ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΝΔ 2ος γύρος: Τα πρώτα προγνωστικά για το αποτέλεσμα

Εκλογές ΝΔ 2ος γύρος: Τα  πρώτα προγνωστικά για το αποτέλεσμα
Η διαδικασία ψηφοφορίας στη Ν.Δ. CNN Greece/Φωτό αρχείου

Η συμμετοχή αποτελεί το πρώτο "κλειδί" για το εκλογικό αποτέλεσμα και ποιός από τους δύο μονομάχους, Μεϊμαράκης ή Μητσοτάκης θα είναι ο νέος αρχηγός του κόμματος.

Ο Β. Μεϊμαράκης ξεκίνησε τη μάχη του β' γύρου με το αβαντάζ της διαφοράς των 13 μονάδων του πρώτου γύρου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ανοικτή στήριξη του Άδωνι Γεωργιάδη, που μαθηματικά καλύπτει τις 45.000 ψήφους της διαφοράς αυτής.

Όμως, όπως επισημαίνουν κορυφαία στελέχη της ΝΔ στην πολιτική "1+1" δεν ισούται με δύο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αλλάζουν οι συσχετισμοί.

Το δεύτερο "κλειδί" είναι οι συμμαχίες και σε αυτό το πεδίο ο κ. Μητσοτάκης έλαβε και την σιωπηρή στήριξη του Απ. Τζιτζικώστα.

Ωστόσο, ο Β. Μεϊμαράκης έλαβε την στήριξη βουλευτών και στελεχών που στον πρώτο γύρο είχαν συνταχθεί ανοικτά με τον κ. Τζιτζικώστα. Πέραν , αυτού ο κ. Μεϊμαράκης έχει την στήριξη ιστορικών στελεχών που διαθέτουν και ισχυρούς δεσμούς σε τοπικό επίπεδο με μεγάλες μάζες ψηφοφόρων αλλά και μηχανισμούς.

Έτσι, όσο λιγότεροι ψηφοφόροι πάνε στις κάλπες τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για τον κ. Μειμαράκη να κερδίσει την ηγεσία. Οσο η συμμετοχή πλησιάζει το νούμερο των 400 χιλιάδων που είχαν ψηφίσει στον πρώτο γύρο, τόσο το παιχνίδι γίνεται πιο ανοικτό.

Το τρίτο "κλειδί" είναι η στάση των ψηφοφόρων στην Κεντρική Μακεδονία και τη Βόρειο Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο υποψήφιοι εστίασαν στις συγκεκριμένες περιοχές την προεκλογική τους εκστρατεία.

Διαβάστε ακόμα

Μεϊμαράκης: Η επόμενη μέρα στη Νέα Δημοκρατία

Μητσοτάκης: η επόμενη μερα στη ΝΔ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ