ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση για την «επταήμερη εργασία» και τις «συμβάσεις Αχτσιόγλου»

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση για την «επταήμερη εργασία» και τις «συμβάσεις Αχτσιόγλου»
EUROKINISSI

Το ζήτημα της επταήμερης εργασίας «πρωταγωνιστεί» στη σημερινή πολιτική ατζέντα, με την κυβέρνηση και τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης να βάζουν στο… στόχαστρο τη Νέα Δημοκρατία, μετά από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό και το εργασιακό στη χτεσινή διακαναλική του συνέντευξη.

Με την πολιτική αντιπαράθεση να κλιμακώνεται λόγω της «μάχης» των Ευρωεκλογών που απέχει πλέον μόλις δύο εβδομάδες, το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιτέθηκαν δριμύτατα στον κ. Μητσοτάκη ενώ στο «χορό» μπήκε αργότερα και το Κίνημα Αλλαγής.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής του συνέντευξης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απάντησε στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι κατά του οκταώρου. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι δουλεύουν πια με διαφορετικό τρόπο, απ’ ότι δούλευαν μέχρι σήμερα και ότι το κράτος πρέπει να διασφαλίσει εργασιακά δικαιώματα για ανθρώπους που έχουν άλλες συνήθειες.

«Και ότι ναι, μερικές φορές το να δώσουμε σε μια γυναίκα τη δυνατότητα να δουλεύει από το σπίτι της, είναι καλό δεν είναι κακό. Μπορεί να πηγαίνει κόντρα στην παραδοσιακή εργασία, οκτώ ώρες / πέντε ημέρες την εβδομάδα, αλλά είναι καλό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε:

«Όταν μια επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους -με επιχειρησιακή σύμβαση- να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο -με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές απ’ ότι θα είχαν οι εργαζόμενοι πριν και με αυξημένα δικαιώματα- τότε δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάξει και πρέπει εργαζόμενοι, επιχειρήσεις και κράτος να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα».

Οι πρώτες «βολές» ήρθαν μέσω ανακοίνωσης του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το Μέγαρο Μαξίμου κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι χαρακτήρισε τη 13η σύνταξη «ξεδιάντροπο προεκλογικό επίδομα» και αρνήθηκε να την εγγυηθεί αλλά «δεσμεύτηκε για επταήμερη εργασία».

«Τελικά ένα πράγμα εγγυάται ο αρχηγός της ΝΔ. Την ισοπέδωση των πολλών εν ονόματι της απολυταρχίας και του πλουτισμού των ελίτ. Στις 26 του Μάη θα λάβει την απάντηση από τον ελληνικό λαό» τόνιζε με νόημα η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Το ζήτημα σχολίασε λίγη ώρα αργότερα και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, που υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να γυρίσει την Ελλάδα στον 18ο αιώνα.

Στην αντεπίθεση η ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία επανήλθε και, αφού επιτέθηκε για ακόμη μια φορά στην κυβέρνηση για τη 13η σύνταξη, πέταξε το «γάντι» στην κυβέρνηση, λέγοντας πως το Μαξίμου καταγγέλλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για μια «επιχειρησιακή σύμβαση την οποία ενέκρινε το υπουργείο της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία προβλέπει την επταήμερη λειτουργία της εταιρείας Παπαστράτος και όχι βέβαια την επταήμερη εργασία των υπαλλήλων της.

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό News24/7, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε μεγάλο ψέμα τα περί υπογραφής Αχτσιόγλου επταήμερων συμβάσεων εργασίας.

Υπογράμμισε, μάλιστα, πως το πολιτικό σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα «κατεδαφίσει κεκτημένα αιώνων» ενώ παράλληλα υποστήριξε πως η… γαλάζια τροπολογία για το αφορολόγητο κατατέθηκε μόνο για τις εντυπώσεις.

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας λέει ψέματα επτά μέρες την εβδομάδα

Για ψέματα «επτά ημέρες την εβδομάδα» κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο κ. Τσίπρας λέει ψέματα επτά μέρες την εβδομάδα. Και θα πει ακόμη περισσότερα μέχρι τις 26 Μαΐου για να αποφύγει τη συντριβή του. Την ώρα που κόβει την 12η σύνταξη με τη μείωση του αφορολόγητου, βαφτίζει 13η σύνταξη ένα προεκλογικό επίδομα» τονίζει σε δήλωσή του on camera ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε:

«Η Νέα Δημοκρατία θα ενισχύσει το πραγματικό εισόδημα των συνταξιούχων στους οποίους ο κ. Τσίπρας έκοψε ακόμα και το ΕΚΑΣ. Σε ό,τι αφορά την αθλιότητα του ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν επταήμερης εργασίας, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία που αναφέρθηκα δουλεύουν κανονικά πενθήμερο και αντί 40 ώρες την εβδομάδα, 37 με καλύτερες απολαβές».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αποκαλεί «απελπισμένα ψεύτη» τον πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως αναφέρει, «καταγγέλλει μια σύμβαση που η δική του κυβέρνηση ενέκρινε, σε μια εταιρεία που ο ίδιος επισκέφθηκε».

«Οι πολίτες, όμως, που ξέρουν πια τον κ. Τσίπρα, και που θέλουν να βγουν επιτέλους από τον φαύλο κύκλο της μιζέριας, θα του δώσουν σε λίγες μέρες την απάντηση που του αξίζει» ολοκληρώνει λέγοντας ο κ. Μητσοτάκης.

ΚΙΝΑΛ: Ο Μητσοτάκης δέσμιος των πιο ακραίων συντηρητικών πολιτικών

Θέση στην αντιπαράθεση πήρε και το ΚΙΝΑΛ, που σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για επιστροφή στο χτες.

«Ο κ. Μητσοτάκης δέσμιος των πιο ακραίων συντηρητικών πολιτικών, αδυνατεί να κατανοήσει ότι η ψηφιακή εποχή και η νέα τεχνολογία μπορεί και πρέπει να συμβαδίζει με την μείωση του χρόνου εργασίας και την ευημερία των εργαζομένων και των οικογενειών τους», τονίζει το ΚΙΝΑΛ σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη.

«Αυτό συνιστά πρόοδο. Ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της γυναίκας. Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού και επιστροφή στο χθες», προσθέτει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ