Ελλάδα προσέγγισε νέες αγορές, δεξαμενές για τον ελληνικό τουρισμό. Στο επενδυτικό μέτωπο σημείωσε ότι 400 επενδυτικά σχήματα προσέλκυσε η Ελλάδα στο μέτωπο το τουρισμού, με τις νέες κλίνες στην Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια να ανέρχονται σε 57.000.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό η κυρία Κουντουρά ανάφερε ότι η Ελλάδα πέτυχε να έχει ανακηρυχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής στον τουρισμό και να έχει αναγνωριστεί από τους διεθνείς θεσμούς σε πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης και παράδειγμα βέλτιστων πρακτικών και στρατηγικής. Μάλιστα για η Ελλάδα έλαβε σειρά βραβείων, όπως είπε. Στο μεταξύ για πρώτη φορά η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην διαμόρφωση της τουριστικής ατζέντας της Ευρώπης, μέσω της αντιπροεδρίας στην επιτροπή τουρισμού του ΟΑΣΑ για το 2019 αλλά και την εκλογή της χώρας μας ως μέλος του εκτελεστικού συμβούλιο του παγκόσμιου οργανισμού τουρισμού, τόνισε η κυρία Κουντουρά.

Στα εγχώρια δρώμενα η κυρία Κουντουρά στάθηκε στις δράσεις του υπουργείου που αφορούν: την κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας, την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, την υλοποίηση θεσμικού πλαισίου για τον αγροτουρισμό, αλλά και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο τουρισμός επανέλαβε η πρώην υπουργός είναι εθνική υπόθεση και όχι πεδίο αντιπαραθέσεων. Κλείνοντας με στοιχεία για την εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς η κυρία Κουντουρά ανάφερε ότι πρώτο τρίμηνο του 2019 παρατηρείται άνοδο 10% στις αφίξεις και 40% στα έσοδα σε σχέση με πέρυσι.

«Στόχος η επανεκκίνηση της οικονομίας»


Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Τουρισμού, Θανάσης Θεοχαρόπουλος αφού ευχαρίστησε την απελθούσα υπουργό για τις προσπάθειες που κατέβαλε για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, τόνισε ότι «η απόφαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την προοδευτική συμμαχία διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις για την συμπόρευση δυνάμεων στην βάση και της πρόσφατης προγραμματικής συμφωνίας. Με την αποφασιστικότητα όλων μας αυτή να προωθηθεί και στο πεδίο της εφαρμοσμένης πολιτικής».

Αυτό όπως είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος έχει ενοχλήσει πολλούς, «αλλά εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωράμε μπροστά, να μιλάμε με το έργο μας. Στόχος της κυβέρνησης είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και η περεταίρω ανάπτυξη τομέων και κλάδων και σε αυτό το πλαίσιο ο τουρισμός έχει καταλυτικό ρόλο», όπως εξήγησε.

Ο τουρισμός υπογράμμισε ο κ. Θεοχαρόπουλος είναι εθνική υπόθεση απαιτεί ενότητα και εθνική συνεννόηση μακριά από το τοξικό πολωτικό κλίμα που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου. Στόχος όπως είπε, είναι να διασφαλιστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα με στόχο την επανεκκίνησης της οικονομίας με όρους βιώσιμης ανάπτυξης. Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής στο μέτωπο του τουρισμού ο κ. Θεοχαρόπουλος ανάφερε μεταξύ άλλων ότι προτεραιότητα είναι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου τον χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό λόγος έγινε για την προώθηση του αγροτουρισμού όπως και της σύνδεσης του τουρισμού με τον αγροδιατροφικό κλάδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ