ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Υποστηρίζετε με ξεδιάντροπο τρόπο τα συμφέροντα της ελίτ

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Υποστηρίζετε με ξεδιάντροπο τρόπο τα συμφέροντα της ελίτ
(EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

«Αυτό το τριήμερο η αξιωματική αντιπολίτευση και ο αρχηγός της προσπάθησαν να εκτρέψουν τη συζήτηση. Ο στόχος τους νομίζω έγινε σαφής: να μην συζητήσουμε για τα μέτρα ανάπτυξης, την οικονομία, το πώς θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα... αλλά για θέματα που το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ. έχει επιλέξει», τόνισε αρχικά ο Αλέξης Τσίπραςστη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, παίρνοντας το λόγο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Δεν ασχολούμαι με πολιτικές επιθέσεις, fake news και επιθέσεις σε νεκρούς»

Όπως είπε το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ. έχει επιλέξει να πάμε σε «εκλογές-αρένα».

«Δεν πρόκειται να ξανασχοληθώ με τις πολιτικές επιθέσεις και τα fake news. Εσείς μπορείτε να συνεχίσετε μόνος σας, ακόμη και επιτιθέμενος σε νεκρούς. Εγώ δεν έχω μιλήσει ποτέ με αυτό τον τρόπο», συνέχισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ και σχολίασε: «Ο πατέρας σας ήταν πρωθυπουργός, σε ένα πολωμένο κλίμα, όπως τώρα. Η τότε αντιπολίτευση τον έλεγε εφιάλτη κλπ. Εγώ ποτέ δεν έχω αναφερθεί σε τίποτα από όλα αυτά».

«Δεν θέλω να συνεχίσω τίποτα από όλα αυτά», επεσήμανε και συνέχισε:

«Λέω, ως εδώ αυτή η συζήτηση. Όμως θέλω να αναρωτηθώ δημόσια και ανοιχτά, γιατί επιλέγετε αυτή τη στρατηγική της λάσπης στον ανεμιστήρα. Αφού μας λέτε ότι είστε μπροστά στις εκλογές, τις έχετε κερδίσει, έχετε τον θρίαμβο στο τσεπάκι σας».

«Μήπως τελικά ζορίζεστε και γι' αυτό αντί να συζητάμε άλλα, θέλετε να συζητάμε για τους πατεράδες μας και τις διακοπές;», απάντησε στις συνεχόμενες αναφορές του κ. Μητσοτάκη στις διακοπές του με σκάφος.

«Ζείτε σε μια ψευδαίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει»

«Ζείτε κύριοι της αντιπολίτευσης εδώ και πάρα πολύ καιρό σε μια ψευδαίσθηση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, ότι θα σβήσει, ότι δεν στηρίζεται στην ελληνικό λαό.

Έχετε κάνει μεγάλο λάθος προσπαθώντας να πάτε την συζήτηση από την οικονομία στο ηθικό μειονέκτημα. Μετά το "μαζί τα φάγαμε" του κ. Πάγκαλου, θέλετε να πείτε "όλοι το ίδιο είμαστε», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Έχετε αντιγράψει την καμπάνια του Μπολσονάρου»

«Εγώ παρότι επιλέγω να ρίξω τους τόνους, είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε έτσι μέχρι τις εκλογές. Γιατί έχετε αντιγράψει την καμπάνια του ακροδεξιού Μπολσονάρου», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πολιτικό είναι το πρόβλημά σας, όχι τα υπόλοιπα. Εν πάση περιπτώσει εγώ δε θα σας ακολουθήσω αλλά είμαι βέβαιος ότι ακριβώς επειδή δε κατανοείτε πιο είναι το πρόβλημά σας έχετε επιλέξει να πάτε στις εκλογές με μια καμπάνια, καρμπόν από κόμματα και υποψηφίους της ακροδεξιάς σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Fake news, τοξικότητα, κιτρινισμός, λάσπη για τον αντίπαλο, αντιπαράθεση δίχως αρχές και όρια και φυσικά μπόλικη τάξη και ασφάλεια. Αυτά δεν τα λέω μόνο εγώ, τα λένε κι άνθρωποι με τους οποίους έχουμε αντιπαρατεθεί πολιτικά. Τα είπε χθες ο κ. Μεϊμαράκης», συνέχισε.

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις άδειες που έχουν δοθεί στο Δημήτρη Κουφοντίνα, λέγοντας: «Στόχος σας είναι αποκτήσετε πρόσβαση στα λαϊκά στρώματα, μέσω των στερεοτύπων, της ακροδεξιάς παραδοξολογίας και του κουτσομπολιού. Και βεβαίως αναδεικνύοντας ακόμα μία φορά στην αγαπημένη σας φράση για την τάξη και την ασφάλεια. Όταν επί των ημερών σας έπαιρναν άδεια οι πρώτοι καταδικασμένοι της 17Ν, όταν επί των ημερών σας, βαρυποινίτες δραπέτευαν από τις φυλακές με ελικόπτερα, και τότε δεν λέγατε κάτι. Αυτή θα είναι η πολιτική της ΝΔ από εδώ μέχρι τις ευρωεκλογές και από τις ευρωεκλογές μέχρι τις εθνικές εκλογές».

«Όσο εσείς θα ασχολείστε με την παραπλάνηση, εμείς θα εργαζόμαστε για να δίνουμε απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες», σημείωσε.

Για τις άδειες του Κουφοντίνα

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις άδειες που έχουν δοθεί στο Δημήτρη Κουφοντίνα, λέγοντας: «Όταν έπαιρνε άδειες ο Χριστόδουλος Ξηρός και σε μία από αυτές δεν επέστρεψε στις φυλακές, δεν ήταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός της.

Στόχος σας είναι αποκτήσετε πρόσβαση στα λαϊκά στρώματα, μέσω των στερεοτύπων, της ακροδεξιάς παραδοξολογίας και του κουτσομπολιού. Και βεβαίως αναδεικνύοντας ακόμα μία φορά στην αγαπημένη σας φράση για την τάξη και την ασφάλεια. Όταν επί των ημερών σας έπαιρναν άδεια οι πρώτοι καταδικασμένοι της 17Ν, όταν επί των ημερών σας, βαρυποινίτες δραπέτευαν από τις φυλακές με ελικόπτερα, και τότε δεν λέγατε κάτι. Αυτή θα είναι η πολιτική της ΝΔ από εδώ μέχρι τις ευρωεκλογές και από τις ευρωεκλογές μέχρι τις εθνικές εκλογές».

«Όσο εσείς θα ασχολείστε με την παραπλάνηση, εμείς θα εργαζόμαστε για να δίνουμε απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες», σημείωσε.

«Φοβάστε κ. Μητσοτάκη ότι ζείτε σε μια φούσκα;»

«Ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι την προγραμματική συζήτηση», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε γιατί.

«Γιατί το επιλέγετε αυτό; Αφού εδώ και τρία χρόνια μας διαβεβαιώνετε ότι έχετε όχι απλά τη νίκη, αλλά το θρίαμβο στο τσεπάκι σας; Αφού και χθες μας είπατε ότι είσαστε ο βέβαιος νικητής των εκλογών. Όχι απλά νικητής αλλά θριαμβευτής με 10-15 μονάδες, σε όποια κάλπη κι αν στηθεί, όποτε κι αν στηθεί. Γιατί δείχνετε τέτοιο άγχος, τέτοια ανασφάλεια και τέτοιο πανικό ; Γιατί πέφτετε τόσο χαμηλά; Μήπως τελικά δεν είναι έτσι τα πράγματα;». τόνισε και συνέχισε:

Μήπως ανακαλύψατε ότι για να κερδίσεις στη κάλπη δεν αρκεί να έχεις τη πλειοψηφία των ΜΜΕ με το μέρος σου; Μήπως ο προδιαγεγραμμένος και προεξοφλημένος εκλογικός σας θρίαμβος θα είναι για άλλη μια φορά μόνο δημοσκοπικός; Όπως τον Ιούλη του 2015 ; Που οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω 15 με 20 μονάδες; Μήπως αυτός είναι ο λόγος που σας οδηγεί σε αυτή την επιλογή της κλιμάκωσης της έντασης; Ή μήπως γιατί όσο πλησιάζει η ώρα της αλήθειας, φοβάστε ότι τόσο καιρό ζείτε σε μια φούσκα;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι φωτοβολίδα, δε πρόκειται να σβήσει και θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Όχι γιατί, όπως λέτε, κάνει παροχές. Δεν κάνουμε παροχές. Και μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη του λαού. Αλλά γιατί εκφράζει και εκπροσωπεί ένα πλατύ κοινωνικό ρεύμα. Είναι ο κύριος εκφραστής της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης στη χώρα και, κυρίως, είναι η παράταξη που εκπροσωπεί και που παλεύει για τα συμφέροντα των πολλών», σημείωσε.

Όσο ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να μεταθέσει τη συζήτηση στο προσωπικό και στο ηθικό πλεονέκτημα, θα χάσει «κατά κράτος», επισήμανε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας πως με αυτό τον τρόπο δίνει «πάσες σε κενό τέρμα» στην κυβέρνηση.

Για το πακέτο στήριξης

Αναφερόμενος στις παροχές που ανακοίνωσε, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«Από τον Αύγουστο του 2018, αυτή η Βουλή συνέρχεται για να ψηφίσει μέτρα σταδιακής αποκατάστασης των αδικιών. Και υλοποιούμε μια Νέα Οικονομική Πολιτική. Με ασφάλεια για τις επόμενες γενιές αλλά και ιεραρχήσεις. Ξεκινήσαμε με την αποκατάσταση της εργασιακής κανονικότητας. Τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Την αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου για τους νέους που εσείς τον φέρατε. Το πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία. Τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οφειλές των πολιτών σε ταμεία και εφορία. Και φυσικά υλοποιήσαμε ένα προς ένα όσα δεσμεύτηκα στη ΔΕΘ. Την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, τις 4.500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή, το επίδομα στέγασης που μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει 240.000 συμπολίτες μας και όλα τα υπόλοιπα».

Την περασμένη Τρίτη, δεσμευτήκαμε και προχωράμε στην υλοποίηση ενός ακόμα πιο σημαντικού και πολύ πιο διευρυμένου πακέτου μέτρων στήριξης όχι μόνο της κοινωνικής πλειοψηφίας αλλά όλων, με μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα και θα ψηφιστούν την άλλη εβδομάδα, όπως:

 • Μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας στην εστίαση από 24% στο 13%
 • Μετάταξη του ΦΠΑ τροφίμων από το 24% στο 13%.
 • Μειώνεται ο φόρος προστιθέμενης αξίας στην ενέργεια, στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο από το 13% στο 6%.
 • Κατανομή της 13ης σύνταξης, συνολικού κόστους περίπου 800 εκατ. ευρώ».

«Και από την επόμενη χρονιά:

 • Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και μείωση από 5% σε 2% για εισοδήματα έως 30.000
 • Αύξηση κατά 50% του συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων, μέτρο που αφορά τους επενδυτές
 • Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους έως 25 ετών στο 80%, έως 29 ετών στο 25%
 • Μείωση μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 11%
 • Φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους των νησιών, μείωση του ΕΝΦΙΑ για νησιά έως 1.000 κατοίκων
 • Μειώνεται ο φόρος των συνεταιρισμών 10%
 • Απαλλαγή των τόκων στεγαστικών δανείων για τους δανειολήπτες».
 • «Είστε με την ελίτ, εμείς με την Ελλάδα των πολλών»

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι θέλει να εφαρμόσει ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ και παρατήρησε πως ο χαρακτηρισμός δεν ανήκει στην κυβέρνηση, αλλά στον βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Καραγκούνη, για τον οποίο σημείωσε ότι «ήταν ειλικρινής».

«Η Ελλάδα των πολλών και η Ελλάδα των ελίτ είναι δύο κόσμοι ανειρήνευτοι, δεν συμβιβάζονται», είπε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη σημείωσε:

Για αυτό σας λέω ότι όταν σας αποδίδω ότι είστε ο εκπρόσωπος των ελίτ, δεν μέμφομαι ούτε την καταγωγή σας, ούτε πως μεγαλώσατε και ανατραφήκατε μέσα στις τάξεις των ελίτ. Τη πολιτική σας κρίνω και τις θέσεις σας. Που εκφράζουν τα συμφέροντα μιας ισχυρής μειοψηφίας σε αυτό τον τόπο. Την ολιγαρχία του πλούτου. Γιατί όταν βάζετε 5 ευρώ για τους πολλούς στα νοσοκομεία και καταργείτε την πρόσβαση των ανασφάλιστων ρίχνετε τα βάρη στους πολλούς, ενώ την ίδια την ίδια ώρα, χαρίζετε 241 εκατομμύρια από τις επιστροφές των φαρμακευτικών εταιριών για το rebate. Άρα ελαφρύνετε τους λίγους. Ενώ εμείς κάνουμε το ακριβώς αντίθετο.

«Κύριε Μητσοτάκη, εσείς είστε με την Ελλάδα των λίγων και εκλεκτών, με την Ελλάδα ελίτ. Εμείς με την Ελλάδα των πολλών», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ