ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακραία πόλωση και προσωπικές επιθέσεις στο «μενού» Τσίπρα - Μητσοτάκη

Ακραία πόλωση και προσωπικές επιθέσεις στο «μενού» Τσίπρα - Μητσοτάκη
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ακραία πόλωση, υψηλοί τόνοι και προσωπικές επιθέσεις, που σε μια - δυο περιπτώσεις υπερέβησαν τα συνηθισμένα κοινοβουλευτικά όρια, περιελάμβανε η χθεσινοβραδινή αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την πρώτη μέρα συζήτησης της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Αν και αυτό είναι εν μέρει κατανοητό με δεδομένο ότι η χώρα βρίσκεται δεκαοχτώ μέρες πριν τις εκλογές, η ένταση των τοποθετήσεων των δύο πολιτικών αρχηγών ήταν ίσως η εντονότερη από τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η παρατήρηση έμπειρου κοινοβουλευτικού συντάκτη που έλεγε χθες στο διάδρομο της Βουλής ότι οι τόνοι και η προσωπική αντιπαράθεση θύμισε εποχές που ο Αντώνης Σαμαράς βρισκόταν στη θέση του Αλέξη Τσίπρα και ο Πρωθυπουργός σε αυτήν του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Χτύπησαν» στα αδύναμα σημεία

Τσίπρας και Μητσοτάκης επιχείρησαν αρχικά να χτυπήσουν τον αντίπαλό τους σε αυτό που θεωρούν ότι είναι το αδύνατο σημείο του. Ο Πρωθυπουργός μίλησε για 40 λεπτά περίπου με το μεγαλύτερο μέρος της πρωτολογίας του να αφορά την παρουσίαση του πολιτικού και οικονομικού αφηγήματος της κυβέρνησης.

Σε πολύ μεγάλο βαθμό η αρχική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού έμοιαζε με έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου από το Σεπτέμβρη του 2015 μέχρι και σήμερα που συνδυαζόταν με ψήγματα παρουσίασης του επόμενου βήματος, αρχής γενομένης των θετικών μέτρων που θα έρθουν τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ταύτισε εκ νέου τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον κ. Βέμπερ επιχειρώντας, ουσιαστικά να εκμεταλλευτεί τις άστοχες τοποθετήσεις του υποψηφίου του ΕΛΚ για την Κομισιόν αναφορικά με τις προχθεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Ήταν τόσο έντονες οι αναφορές του κ. Τσίπρα στον κ. Βέμπερ που ο βουλευτής της ΝΔ, Ι. Φωτήλας προέτρεψε ειρωνικά «να φωνάξουμε όλοι go back κύριε Βέμπερ», παραφράζοντας την παλιότερη ατάκα του Αλέξη Τσίπρα «go back κυρία Merkel».

Εν συνεχεία, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τη θέση ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έφεραν τα μνημόνια και πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από αυτά και υποστήριξε ότι πιθανή άνοδος της ΝΔ στην εξουσία θα θέσει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας στην κανονικότητα. «Το σχέδιο που επιθυμεί να εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης είναι "το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής"», είπε ο χαρακτηριστικά ταυτίζοντας εκ νέου το πρόγραμμα της ΝΔ με τις πολιτικές του ΔΝΤ.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε λίγο περισσότερο από μία ώρα, χρησιμοποίησε την πρωτολογία του προκειμένου να χτυπήσει τον Πρωθυπουργό στο περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα». Ταύτισε τον Αλέξη Τσίπρα με τον Παύλο Πολάκη, υπενθυμίζοντας ότι η χθεσινή συζήτηση έγινε με αφορμή την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για την πλήρη κάλυψη που του παρείχε στην υπόθεση με τον κ. Κυμπουρόπουλο.

«Ο Πολάκης λέει και κάνει αυτά που θέλετε να πείτε και να κάνετε εσείς αλλά δυσκολεύεστε λόγω του αξιώματος σας. Γιατί ο πραγματικός Τσίπρας είναι ο Πολάκης των διαλυμένων νοσοκομείων και των κομματικών ρουσφετιών. Γιατί ο πραγματικός Τσίπρας είναι ο Πολάκης που απειλεί δικαστές και δημοσιογράφους», ήταν η αναφορά του προέδρου της ΝΔ.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην τραγωδία της πυρκαγιάς στο Μάτι, λέγοντας ότι η κυβέρνηση γνώριζε αλλά δεν έλεγε για την ύπαρξη νεκρών ενώ έκανε προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για το γεγονός ότι λίγες μέρες μετά έκανε διακοπές φιλοξενούμενος σε σκάφος εφοπλιστή κάτι, μάλιστα, που επιχείρησε να αποκρύψει.

Τέλος, απαντώντας στις κατηγορίες για τον κ. Βέμπερ, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι το κόμμα του στηρίζει τον Βέμπερ στην Ευρώπη και τον Γκουαϊδό στη Βενεζουέλα σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που στην Ευρώπη δεν ξέρει ποιον υποστηρίζει ενώ συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση Μαδούρο λόγω ύποπτων οικονομικών συναλλαγών που διατηρεί μαζί της.

Οι δευτερολογίες χτύπησαν «κόκκινο»

Το θερμόμετρο ανέβηκε επικίνδυνα στις δευτερολογίες των δύο πολιτικών αρχηγών με εκατέρωθεν αντεγκλήσεις για ζητήματα ηθικής τάξης και ισχυρισμούς περί αθέμιτων σχέσεων του πολιτικού αντιπάλου με επιχειρηματικά συμφέροντα.

Εν κατακλείδι, η πρώτη μέρα της συζήτησης κύλησε σε έντονους προεκλογικούς ρυθμούς με τους δύο αρχηγούς να επαναλαμβάνουν αρκετές φορές τη σημασία που αποδίδουν στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Τσίπρας και Μητσοτάκης ανέβασαν αρκετά τους τόνους, επιτέθηκαν ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο ο ένας στον άλλον ενώ η ένταση ήταν διάχυτη σε όλη την Ολομέλεια, κάτι που φάνηκε και από το επεισόδιο Πολάκη - Μητσοτάκη στη συνέχεια.

Το ερώτημα είναι αν άνοιξαν όλα τους χαρτιά κατά τη χθεσινή συζήτηση ή επιφυλάσσουν «άσους στο μανίκι» για το κλείσιμο την Παρασκευή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ