ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκινά την ευρωπαϊκή... εξόρμηση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ξεκινά την ευρωπαϊκή... εξόρμηση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Πρώτος σταθμός η Ιταλία, πρώτη συνάντηση αυτή με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Παντοάν EUROKINISSI / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Το ταξίδι του Ευκλείδη Τσακαλώτου στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και οι επαφές του με τους ομολόγους του επί των οικονομικών, απασχόλησαν διευρυμένη υπουργική σύσκεψη που έγινε χθες το βράδυ στο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκινά σχεδόν εκ παραλλήλου με τον Γιώργο Κατρούγκαλο ενημερωτική εξόρμηση στην Ευρώπη με στόχο «να θερμάνει το κλίμα στις σχέσεις μας με τους εταίρους» για μία σειρά από θέματα που δεν σχετίζονται αποκλειστικά με το ασφαλιστικό, αλλά επεκτείνονται στο κλείσιμο της αξιολόγησης και στο πώς θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος με τους δανειστές.

Η περιοδεία του υπουργού Οικονομικών εντάσσεται σε μία ευρύτερη ενημερωτική και επικοινωνιακή καμπάνια της κυβέρνησης η οποία θα κορυφωθεί με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, όπου και ο έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να επιδιώξει να αναδείξει όλα τα θέματα που απασχολούν την κυβέρνησή του με αιχμή την διαπραγμάτευση για το χρέος, χωρίς να αποκλείεται να βάλει στην ατζέντα των συνομιλιών του και το θέμα της παραμονής ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται πολύ ικανοποιημένοι από την εξέλιξη που είχε η χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τους κοινωνικούς εταίρους.

Κι αυτό διότι και οι τέσσερις εκπρόσωποί τους συναίνεσαν στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών υπό διαφορετικό πρίσμα ο καθένας, μία αύξηση που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα είναι της τάξης του 1,5% επιμεριζόμενο στο 1% για τους εργοδότες και στο 0,5% για τους εργαζόμενους, ενώ οι κοινωνικοί εταίροι θεωρούν ότι η δική τους συμμετοχή στην αύξηση των εισφορών μπορεί να κυμαίνεται σε ποσοστό από 0,5% έως και 1%.

Όπως και να έχει η συνάντηση στο Μαξίμου έγινε σε καλό κλίμα όπως επισημαίνουν όλες οι πλευρές και μάλιστα οι κοινωνικοί εταίροι που κατέθεσαν στην κυβέρνηση πρόταση για συμμετοχή τους στην αύξηση σε ποσοστό 0,5% συμφώνησαν αυτή να είναι μεγαλύτερη ακούγοντας τον Αλέξη Τσίπρα να τους λέει «ότι δεν βγαίνουν τα λεφτά και πρέπει να είναι μεγαλύτερη».

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι τον Μάρτιο θα κατατεθεί νέο φορολογικό πιο ελκυστικό για νέες επενδύσεις στην χώρα μας καθώς και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, ενώ οι εκπρόσωποι των εταίρων έθεσαν με την σειρά τους μία σειρά από αιτήματα για τον κλάδο τους τα οποία ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει.

Να σημειωθεί πως μεταξύ άλλων η κυβέρνηση διαβεβαίωσε πως η αύξηση των εισφορών θα είναι προσωρινή και ότι θα μπει ρήτρα στο νέο ασφαλιστικό για επαναφορά τους σε προηγούμενα επίπεδα όταν υπάρξουν τα πρώτα θετικά σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε επίσης:

Μπαράζ συναντήσεων του Ευκλείδη Τσακαλώτου με Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ